PVD: Siguldas pirmskolas izglītības iestādē "Tornīši" ēdināšana līdz šim notikusi nelegāli (15)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Siguldas pirmskolas izglītības iestādē "Tornīši", kurā audzēkņiem konstatēta akūta zarnu infekcija, ēdināšana līdz šim notikusi nelegāli, informēja Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD).

"Pirmsskolas izglītības iestāde "Tornīši" nemaz nebija reģistrēta PVD, tātad līdz šim ēdināšana tur notikusi nelegāli un ne reizi nav pārbaudīta," sacīja PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere.

Viņa arī informēja, ka, turpinot Siguldas izglītības iestāžu pārbaudes, PVD konstatējis vēl divas dienestā nereģistrētas izglītības iestādes - "Pumpurdārzs" un skola "Baltais flīģelis".

Tāpat konstatēts, ka starp izglītības iestādēm tiek nodrošināta nelegāla pārtikas pārvadāšana, ko veic SIA "Point to Point".

Visos gadījumos, kad konstatēta nereģistrēta darbība pārtikas apritē, ir sāktas lietvedības administratīvā pārkāpuma lietā.

Meistere norādīja, ka kopumā Siguldā pārbaudītas 12 izglītības iestādes, konstatējot dažāda rakstura pārkāpumus, kas saistīti ar ēdienu uzglabāšanu atbilstošā temperatūrā, inventāra tīrīšanu un citus. "Galvenais PVD secinājums - izglītības iestādēm ir nopietni jāstrādā pie ēdināšanas procesu uzlabošanas, jo praktiski katrā iestādē ir konstatēti kādi pārkāpumi," viņa teica.

Ņemot vērā Siguldas izglītības iestādēs konstatētos saslimšanas gadījumus, kā arī to, ka epidemiologi turpina izmeklēšanu, lai noskaidrotu saslimšanas cēloņus, PVD Siguldas izglītības iestādes pārbaudīs katru dienu.

PVD arī informēja, ka pirmdien, 16.septembrī, veiktajās atkārtotajās pārbaudēs konstatēts, ka bērnudārzi "Saulīte", "Pīlādzītis" un "Ieviņa" brīvdienās nav veikuši pienācīgu tīrīšanu un dezinfekciju, tāpēc, neraugoties uz to, ka piektdien, 13.septembrī, ņemtajos nomazgājumu paraugos Šiga toksīnu producējošā zarnu nūjiņa nav konstatēta, PVD ir paņēmis atkārtotus nomazgājumu paraugus. Tāpat tiek gaidīti piektdien ņemto paraugu testēšanas rezultāti uz higiēnas rādītājiem.

Pirmdien PVD pārbaudīja vēl divas Siguldas izglītības iestādes, kurās iepriekš konstatēti saslimšanas gadījumi - "Pasaciņa" un "Tornīši". Arī tajos ir paņemti nomazgājumu paraugi.

Kā informēja Siguldas novada pašvaldības pārstāve Sindija Brikmane, otrdien plkst.11.36 pašvaldība saņēmusi PVD informāciju par atkārtotajām pārbaudēm novada izglītības iestādēs, kā arī sazinājusies ar PVD ģenerāldirektoru Māri Balodi par publiski pausto informāciju.

Brikmane teica, ka pašvaldība pieprasījusi ēdināšanas uzņēmumam "Baltic Restaurants Latvia" sniegt paskaidrojumu par PVD pausto informāciju par pirmsskolas izglītības iestādēs nepienācīgi veikto dezinfekciju brīvdienās, ēdienu uzglabāšanu atbilstošā temperatūrā, kā arī sniegt paskaidrojumu par to, kāpēc pārtikas pārvadāšanu starp izglītības iestādēm veic pārtikas apritē nereģistrēts uzņēmums SIA "Point to Point".

Atsaucoties uz PVD pausto informāciju, pašvaldība informēja, ka bērnudārzam "Tornīši" un Mākslu skolai "Baltais flīģelis" ēdienu piegādā no bērnudārza "Ieviņa" un Siguldas pilsētas vidusskolas, kuras ir reģistrētas PVD reģistrā. Atbilstoši PVD norādītajam, minētās izglītības iestādes ir jau pieteiktas PVD reģistrā kā vietas, kurās veic ēdienu sadali. Savukārt pašvaldība ir informējusi privāto pirmsskolas izglītības iestādi "Pumpurdārzs" par PVD prasību reģistrēties minētajā reģistrā.

Atsaucoties uz telefona sarunu ar PVD ģenerāldirektoru Balodi un PVD pārbaudes protokolos norādīto, neviens no konstatētajiem pārkāpumiem būtiski neietekmē pārtikas kvalitāti un nekaitīgumu. Konstatētās nepilnības ir novēršamas PVD pārbaudes protokolos norādītajos termiņos, uzskata pašvaldībā.

LETA jau ziņoja, ka, izmeklējot zarnu infekcijas izplatības cēloni Siguldā, PVD nopietnu higiēnas prasību pārkāpumu dēļ apturējis SIA "Jelgavas augļi" dārzeņu apstrādes ceha darbību.

Veicot pārbaudi kompānijas ražošanas telpās, PVD konstatējis higiēnas prasību pārkāpumus, pārkāpumus, kas saistīti ar produktu izsekojamību, kā arī neatbilstošu uzglabāšanas temperatūru fasētiem dārzeņiem. Nepieciešamo +6 grādu vietā tie uzglabāti +13 grādu temperatūrā.

Tāpat vēstīts, ka ārstniecības iestādēs ar zarnu infekcijai raksturīgiem simptomiem līdz šim vērsušies 24 siguldieši, no kuriem septiņiem apstiprināta diagnoze par verotoksīnu producējošo Escherichiacoli infekciju.

Smaga STEC infekcijas komplikācija - hemolītiski urēmiskais sindroms - konstatēts četriem bērniem, un STEC infekcija līdz šim laboratoriski apstiprināta trim saslimušajiem bērniem. Diviem saslimušajiem bērniem STEC infekcija nav apstiprinājusies. Pārējiem slimniekiem laboratoriskās izmeklēšanas rezultāti vēl nav saņemti.

Zarnu infekcijas simptomi konstatēti bērniem un darbiniekiem piecās Siguldas pirmsskolas izglītības iestādēs, kurās ēdinātājs ir "Baltic Restaurants Latvia".

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu