Jauno digitālo valūtu "Libra" veido tie paši cilvēki, kas iesaistīti "Facebook" datu skandālā, brīdina amatpersona (2)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Augsta ranga Eiropas Centrālās bankas amatpersona iezīmējusi problēmas, kādas varētu radīt sociālā tīkla “Facebook” radītā kriptovalūta “Libra”. Šis ir jau kārtējais brīdinājums no amatpersonām, vēsta “MarketWatch”.

“Es ļoti ceru, ka Eiropas iedzīvotāji neaizmirsīs par drošību un labi pārbaudītām vērtībām, runājot par maksājumiem. “Facebook” solījumi ir ļoti maldīgi un neuzticami, tas ir jāpatur prātā,” sacīja Eiropas Centrālās bankas direktoru padomes loceklis Īvs Mēršs.

Savā uzrunā Frankfurtē Mēršs uzsvēra, ka digitālo valūtu “Libra” veido “tie paši cilvēki, kuriem agrāk bija jāskaidro sava rīcība gan ASV, gan Eiropas Savienības amatpersonām par personu datu aizsardzības pārkāpumiem sociālajā tīklā”.

Viens no bažu iemesliem, kā norādīja Mēršs, ir tas, ka “Libra” monētu izdošana ir maksājumu, e-komercijas, telekomunikācijas un tehnoloģiju nozaru kartelis.

“Saukta par “Libra Association”, tā faktiski kontrolēs blokķēžu sistēmu un gūs prātam neaptveramu peļņu, un no tā nopelnīs arī “MasterCard”, “PayPal”, “eBay” un “Uber”,” sacīja Mēršs.

Viņš piebilda, ka “šajos apstākļos būs ļoti grūti izsekot “Facebook” solījumiem par “Libra” decentralizāciju, kas ir ierasta kriptovalūtu un citu digitālo valūtu jomā”.

“”Libra” būs ļoti centralizēts projekts, kurā “Facebook” un tā partneri kalpos par it kā suverēniem naudas izdevējiem. Tradicionālās naudas sistēma arī ir centralizēta, taču, atšķirībā no “Libra”, tā ir suverēna vienība ar centralizētu izdevējorganizāciju. “Libra” gadījumā būs korporatīvās intereses, kurās akcionāri varēs iegūt priviliģētas pieejas privātajiem datiem, ko izmantot saviem labā,” sacīja Mēršs.

Mēršs uzsver, ka “Libra” kā valūta būs neuzticama, jo tai trūkst vairākas svarīgi aspekti, piemēram, depozitārās garantijas shēmas.

Ieprekš “Libra” ir izpelnījusies kritiku no regulatoriem un politiķiem, kā piemēram, no ASV finanšu ministra Stīvena Mnučina un prezidenta Donalda Trampa. Tomēr Anglijas Bankas vadītājs Marks Kārnijs norādīja, ka veiksmīgā gadījumā “Libra” var kalpot kā alternatīva ASV dolāram, respektīvi, būt rezerves valūta.

Paredzams, ka “Facebook” savu valūtu “Libra” laidīs klajā 2020. gadā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu