Japānā atrasts pīlei līdzīgs dinozaurs

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Scientific Reportsvolume 9, Article number: 12389 (2019)

Paleontologi Japānas ziemeļos atrakuši gandrīz pilnīgi neskartu jaunas dinozauru sugas pārstāvja skeletu. Dinozaurs ir īpašs, jo tas bija bruņots ar pīles knābi.

Kā rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Scientific Reports”, 72 miljonus gadu senās atliekas tika atrastas netālo no Mukavas pilsētas Hokaido salā.

Fosilijas 3540 kaulus pētnieki salīdzināja ar 70 citiem zināmajiem pīļveidīgajiem dinozauriem jeb hadrozauriem. Noskaidrojās, ka šis īpatnis pieprasa pavisam jaunu ģinti un sugu, tāpēc zinātnieki to nosauca par “kamuysaurus japonicus”.

Foto: AFP / Scanpix

Jaunā suga pieder pie edmontozauru grupas un ir tieši saistīta ar kerberozauriem un Laijangozauriem. Šis dinozaurs dzīvoja vēlajā krīta periodā, kas ilga no 100,5 miljonus gadu līdz 66 miljonu gadu senas pagātnes.

Zinātnieki izpētīja, ka šīs dinozauru sugas pārstāvja galvaskausa kaula izcilnis atrodas zemāk nekā tā radiniekiem. Dinozaura žokļa augšējā daļa arī ir īsāka nekā citiem pīļveidīgajiem dinozauriem.

Foto: Scientific Reportsvolume 9, Article number: 12389 (2019)

Pieaudzis “kamuysaurus japonicus” bija aptuveni 9 metrus garš un 4 līdz 5 tonnas smags.

Atklājums zinātniekiem sniedz kārtējos pierādījumus par hadrozauru daudzveidību un spēju pielāgoties videi un apstākļiem.

Tiesa, lai arī atrastais skelets ir ārkārtīgi labi saglabājies, tomēr tas nav pilnīgs. Daži kauli ir pazuduši, bet citi bojāti. Galvaskausa frontālajā daļā ir izliekta šķautne, kas pievienojas deguna kaulam. Tas liecina par to, ka dinozauram bija tāds kā knābis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu