Igaunijas varasiestādes nav sazinājušās ar aizdomās par valsts nodevību Krievijā aizturēto dubultpilsoni (1)

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Igaunijas valsts institūcijas nav sazinājušās ar Igaunijas un Krievijas dubultpilsoni Sergeju Lehmusu, kurš aizdomās par valsts nodevību atrodas Lefortovas pirmstiesas aizturēšanas izolatorā Maskavā, vēsta laikraksts "Postimees".

Igaunijas valsts pēc savas iniciatīvas nepiedāvās palīdzību aizturētajam.

"Igaunijas Ārlietu ministrija ir gatava pēc pieprasījuma sniegt vispusīgu palīdzību Igaunijas pilsonim. Konkrētā persona nav lūgusi palīdzību Igaunijas Ārlietu ministrijai," laikrakstam "Postimees" pavēstījusi ministrijas mediju padomniece Līza Totsa.

Igaunijas amatpersonām arī neesot daudz informācijas par Sergeju Lehmusu un viņam izvirzītajām apsūdzībām.

"Igaunijas Ārlietu ministrijas rīcībā par konkrēto personu ir tikai tā informācija, kas publicēta medijos," teikusi Totsa.

Ierasti arī Igaunijas premjerministrs tiek informēts par nozīmīgākajiem konsulārajiem gadījumiem, bet premjerministrs Jiri Ratass pagājušajā nedēļā nebija saņēmis informāciju par Lehmusa aizturēšanu.

Situāciju nekomentēja arī Igaunijas Iekšējās drošības dienests.

"Postimees" secinājis, ka Krievijas Federālais drošības dienests (FDD) Lehmusu uzskata galvenokārt par Krievijas pilsoni, jo viņš apsūdzēts valsts nodevībā. Ja FDD koncentrētos uz aizturētā Igaunijas pilsonību, apsūdzība būtu par spiegošanu.

FDD Lehmusu aizturēja 13.augustā. Par lietu, kas Krievijā ir valsts noslēpums, ir zināms tikai tas, ka viņš tiek turēts aizdomās par valsts nodevību un notiesāšanas gadījumā viņam draud 12 līdz 20 gadu ilgs cietumsods.

Pleskavas apgabala laikraksts "Pskovskaja Gubernija" vēstīja, ka Lehmuss Pleskavā strādājis kokapstrādes uzņēmumā.

2011.gadā Lehmuss absolvējis Krievijas Federālā sodu izpildes dienesta akadēmiju.

Lefortovas cietumā savulaik tika turēts arī Igaunijas Iekšējās drošības dienesta darbinieks Estons Kohvers, kurš 2014.gadā tika nolaupīts Igaunijas teritorijā netālu no abu valstu robežas, kā arī Igaunijas uzņēmējs Raivo Susi, kurš Krievijā tika apsūdzēts un tiesāts par spiegošanu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu