Postaža, ko Bahamās aiz sevis atstāja "Dorians"

Foto
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Kad viesuļvētra "Dorians" pavirzījusies uz ziemeļiem, glābšanas dienesti no gaisa iemūžinājuši tās nodarītos postījumus Bahamu salās, vēsta raidorganizācija BBC.

Viesuļvētrā bojāgājušo cilvēku skaits paaugstinājies līdz septiņiem, otrdien paziņoja šīs Karību jūras valsts premjerministrs Huberts Miniss. 

"Varam gaidīt, ka bojāgājušo skaits vēl paaugstināsies. Šī ir tikai pagaidu informācija," teica Miniss.

Orkāns Bahamu salās nopostījis vairāk nekā 13 000 ēku, daudzviet tika pārtraukta elektroapgāde, sagāzti apgaismes stabi un nolauzti koki, applūdušas ielas un paralizēta satiksme.

Foto: Reuters/ScanPix

"Dorians" no piektās kategorijas vētras zaudējis spēku līdz otrajai kategorijai. Vēja brāzmas joprojām sasniedz 45 metrus sekundē, turklāt vētras plosīšanās areāls ir palielinājies.

Virs Abako salas uzņemtie attēli atklāj bēdīgu ainu.

"Pilnīga iznīcība. Sala ir izpostīta. Apokaliptiski," redzēto raksturo Lia Heda-Rigbija, kuras vadītā vētras seku novēršanas organizācija sarīkoja lidojumu pāri sapostītajām teritorijām.

Foto: Reuters/ScanPix

Situācija Lielajā Bahamā patlaban ir neskaidrāka, jo "Dorians" no tās aizvirzījās tikai vēlā otrdienas vakarā. Vētra uz salas plosījās gandrīz divas diennaktis.

Glābšanas organizācijas vēl nav tai piekļuvušas, norāda Miniss.

Līdz šim ar glābšanu galvenokārt nodarbojās vietējie, kuriem bija laivas vai citi ūdens transporta līdzekļi. Tomēr applūdušo ceļu, vēja nogāzto koku un zem ūdens paslēpušos priekšmetu dēļ iespējas doties palīgā bija ierobežotas.

Vētrā izdzīvojušais krabju zvejnieks Hovards Ārmstrongs raidorganizācijai CNN stāsta, ka ūdens līmenis esot sasniedzis viņa mājas jumtu.

Viņš sacīja, ka viņa sievai esot ļoti samazinājusies ķermeņa temperatūra. Kamēr ūdens piepildījis virtuvi, viņa mēģinājusi nostāvēt uz plauktiņiem, kamēr tie izjuka. "Viņa noslīka," saka Ārmstrongs.

Starptautiskās organizācijas lēš, ka Lielajā Bahamā un Abako izpostīti apmēram 45% no visām mājām, kas ir aptuveni 13 000 īpašumu. Aptuveni 60 000 cilvēku vajadzēs apgādāt ar pārtiku un dzeramo ūdeni.

Trešdien ASV meteoroloģiskais dienests NHC ziņoja, ka "Dorians" atrodas apmēram 145 kilometru attālumā no Deitonabīčas Floridā.

Gaidāms, ka viesuļvētra trešdienas vakarā mainīs virzienu uz ziemeļiem un pēc tam uz ziemeļaustrumiem. Pamazām spēku zaudējošā vētra varētu trešdienas naktī pietuvoties "bīstami tuvu" Floridas un Džordžijas, bet pēc tam arī Ziemeļkarolīnas un Dienvidkarolīnas piekrastei.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu