Ukrainas un Baltkrievijas pilsoņiem par Igaunijas ilgtermiņa vīzām atkal būs jāmaksā valsts nodeva

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere/LETA

Igaunijas valdība atcels pirms vairākiem gadiem pieņemto noteikumu, ka Ukrainas un Baltkrievijas pilsoņi tiek atbrīvoti no valsts nodevas par ilgtermiņa vīzu noformēšanu, raksta "Postimees".

Ukrainas pilsoņi no šīs nodevas tika atbrīvoti 2010.gadā, Baltkrievijas - gadu vēlāk.

Igaunijas Ārlietu ministrija likumprojektus par šīs kārtības atcelšanu nosūtījusi saskaņošanai nedēļu pēc tam, kad iekšlietu ministrs, Konservatīvās tautas partijas (EKRE) līderis Marts Helme paziņoja, ka grib noskaidrot, vai ir iespējams atcelt bezvīzu režīmu Ukrainas pilsoņiem, kas pēdējā laikā masveidā ierodas Igaunijā.

Kā norādījis ārlietu ministrs Urmass Reinsalu, jaunie likumprojekti nekādā veidā nav saistīti ar Helmes paziņojumu un to parādīšanās šai laikā ir vienkārši sakritība.

"Priekšlikums atcelt Ukrainas un Baltkrievijas pilsoņiem noteikto atbrīvojumu no nodevas par vīzu noformēšanu Ārlietu ministrijā parādījās jau pavasarī, un tas akceptēts arī valsts budžeta stratēģijā. Ņemot vērā, ka šis solis saistīts ar valsts budžetu, minētie tiesību akti jāiesniedz vēl pirms budžeta izveides," viņš skaidrojis.

Pēc ministra teiktā, šis nav politisks lēmums un Igaunija joprojām uzskata Ukrainu par svarīgu partneri.

"Mūsu draudzība un atbalsts Ukrainai nemainās," piebildis Reinsalu.

Viņš atgādinājis, ka Ukrainas pilsoņi kopš 2017.gada var iebraukt Eiropas Savienībā bez vīzas, bet ilgtermiņa vīza viņiem jānoformē, piemēram, braucot uz Igauniju strādāt.

Kā uzskata ārlietu ministrs, jaunais lēmums būtiski nesamazinās vīzu pieprasījumu skaitu, lai gan nodevas ieviešana daļu pretendentu varētu atturēt no vīzas pieprasīšanas.

Ārlietu ministrijas pārstāve Inga Boudena laikrakstam atgādinājusi, ka Ukraina un Baltkrievija ir vienīgās valstis, kuru pilsoņi pašlaik atbrīvoti no minētās nodevas. Zaudējot šo privilēģiju, viņiem par vīzas pieteikuma izskatīšanu būs jāmaksā 80 eiro.

Tikmēr ministrijas pārstāve Līza Totsa Igaunijas sabiedriskajai raidorganizācijai ERR pastāstījusi, ka atsevišķos gadījumos gan Ukrainas, gan Baltkrievijas pilsoņi arī turpmāk varētu tikt atbrīvoti no valsts nodevas nomaksas.

Aptuveni 90% to Ukrainas pilsoņu, kuri lūdz piešķirt viņiem Igaunijas ilgtermiņa vīzas, to dara, lai dotos uz šo valsti strādāt. Pērn Igaunijas pārstāvniecībās pieņemti 6689 ilgtermiņa vīzu pieteikumi no Ukrainas pilsoņiem, 6657 no tiem Kijevā, un 629 pieteikumi no Baltkrievijas pilsoņiem, 619 no tiem Minskā.

Ārlietu ministrija cer, ka šo valsts nodevu atjaunošana nākamgad varētu papildināt Igaunijas budžetu par 800 000 eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu