ES atbalsta Rumānijas pretkorupcijas prokurori Eiropas Prokuratūras vadītāja amatam

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Bijusī Rumānijas Pretkorupcijas direktorāta virsprokurore Laura Kodruca Keveši
Bijusī Rumānijas Pretkorupcijas direktorāta virsprokurore Laura Kodruca Keveši Foto: EPA/Scanpix

Vairums Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu ceturtdien atbalstīja bijušās Rumānijas pretkorupcijas virsprokurores Lauras Kodrucas Keveši kandidatūru jaunās Eiropas Prokuratūras (EPPO) vadītāja amatam, neraugoties uz iebildumiem no pašas kandidātes valsts puses, pavēstīja Eiropas avoti.

"Neformālā balsojumā tika apstiprināts, ka ir pietiekams vairākums" ES vēstnieku vidū, lai ieceltu Keveši EPPO vadītajā amatā.

EPPO darbu sāks 2020.gada beigās, un tās uzdevumos būs veikt izmeklēšanu par iespējamiem krāpšanas gadījumiem ar ES budžetu.

Rumānijas Pretkorupcijas direktorāta (DNA) bijusī virsprokurore atbalstu savai kandidatūrai raksturoja kā "uzticības balsojumu un atbalstu sabiedrībai, kas iestājas par taisnīgumu un ES vērtībām".

"Tā ir atzinība Rumānijas prokuroru un tiesnešu darbam, bet vienlaikus tie ir arī panākumi visiem rumāņiem, kas pēdējo gadu gaitā ir atbalstījuši cīņu pret korupciju un par likuma varu un ES vērtībām," Keveši sacīja ziņu aģentūrai AFP.

No 22 valstīm, kas iesaistījušās EPPO, Keveši atbalstīja 17, sacīja avoti.

Bukareste brīdinājusi, ka neatbalstīs Keveši, kurai bijusi svarīga loma, uzsākot Rumānijā izmeklēšanu pret 14 bijušajiem un pašreizējiem ministriem, 43 likumdevējiem un 260 vietējām amatpersonām laikā no 2013.gada līdz 2018.gada jūlijam, kad valdība viņu atlaida.

Rumānijas varasiestādes korupcijā apsūdzējušas pašu Keveši, bet Brisele šo procesu kritizējusi. Keveši atlaišana no amata Rumānijā izraisīja plašus valdības pretinieku protestus.

Keveši izredzes uz EPPO vadītāja amatu uzlabojās, kad viņai par labu pirms diviem mēnešiem izšķīrās ES smagsvars Francija, kad pašas Francijas kandidāts tika izraudzīts nacionālās finanšu prokuratūras vadītāja amatam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu