Ministrs: Militārs trieciens Irānai izraisīs "totālu karu" (10)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: MORTEZA NIKOUBAZL/SIPA/Scanpix

Militārs trieciens Irānai izraisīs "totālu karu", brīdināja Irānas ārlietu ministrs Mohammads Džavads Zarifs, šādi izsakoties pēc ASV un tās Persijas līča reģiona sabiedroto apsūdzībām, ka Irāna stāv aiz nesenajiem uzbrukumiem Saūda Arābijas naftas rūpniecības objektiem.

Vaicāts, kādas būtu sekas "amerikāņu vai saūdarābu militāram triecienam Irānai", intervijā, kas ceturtdien pārraidīta ASV telekanāla CNN ēterā, ministrs sacīja: "Totāls karš."

"Mēs negribam karu, mēs negribam militāru konfrontāciju," sacīja Zarifs, brīdinot, ka tas var novest pie "lieliem upuriem".

"Bet mēs nekautrēsimies aizstāvēt savu teritoriju," viņš piebilda.

Jemenas šiītu hutiešu nemiernieki uzņēmušies atbildību par sestdienas triecienu Saūda Arābijā. Tas, kā sākotnēji apgalvoja Rijādas amatpersonas, veikts ar droniem. Kā norāda ASV, tās secinājušas, ka uzbrukumā bijušas iesaistītas raķetes no Irānas un ka uzbrukums uzskatāms par "karadarbības aktu".

Saūda Arābija, kas vairākus gadus karo Jemenā, norādījusi, ka uzbrukumā izmantoti Irānā ražoti ieroči un ka Irāna, "bez šaubām, atbalstījusi" šo uzbrukumu, tomēr Irānu tiešā veidā Rijāda par uzbrukumu nav vainojusi.

"Viņi to ir izfantazējuši," sacīja Zarifs. "Tagad viņi grib uzgrūst vainu Irānai, lai kaut ko panāktu, un tāpēc es saku, ka tā ir kūdīšana uz karu."

"Tas tiek balstīts melos, tas tiek balstīts maldināšanā," viņš sacīja.

Jemenas hutiešu pārstāvis sestdien paziņoja, ka uzbrukumi bija "legāla atbilde" uz Saūda Arābijas vadīto militāro kampaņu pret nemierniekiem Jemenā.

Jemenā kopš 2014.gada notiek kaujas starp šiītu hutiešu nemierniekiem un prezidentam Abdrabuham Mansūram Hadi lojālo armiju. Karadarbība pastiprinājās 2015.gada martā, kad Jemenas valdību sāka militāri atbalstīt Saūda Arābijas vadīta valstu koalīcija.

Saskaņā ar Pasaules veselības organizācijas (WHO) datiem bruņotajā konfliktā Jemenā kopš Saūda Arābijas un tās sabiedroto iesaistīšanās ir nogalināti vairāk nekā 10 000 cilvēku.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu