Apģērba maitātājas kodes: kā no tām atbrīvoties

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Brīdis, kad no skapjiem jāvelk ārā vilnas džemperi, zeķes, šalles un cimdi, dažkārt nāk ar šausminošu atklāsmi: drēbes ir apstrādājušas kodes. Lūk, ieteikumi, kā atbrīvoties no šiem kaitēkļiem. 

Veic dziļo skapja attīrīšanu

Galvenais drēbju bojātājs ir nevis lidojošās kodes, bet gan to kāpuri, kas vizuāli atgādina balto rīsu graudiņus. Kodes parasti iekūņojas skapju un trauku skapīšu stūros, ko aiz drēbēm vai traukiem nepamanām. Šā iemesla dēļ, tiklīdz ieraugi kaut vienu kodi, ņem apģērbus ārā no skapja un kārtīgi izsūc katru stūri ar putekļusūcēju. Pēcāk notīri plauktus ar antibakteriālā šķīdumā samitrinātu lupatiņu. Noderēs arī ūdenī atjaukts etiķis. 

Foto: Unsplash

Nesablīvē drēbes

Tiesa gan, reti kad mājokļos skapji ir tik tukši, lai atļautos drēbes un apģērbu komplektus izkarināt ar atstatumiem. Taču tas traucē kožu kāpuriem pārvietoties no viena apģērba uz citu. Turklāt izretināti sakarinātas drēbes ļaus skapim izžūt un vēdināties, bet cieši sakarināti apģērbi veicinās piesmakušas, siltas un mitras vides veidošanos, kas kodēm savukārt ļoti patīk. 

Regulāri mazgā drēbes

Kodes piesaista cilvēka sviedru smaka, tāpēc tās sākumā ķersies klāt to laukumu ēšanai, kur svīstam visvairāk, proti, padusēs. Regulāri pārmazgā apģērbu, tādējādi neļaujot kodēm saost šo aromātu. Ja mājiniekiem ir aizdomas par kožu invāziju, apģērbus vēlams pārmazgāt augstā temperatūrā, žāvēt veļas žāvētājā vai pat ielikt saldētavā uz pāris dienām - šie preventīvie darbi nogalinās kožu oliņas vai kāpurus. 

Foto: Unsplash

Izmanto pretkožu papīru

Specializēti pretkožu līdzekļi ir efektīvākais veids, kā izvairīties no kaitēkļu invāzijas. Turklāt daži līdzekļi, piemēram, speciāli papīri, atsvaidzinātāji vai spreji ir aprīkoti ar speciālām smaržvielām, kas atsvaidzinās arī apģērbu un piešķirs tam patīkamu aromātu. 

Ņem talkā dabiskus pretkožu līdzekļus

Pret kodēm palīdzēs ne tikai sintētiskas smaržvielas, bet arī dabiski materiāli. Kodes mīl sviedru smaku, taču neieredz ciedru koka, lavandas un eikalipta smaržu. izvēlies ciedru koka bumbiņas, kuras uzspraust uz pakaramajiem, vai prekožu līdzekļus ar šādu smaržu. Pret kaitēkļiem līdzēs arī lavandas vai eikalipta lapiņu saišķīši. Tāpat savu artavu dos veļaspulveri un mīkstinātāji ar lavandas smaržu.

Foto: Unsplash

Parūpējies par dārgajām drēbēm

Nekas nav briesmīgāks par atklāsmi, ka kodes ir piestrādājušas pie zīda šalles vai dārga kažoka iznīcināšanas. Glabā dārgākās drēbes speciālos maisos, un ieliec katrā kādu pretkožu līdzekli, piemēram, iekarināmu atsvaidzinātāju. Ņem vērā - maisi mēdz apputēt, bet putekļi ir kožu magnēts, tāpēc arī maisus nāksies ik pa laikam notīrīt un apģērbus regulāri tīrīt.  

Glabā ziemas apģērbu pareizi

Vislabākais veids, kā pasargāt ziemas drēbes vasaras laikā vai vasaras apģērbu - ziemā, ir to glabāšana vakuuma maisos. Ja skapī glabājas kašmira džemperis vai zīda šalles, ietin tās virtuves dvielī un liec noslēgtā plastmasas kastē ar vāku. Neaizmirsti kastē iemest maisiņu ar silīcija gēlu, kas absorbēs mitrumu. Ņem vērā - kartona kastes šajā gadījumā nederēs, jo kodes māk izgrauzties cauri arī šim materiālam. 

Foto: Unsplash

Iegādājies paklāju antikvariātā - nekavējoties uz ķīmisko tīrītavu 

Reizēm pērles un senlaicīgi atradumi krāmu tirgos un antikvariātos ir teju vai pārņemti ar kožu oliņām, tāpēc, pirms klāj pērli uz grīdas, sākumā to iztīri ķīmiskajā tīrītavā.  

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu