Apdrošinātājs BTA pirmajā pusgadā nopelnījis gandrīz sešus miljonus eiro

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Maija Zara / LETA

Risku apdrošinātāja "BTA Baltic Insurance Company" (BTA) peļņa šogad pirmajā ceturksnī bija 5,904 miljoni eiro, kas ir par 41% vairāk nekā 2018.gada attiecīgajā periodā, liecina kompānijas publiskotais finanšu pārskats.

Pirmajā pusgadā BTA bruto parakstīto prēmiju apjoms Baltijā palielinājās par 3,2%, sasniedzot 112,3 miljonu eiro apmēru. BTA Latvijā pirmajos sešos šī gada mēnešos bruto apdrošināšanas prēmijas tika parakstītas 42,4 miljonu eiro apmērā, bet Lietuvā - 56,8 miljonu eiro apmērā. Abās valstīs pieaugums ir līdzīgs, attiecīgi 3,4% un 3,7% apmērā salīdzinot ar pagājušā gada šo pašu periodu. Igaunijā pieaugums saglabājas pagājušā gada līmenī, parakstot bruto apdrošināšanas prēmijas 13,1 miljona eiro vērtībā.

Baltijā kopumā nozīmīgāko daļu no bruto parakstīto prēmiju apjoma sastāda transportlīdzekļu īpašnieku obligātās civiltiesiskās atbildības (OCTA) apdrošināšanas veids ar 38,5 miljonu eiro lielu apjomu (samazinājums par 4%), kam seko KASKO apdrošināšana ar 26,9 miljoniem eiro (pieaugums par 6,7%) un veselības apdrošināšana ar 16,4 miljoniem eiro (pieaugums par 7,5%).

Latvijā pirmajos sešos mēnešos vislielākais bruto parakstīto apdrošināšanas prēmiju apmērs bija veselības apdrošināšanā - 13,9 miljoni eiro (pieaugums par 0,5%), KASKO apdrošināšanā - 8,7 miljoni eiro (pieaugums par 8,5%) un OCTA apdrošināšanā - 7,1 miljons eiro (samazinājums par 11%).

Lietuvā vislielākais bruto parakstīto apdrošināšanas prēmiju apjoms ir OCTA apdrošināšanā ar 26,9 miljoniem eiro (samazinājums par 3,2%), KASKO apdrošināšanā ar 13,7 miljoniem eiro (pieaugums par 9,8%) un īpašumu apdrošināšana ar 3,8 miljoniem eiro (pieaugums par 7,7%).

BTA Igaunijā visvairāk bruto prēmijas parakstītas KASKO apdrošināšanā - 4,5 miljoni eiro (samazinājums par 4,7%), OCTA - 4,4 miljoni eiro (pieaugums par 3,9%) un īpašumu apdrošināšanā - 1,3 miljoni eiro (pieaugums par 0,6%).

BTA peļņa Latvijā pirmajā pusgadā, salīdzinot ar 2018.gada pirmo pusgadu, ir palikusi gandrīz nemainīga - 1,8 miljonu eiro apmērā.

Vislielākais peļņas rādītāja pieaugums pirmajā pusgadā bija BTA Lietuvā ar pieaugumu 24,7% apmērā, sasniedzot 4,6 miljonus eiro. BTA Igaunijā šī gada pirmajos sešos mēnešos, salīdzinot ar 2018.gada pirmā pusgada datiem, filiāles zaudējumi tika samazināti vairāk nekā uz pusi, sasniedzot negatīvu rezultātu 500 000 eiro apmērā.

Igaunijā šī gada pirmajā pusgadā veiktas vairākas lielas pieteikto atlīdzību lietu izmaksas, ar ko skaidrojami BTA Igaunijas filiāles zaudējumi. Gada sākumā notika ugunsgrēks klienta siltumnīcu kompleksā Nurmiko, ko izraisīja Jaunā gada svinētāja neuzmanīgi palaista petarde. Kopējā apdrošināšanas atlīdzība sasniedza 2,9 miljonus eiro. Tāpat 2,8 miljonu eiro vērtībā tika pieteikta atlīdzība par kādas celtniecības stadijā esošas ēkas bojājumiem, ko izraisīja ugunsgrēks un tā dzēšanas darbi.

BTA Baltijā apdrošināšanas atlīdzībās šogad izmaksājusi jau 72,5 miljonu eiro apmērā, kas ir par 28,1% vairāk nekā 2018.gada pirmajos sešos mēnešos. Visvairāk veiktas atlīdzību izmaksas par OCTA apdrošināšanas gadījumiem - 23,6 miljonu eiro (pieaugums par 6,8%), KASKO - 15,5 miljonu eiro (pieaugums par 5,1%), kā arī par veselības apdrošināšanu - 9,9 miljonu eiro apmērā (pieaugums par 19%).

BTA Latvijā šī gada pirmajā pusgadā veicis atlīdzības izmaksas kopumā 30,2 miljonu eiro apmērā (pieaugums par 11,2%), Lietuvā - 28,3 miljonu eiro (pieaugums par 24,8%), bet Igaunijā 14 miljonu eiro apjomā (pieaugums par 106,1%). BTA klientu vidū nemainīgi vispopulārākais atlīdzību pieteikumu iesniegšanas kanāls ir Klientu portāls - vidēji 67%. Savukārt caur e-pastu tiek pieteiktas 22% atlīdzību, telefoniski 11% un caur BTA mājaslapu - 0,2%.

"Pagājušajā gadā Baltijas apdrošināšanas tirgū bija vērojams straujš pieaugums, kas šogad ir krasi samazinājies. Taču neskatoties uz to, BTA visā Baltijā šī gada pirmajā pusgadā ir saglabājis vienmērīgu attīstību un uzrādījis peļņas pieaugumu, ko nodrošinām ar rezultātu izaugsmi brīvprātīgajos apdrošināšanas veidos. BTA turpina ieguldīt līdzekļus un cilvēkresursus darbinieku attīstībā, veidojot jaunas iekšējās un ārējās apmācību programmas," sacīja BTA valdes priekšsēdētājs Volfgangs Štokmaiers.

2018.gada pirmajā pusgadā BTA strādāja ar 4,187 miljonu eiro peļņu. BTA peļņa Latvijā pērn pirmajā pusgadā bija 1,8 miljoni eiro.

BTA lielākais akcionārs ir "Vienna Insurance Group" (90%).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu