Erdogans ierosina izmitināt miljoniem sīriešu bēgļu topošajā buferzonā Sīrijas ziemeļos (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans
Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans Foto: Reuters/ScanPix

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans trešdien ierosinājis pārvieto uz buferzonu Sīrijas ziemeļos līdz trim miljoniem sīriešu bēgļu, kas pašreiz uzturas Turcijā un Eiropā.

NATO sabiedrotās Turcija un ASV pagājušajā mēnesī vienojās izveidot Sīrijas ziemeļos kopīgu "drošības zonu", lai atturētu ASV atbalstītos kurdu kaujiniekus no tuvošanās Turcijas robežai.

Ja apgabals uz austrumiem no Eifratas upes tiks padarīts par drošu zonu, atkarībā no zonas lieluma būs iespējams pārvietot uz turieni līdz trim miljoniem bēgļu, kas joprojām mitinās Turcijā un Eiropā, paziņoja Erdogans.

Buferzonas mērķis ir radīt barjeru starp Turcijas robežu un apgabaliem, ko kontrolē kurdu grupējums "Tautas aizsardzības vienības" (YPG).

Neraugoties uz to, ka YPG bijusi izšķiroša loma uzvarās Sīrijā karā pret teroristu grupējumu "Islāma valsts", un to, ka Vašingtona Sīrijas kurdu kaujiniekus uzskata par sabiedrotajiem un tos militāri atbalstījusi, Ankara YPG dēvē par Turcijā ārpus likuma izsludinātā bruņotā separātistu grupējuma "Kurdistānas Strādnieku partija" (PKK) atzaru un uzskata YPG par teroristu organizāciju.

Cik liela būs drošības zona un kā tā darbosies, pagaidām nav zināms.

Turcijas ārlietu ministrs Mevlits Čavušolu pagājušajā nedēļā pārmeta ASV, ka visi tās centieni izveidot buferzonu līdz šim bijuši "tikai kosmētiski".

Erdoans uzsvēra, ka vēlas zonas izveidošanu līdz septembra beigām, pretējā gadījumā Turcijai nāksies īstenot savus plānus.

Erdoans agrāk ir vairākkārt draudējis sākt militāru operāciju pret YPG.

Kopš Sīrijas pilsoņkara sākuma Turcija ir uzņēmusi aptuveni 3,6 miljonus bēgļu, kas ir daudz vairāk nekā jebkura cita valsts.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu