Nosnaudies droši! Diendusa nāk par labu tavai sirdij (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Sirmgalvis uz soliņa bauda diendusu.
Sirmgalvis uz soliņa bauda diendusu. Foto: Unsplash

Jauns pētījums sniedz mums brīnišķīgas ziņas, proti, diendusa nav nekāda sliņķu un dīkdieņu padarīšana, bet gan sirds veselības stiprināšanas pasākums.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Heart”, zinātnieki atklāja, ka Šveices pieaugušie iedzīvotāji, kuri nedēļā vienu vai divas reizes pagulēja diendusu, bija mazāka sirds slimību riska priekšā, nekā tie cilvēki, kuri diendusas negulēja.

Kopš nepietiekams miega daudzums ir zināms dažādu slimību riska faktors, diendusas spēja aizstāt naktī zaudēto miegu var kļūt par nozīmīgu soli veselības stiprināšanā.

Pētījumā piedalījās teju 3500 Šveices pieaugušo vecuma grupā no 35 līdz 70 gadiem, sniedzot informāciju pētniekiem par viņu miega paradumiem, demogrāfisku un dzīvesveida informāciju, kā arī izgāja virkni medicīnisku testu, kas parādīja viņu kopējo veselības stāvokli. Vairāk nekā puse no dalībniekiem teica, ka viņi pēdējās nedēļas laikā pirms pētījuma nav gulējuši diendusu. Savukārt no diendusas gulētājiem 667 teica, ka viņi gulējuši vienu vai divas diendusas, 411 teica, ka gulējuši trīs līdz piecas, bet 370 atklāja, ka gulējuši sešas līdz septiņas diendusas.

Visi dalībnieku veselības stāvoklis un paradumi tika novēroti turpmākos astoņus gadus, kuru laikā 155 cilvēki iedzīvojās sirdskaitēs.

Pētnieki atklāja, ka cilvēkiem, kuri nedēļā vienu vai divas reizes gulēja diendusu, bija mazāks kardiovaskulāro slimību risks, nekā tiem cilvēkiem, kuri diendusas negulēja. Savukārt saikne starp biežākām diendusām un sirds veselību netika novērota.

Šīs īsās snaudas var palīdzēt samazināt stresu un kompensēt nekvalitatīvu un nepietiekamu naktsmieru, tādējādi uzlabojot sirds veselību.

Miega nepietiekamība ir zināms aptaukošanās, diabēta, augsta asinsspiediena, sirdstriekas, sirds slimību un garīgo kaišu riska faktors.

Tiesa, šim pētījumam bija novērojošs raksturs un cēloņsakarība netika pierādīta.

Cik ilga snauda ir vislabākā veselībai? Lai arī jaunajā pētījumā uz šo jautājumu atbilde netiek sniegta, lielākā daļa ekspertu saka, ka 20 minūšu diendusa ir pilnīgi pietiekama stresa mazināšanai un garastāvokļa uzlabošanai.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu