Bijusī "Google" darbiniece atklāti pastāsta par "seksuālās uzmācības kultūru" uzņēmuma augstākajās aprindās (21)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Bijusī interneta giganta “Google” darbiniece pievērsusi uzmanību “seksuālās uzmācības kultūrai”, kas aizsākusies uzņēmuma augstākajās aprindās. Savā bloga ierakstā bijusī “Google” darbiniece Dženifera Bleiklija norāda, ka uzņēmuma galvenais jurists Deivids Dramonds padarījis viņas dzīvi par “elli”, raksta “MarketWatch”.

Bijusī “Google” darbiniece savā blogā apsūdzējusi uzņēmuma augstākā ranga pārstāvjus “seksuālās uzmācības kultūras” izplatīšanā uzņēmumā, ierakstā atklāti stāstot arī par savām attiecībām ar uzņēmuma galveno juristu.

Trešdien publicētajā ierakstā Bleiklija pievērš uzmanību “Google” galvenajam juristam Deividam Dramondam, kura vadītajā nodaļā viņa reiz strādājusi. Sieviete atminas, ka Dramonds viņai “hroniski uzmācies”, kā arī vēlāk pametis sievieti un viņu kopīgo dēlu likteņa varā. Viņa Dramonda uzvedību raksturojusi kā “nepārtrauktu pazemošanu”.

“Es to visu izdzīvoju un izjutu uz savas ādas. Domāju, ka kompānijas kultūra, darbinieku uzvedības paradumi sākas jau pašā uzņēmuma “elitē”,” raksta Bleiklija.

Sieviete norāda, ka viņas attiecības ar Dramondu bija pretrunā ar kompānijas personāla daļas pieņemtajiem noteikumiem. Tās sākās 2004. gadā, kad jurists bija šķīries no sievas. 2007. gadā pasaulē nāca Bleiklijas un Dramonda kopīgais bērns. Šajā laikā viņa tika pārcelta no juridiskās uz pārdošanas nodaļu, lai gan viņai pārdošanas jomā nebija nekādas pieredzes. Sievietei jaunais darbs nepatika. Bleiklija atminas, ka viņa dzīvojusi kopā ar Dramondu, jo viņš piedāvāja viņai atbalstu, kas ļautu sievietei pamest darbu uzņēmumā “Google”.

Tomēr 2008. gadā Dramonds ar īsziņas palīdzību pameta Bleikliju ar abu kopīgo bērnu. Vēlāk Dramonds tika raksturots kā cilvēks “ar huligānisku uzvedību, kurš nerūpējas par savu bērnu”.

“Kopš tās dienas mana dzīve pārtapa par “elli”. Es esmu pavadījusi jau 11 gadus, cīnoties pret vienu no spēcīgākajiem un nežēlīgākajiem advokātiem pasaulē. Deivids izdarīja tā, lai viss notiktu pēc viņa prāta. Bez darba, bez stabila patvēruma – man nebija iespējas pašai piecelties kājās,” rakstīja sieviete.

Tomēr kopš 2008. gada Dramonda zvaigzne “Google” debesīs mirdz arvien spožāk. Uzņēmumā viņš ir pavadījis 17 gadus, un pašlaik viņš ir korporatīvās attīstības nodaļas viceprezidents, kā arī “Google” māteskompānijas “Alphabet” galvenais jurists.

Bleiklija par savām attiecībām sākotnēji runāja ar “New York Times” žurnālistiem, kuri pētīja seksuālās vardarbības gadījumus “Google”. Tas notika pēc skandāla, kas sākās pēc tam, kad tika izmaksāts ļoti dāsns atlaišanas pabalsts bijušajam “Android” vadītājam Endijam Rubinam, kā arī bija centieni slēpt notikušo. Tas radīja zināmas sekas – vairāki “Google” darbinieki, kā arī akcionāri apsūdzēja uzņēmuma vadību mēģinājumos slēpt seksuālās vardarbības gadījumus.

Savā bloga ierakstā Bleiklija norādīja, ka “Google” vadībai būtu jāuzņemas vaina par to, ka tā izvēlas ignorēt seksuālās uzmācības un darbinieču seksuālās izmantošanas gadījumus uzņēmumā, kas notiek jau vairākus gadus.

“Atskatoties atpakaļ pagātnē, es redzu, kā standarti, par kuru uzlabošanu es savulaik cīnījos, vēlāk kļuva par savdabīgu institucionalizētu uzvedības modeli visā uzņēmumā, jo “Google” ir kļuvis par ļoti nozīmīgu uzņēmumu visā pasaulē un tā vadītāji – par ļoti ietekmīgām personām,” raksta Bleiklija.

“Sievietes, ar kurām kopā strādāju uzņēmumā “Google”, pēc publikācijas “New York Times” ir pastāstījušas par to, kas notiek “Google” gaiteņos. Viņas tiek dažādi aizskartas, un uzmācība ir kļuvusi par ierastu praksi atsevišķu augstu stāvošu personu ikdienā,” norāda Bleiklija.

Sieviete spriež, ka ļaunprātīgā varas izmantošana pēc viņas izstumšanas no kompānijas nav beigusies, bet gan uzņēmusi apgriezienus.

“Pēc tam es centos iestāties pret šādu uzvedību, kas kļuva arvien apspiedošāka, turklāt tika atrasti veidi, kā to “legalizēt”. Patiesībai ir jānāk gaismā, cietušie ir jāsadzird, jānotiek virknei pārmaiņu, kam beidzot ir jāsniedz vienlīdzība darba vietā,” raksta Bleiklija.

Uzņēmuma “Google” pārstāvji uz “MarketWatch” lūgumu komentēt Bleiklijas blogā sniegto informāciju vēl nav atbildējuši.

Pagājušā gada rudenī “Google” izpilddirektors Sundars Pičai nosūtīja darbiniekiem atvainošanās vēstuli par agrāko vadības bezdarbību un pauda “pilnīgu gatavību” mainīt tehnoloģiju giganta korporatīvo kultūru, kā arī ieņemt stingrāku pozīciju pret seksuālajiem uzbrukumiem. Šā gada aprīlī “Google” vadība pieņēma jaunus noteikumus, kā reaģēt uz informāciju par seksuālās vardarbības gadījumiem.

Komentāri (21)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu