Veidi, kas varētu palīdzēt ātrāk atbrīvoties no parādiem (10)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Daudziem cilvēkiem kādā dzīves posmā ir parādsaistības, sākot ar patēriņa kredītiem un beidzot ar hipotekārajiem kredītiem. Tā ir liela mūsu kultūras daļa. Privātie vai mājsaimniecības parādi ir globāla parādība, un parādi funkcionē veidos, kas var palīdzēt paātrināt plānu izpildi vai veikt lielus pirkumus. Tomēr tie var kļūt arī par problēmu, ja nebūsiet pietiekami piesardzīgi. "Ferratum Bank" apkopoja piecus veidus, kā ātrāk atbrīvoties no parādsaistībām. 

Paraugieties plašāk uz parāda resursiem

Ņemot vērā to, cik parādi ir izplatīti, ir interesanti, ka cilvēki par tiem plašāk nerunā. Varbūt nav vēlmes šo tēmu apspriest pie vakariņu galda – tomēr, ja nākas pamatīgi nopūlēties, lai atmaksātu parādus, nevajag aizmirst, ka varbūt būt resursi draugu un ģimenes lokā. Uzticības persona, uz kuru var paļauties, kas var atgādināt, ka neesat viens, vai pat sniegt vērtīgus padomus, lai palīdzētu jums atgūt kontroli pār finansēm.

Tāpat daudzas valstis piedāvā bezmaksas pakalpojumus pie parādu konsultantiem un citiem ekspertiem. Šie profesionāļi strādā nevienu nenosodot, lai palīdzētu pieņemt uz zināšanām balstītus lēmumus attiecībā uz to, kā rīkoties tālāk.

Iespējams, viņiem ir idejas vai resursi, par kuriem jūs iepriekš nebija domāts. Ja ir grūtības atmaksāt parādus vai domājat, ka jums rasties kādas grūtības, nevajadzētu aizmirst par iespēju sazināties ar aizdevēju un pārrunāt savas iespējas. Viņu interesēs ir atgūt naudu, un viņi nereti var nākt pretī, izveidojot vieglāk pārvaldāmu maksājumu plānu.

Nosakiet, kuri parādi ir jāatmaksā prioritārā kārtībā

Ja parādi ir pie vairākiem aizdevējiem, ir svarīgi izlemt, kurus ir nepieciešams atmaksāt pirmkārt. Piemēram, maksājumus par juridiskiem pakalpojumiem un steidzamus maksājumus par māju būtu jāveic prioritārā kārtībā. 

Naudas konsultāciju dienests sastāda prioritāri ar atmaksājamo parādu sarakstu, piemēram: tiesas pavēstes, elektrības vai apkures rēķini, ja pastāv draudi, ka šie pakalpojumi varētu tikt atslēgti, rēķini, kuru neapmaksāšana var draudēt ar bankrotu, kā arī mājas un hipotekāro kredītu rēķini.

Pēc tam, kad šie maksājumi ir izpildīti, vai arī ir maksājumu plāns, nākamie būtu jāapmaksā citi rēķini, kā, piemēram, aizņēmumi no ģimenes locekļiem vai draugiem, overdrafti un citi aizņēmumi.

Parādu apvienošana ir vēl viens veids, kā jūs var racionalizēt savus maksājumus. Būtībā tas ir apvienots aizdevums, kas var ietvert vairākus mazākus aizdevumus. Ieguvumi no tā ir vieglāk veicami maksājumi (nav nepieciešams katru mēnesi veikt vienus un tos pašus aprēķinus) un, iespējams, mazāka procentu likme, tādējādi palīdzot atmaksāt parādu ātrāk un vieglāk.

Sekojiet saviem izdevumiem

Tas šķiet diezgan pašsaprotami, tomēr minēt, cik daudz naudas ir katru mēnesi, un kur tā tiek izlietota, ne vienmēr ir labākais veids, kā virzīties uz priekšu. Gluži tāpat kā uztura dienasgrāmata svara zaudēšanai, arī precīzs saraksts ar to, kā veidojas iztērētā summa, daudziem var atvērt acis.

Šī iemesla dēļ ātrāka parādu atmaksa nozīmē naudas sadalījuma izvērtēšanu. Viena iespēja ir ieviest uzskaites kladi. Tomēr, lai tas būtu efektīvi, patiesi vajadzētu sekot līdzi katram centam. Piemēram, kafijas iegāde kafejnīcās ceļā uz darbu. Viena kafijas krūze neko daudz nemaina. Tomēr, ja kafiju tiek pirkta katru nedēļu, summa laika gaitā tikai pieaugs.

Ir pieejamas daudzas izdevumu izsekošanas lietotnes ar visdažādākajām funkcijām, kas paredzētas, lai palīdzētu uzraudzīt izdevumus. Arī daudzas bankas piedāvā integrētus pakalpojumus, ar kuru palīdzību jūs varat viegli izsekot katram darījumam. Svarīgi ir neaizmirst par skaidras naudas darījumiem.

Daudzi cilvēki divreiz nedomājot iztērē visas monētas, kas atrodas viņu makos. Krājkasītē uzkrātās naudas iemaksāšana kontā var sniegt jums priekšstatu par to, cik ātri monētas sakrājas un kļūst par vērā ņemamu naudas summu.

Meklējiet veikalos izdevīgus piedāvājumus, tomēr neiekrītiet izpārdošanu slazdos

Brīžos, kad finansiālā situācija ir saspringta, cilvēkus bieži piesaista izpārdošanas un īpašie veikalu piedāvājumi. Tomēr daži no šiem pirkumiem nekad netiktu veikti, ja vien nebūtu labi pārdomātais izpārdošanas piedāvājums, kas liktu jums izjust šķietamu naudas ietaupījumu. Būtībā nauda netiek ietaupīta, veicot neplānotu pirkumu, neatkarīgi no tā, cik labs ir attiecīgais darījums.

Iepērkoties pārtikas veikalā, visdrošākais ceļš ir pieturēties pie stingri noteikta saraksta un atturēties no kārdinājuma nopirkt kaut ko, kas tajā nav norādīts. Tomēr, ja produkts ir iekļauts sarakstā, un tam ir izpārdošana –  tādā gadījumā ir iespējams gūt labumu no tā. Tāpat jāapsver iespēju iegādāties mazpazīstamu zīmolu preces, kad vien tas ir iespējams, jo laika gaitā šādi var uzkrāties prāva naudas summa. Naudas taupīšana, kur vien tas ir iespējams, var palīdzēt paātrināt rēķinu apmaksu.

Socializējieties lētāk, lai ietaupītu naudu

Iedomājieties, ka esat devies izklaidēs ārpus mājas ar draugiem un ģimeni. Jūs lieliski pavadāt laiku, un tad pienāk laiks maksāt. Jautrība var aizraut un likt justies dāsniem, varbūt var rasties sajūta, ka ir pienākusi jūsu kārta apmaksāt rēķinu. Parasti sabiedriskās aktivitātes cilvēkiem izmaksā daudz vairāk, nekā viņi spēj iztēloties.

Ja cenšaties atmaksāt savus parādus un sakārtot savas finanses, to īstenot palīdzēs ikkatrs mazais ieguldījums. Socializējoties jāapsver iespēju izvēlēties lētākus variantus, piemēram, mājās gatavotas maltītes vai vienoties, lai katrs viesis individuāli parūpējas par uzkodām un dzērieniem. Var izlaist kādas tikšanās, ja var gadīties iztērēt pārāk daudz naudas, tādējādi ietaupot tikai īpašiem gadījumiem.

Vēl viena iespēja ir izplānot budžetu iepriekš. Var noteikt maksimālo summu, ko drīkst iztērēt. Dažkārt visdrošākais ceļš var būt ņemt līdzi noteiktu skaidras naudas summu un paturēt savu bankas karti makā visas dienas vai nakts garumā.

Nopietna vēlme atmaksāt parādus nozīmē vajadzības nostādīt augstāk par vēlmēm. Pēc tam, kad būs prioritāri noteikts, kā atmaksāt parādus, ir jākļūst nelokāma savos lēmumos, lai iekrātu naudu un varētu nonākt uz pareizā ceļa ar pārvaldāmiem izdevumiem.

Raksts tapis sadarbībā ar "Ferratum Bank".

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu