Vēlēšanas Krievijā: Valdošā partija saņem "pērienu" Maskavas domes vēlēšanās (17)

Papildināts
TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Tā dēvētā sistēmiskā opozīcija svētdien notikušajās Maskavas domes vēlēšanās ieguvusi 20 no 45 Maskavas domes deputātu vietām, ziņo Krievijas medijs “Meduza”.

Kā ziņo aģentūra "RIA Novosti", valdošā partija "Vienotā Krievija" zaudējusi trešo daļu vietu.

Šāds vēlēšanu iznākums varētu nozīmē, ka stratēģiskajai balsošanai, uz ko aicināja opozīcija, bijušas sekmes.

Opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs bija mudinājis vēlētājus visā Krievijā municipālajās un reģionālajās vēlēšanās svētdien balsot taktiski par kandidātiem, kuriem ir vislielākās izredzes sakaut "Vienotās Krievijas" kandidātus.

Kā pavēstīja Navaļnijs, Maskavas domē iekļuvuši 20 stratēģiskās balsošanas kandidātu.

Kā liecina rezultāti, kas iegūti pēc teju visu balsu saskaitīšanas, "Vienotā Krievija" Maskavas domē zaudējusi aptuveni trešo daļu vietu, ko tā līdz šim kontrolēja, vēsta "RIA Novosti".

"Vienotā Krievija" varētu izcīnīt 26 no Maskavas domes 45 vietām, un tas ir pietiekami, lai saglabātu vairākumu.

2014.gada vēlēšanās tai veicās krietni labāk. Kremļa partija izcīnīja 28 vietas, bet neatkarīgie kandidāti, kas arī atbalstīja " Vienoto Krieviju", vēl desmit vietas.

Sakāvi vēlēšanās piedzīvoja "Vienotās Krievijas" Maskavas nodaļas vadītājs Andrejs Meteļskis. Viņš domes deputāta amatā bija no 2001.gada.

Municipālās un reģionālās vēlēšanas svētdien notika daudzviet visā Krievijā, bet galvenā uzmanība bija pievērsta Maskavai, kur pirms vēlēšanām tika pieredzēti plaši protesti pret to, ka netika reģistrēti daudzi opozīcijas kandidāti.

Vēlēšanu novērotāji ziņojuši arī par dažādiem pārkāpumiem, ziņo “Meduza”.

Vismaz piecās vēlēšanu urnās iecirkņu dalībnieki sametuši jau iepriekš aizpildītus biļetenus. Tīmeklī publicēti vairāki video, kuros redzams, kā vēlētāji atklāti balsošanas urnās samet vairākus biļetenus. 

Vārāki iecirkņi pēc balsu saskaitīšanas vilcinājušās ar vēlēšanu rezultātu publiskošanu, kas var liecināt ar manipulācijām ar rezultātiem.

Vēl vairāki vēlētāji mēģinājuši balsot vairāk par vienu reizi, bet citi vēlētāji bez īpaša pamatojuma esot izdzīti no iecirkņiem.

Tikmēr Maskavas vēlēšanu komisijas vadītājs Valentīns Gorbunovs uzsvēris, ka vēlēšanās nekādu pārkāpumu nav bijis.

Foto: Reuters/EPA/AFP/ScanPix

Maskavas domes vēlēšanās piedalījās vien 21,77% balsstiesīgo vēlētāju. Salīdzinājumam, 2014.gada vēlēšanās vēlētāju aktivitāte bija vēl mazāka – 21,04%.

Krievijas prezidenta Vladimira Putina popularitāte pārsniedz 60% atzīmi, un tā ir krietni augstāka nekā vairumam Rietumu līderu. Tiesa gan, tā ir zemāka, salīdzinot ar iepriekšējo gadu rādītājiem.

"Vienotās Krievijas" popularitāte kritusies, sabiedrībā valdot neapmierinātībai ar ieceri celt pensionēšanās vecumu, vienlaikus ienākumu līmenim pastāvīgi samazinoties.

Pēdējo nedēļu laikā pirms vēlēšanām desmitiem tūkstošu cilvēku ir izgāja Maskavas ielās, lai protestētu pret varasiestāžu atteikšanos reģistrēt opozīcijas kandidātus pilsētas domes vēlēšanām. Lielākā daļa šo protesta akciju bija nesankcionētas, un policija tās izklīdināja, izmantojot brutālu spēku.

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu