Maskavas tiesa pēc solidaritātes kampaņas liek atbrīvot aktieri Ustinovu (5)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Aktieris Pāvels Ustinovs
Aktieris Pāvels Ustinovs Foto: Reuters/ScanPix

Maskavas tiesa piektdien likusi no apcietinājuma līdz apelācijas izskatīšanai atbrīvot aktieri Pāvelu Ustinovu, kura tiesāšana izraisīja protestus un plašu solidaritātes kampaņu ar daudzu sabiedrībā redzamu cilvēku iesaistīšanos.

Maskavas pilsētas tiesa nolēma, ka 23 gadus vecais Ustinovs ir jāatbrīvo ar nosacījumu, ka viņš nepametīs galvaspilsētu.

Tiesa pirmdien piesprieda Ustinovam trīsarpus gadus cietumā par vardarbību pret policiju opozīcijas protestu laikā 3.augustā.

Ustinovs noliedza vainu un uzstāja, ka protesta akcijā nav piedalījies, bet gaidījis pie metro stacijas draugu. Internetā ievietotajos video redzams, kā Ustinovs mierīgi stāv un skatās telefonā, kad viņam pēkšņi metas virsū Nacionālās gvardes darbinieku bars, nogāž viņu zemē un sāk sist ar stekiem.

Ustinova notiesāšana izraisīja plašu solidaritātes kampaņu, bet protesta akcijā pie Krievijas prezidenta Vladimira Putina administrācijas iesaistījās simtiem cilvēku.

Atbalstītāju vidū bija kā kino zvaigznes, tā skolotāji un garīdznieki.

Sagaidāms, ka Ustinovam piespriestais cietumsods tiks atcelts. Ģenerālprokuratūra vēl ceturtdien norādīja, ka sods ir pārāk bargs, un aicināja tiesu piespriest sodu, kas nav saistīts ar brīvības atņemšanu.

Apelācija tiks Maskavas pilsētas tiesā izskatīta nākamo ceturtdien.

Vasarā tūkstošiem cilvēku izgāja demonstrācijās Maskavas ielās, pēc tam kad varasiestādes atteicās reģistrēt vairākus pazīstamus opozīcijas kandidātus Maskavas domes 8.septembra vēlēšanām.

Policija aizturēja vairākus simtus protestu dalībnieku. Lielākā daļa drīz vien tika atbrīvota, bet dažiem tika izvirzītas nopietnas apsūdzības.

Ustinovs ir viens no tiem, kuri tika notiesāti.

Kremļa kritiķi uzskata šīs tiesas prāvas par mēģinājumu iebiedēt cilvēkus, lai tie nepievienotos protestu kustībai.

Ustinova lieta ieguvusi īpašu aktualitāti, jo atbalstu viņam pauduši daudzi Krievijas sabiedrībā zināmi cilvēki, arī mūziķi.

Aktiera lieta izraisījusi sabiedrībā pašu sašutumu, jo tiesa ignorēja video ierakstu, kurā redzams, kā policija pilnīgi neizprovocēti uzbrūk aktierim.

Desmitiem zvaigžņu, kurām sociālajos tīklos ir miljoniem sekotāju un kas parasti politikā neiejaucās, iestājās par līdz šim mazpazīstamo aktieri Ustinovu.

Viņiem pievienojās skolotāji, ārsti, izdevēji, IT speciālisti un vairāk nekā 100 garīdznieku, kas uzstāja, ka no ieslodzījuma ir jāatbrīvo arī citi saistībā ar protestiem notiesātie un tie, kas tiesu vēl tikai gaida.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu