No 2021.gada ienākumu deklarācijas būs iesniedzamas tikai elektroniski

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

No 2021.gada ienākumu deklarācijas varēs iesniegt tikai elektroniski, paredz otrdien Ministru kabinetā atbalstītie Finanšu ministrijas (FM) sagatavotie grozījumi likumā par nodokļiem un nodevām.

Turpmāk paredzēts visus Valsts ieņēmumu dienesta (VID) adresētus iesniegumus, kā arī nodokļu un informatīvās deklarācijas iesniegt tikai elektroniski, izmantojot Elektroniskās deklarēšanas sistēmu (EDS). Šobrīd pienākums iesniegt deklarāciju elektroniska dokumenta viedā ir noteikts tikai juridiskajām personām un fiziskajām personām, kas veic saimniecisko darbību.

Ņemot vērā, ka VID nodokļu maksātājiem nodrošina vairāk nekā 220 dažādus pakalpojumus nodokļu un nodevu administrēšanas un muitas jomā, ar likumprojektu paredzēts, ka turpmāk nodokļu maksātāji visus VID adresētos iesniegumus par nodokļu administrēšanas jomu iesniegs tikai, izmantojot EDS, ja konkrētajā normatīvajā aktā nebūs noteikta cita iesniegumu iesniegšanas kārtība. Lai persona, kas nav reģistrēta kā EDS lietotāja, varētu iesniegt iesniegumu, tai pirms būs nepieciešams reģistrēties VID kā EDS lietotājam.

Gandrīz 82% fizisko personu, kas nav saimnieciskās darbības veicējas, gada ienākumu deklarāciju iesniedz elektroniska dokumenta veidā, izmantojot EDS. Personām, kurām nav datoru vai iemaņu darbā ar datoru, jau šobrīd ir nodrošināta iespēja saņemt praktisku palīdzību un konsultāciju deklarāciju iesniegšanā VID klientu apkalpošanas centros un Valsts un pašvaldību vienotajos klientu apkalpošanas centros.

Lai nodrošinātu, ka fiziskajām personām, kuras nav EDS lietotājas, būtu pietiekams laika periods iemaņu iegūšanai darbam ar minēto sistēmu, likumprojektā ietverts pārejas periods.

Noteikts, ka izmaiņas deklarāciju un iesniegumu iesniegšanas kārtībā stāsies spēkā 2021.gada 1.janvārī. Līdz tam paredzēts arī veikt iedzīvotāju informēšanu par deklarāciju aizpildīšanu un iesniegšanu.

Ar likumprojektu tiek noteikts arī jauns izņēmums, kad informācija par nodokļu maksātāju var tikt izpausta bez nodokļu maksātāja piekrišanas. Tas paredzēts, lai nodrošinātu sabiedrībai pieejamu iestādes rīcībā esošu informāciju.

Lai veicinātu komercdarbības vides drošību, godīgu konkurenci un labprātīgu nodokļu saistību izpildi, VID nodrošinās publiski pieejamu informāciju par juridiskajām personām, kurām datu atbilstības pārbaudes un nodokļu revīzijas rezultātā aprēķināti un nav labprātīgi samaksāti papildu maksājumi budžetā vai konstatēta no budžeta atmaksājamās summas nepamatota palielināšana. Tāpat šāda informācijas pieejamība paplašinās iespēju komersantiem izvērtēt riskus, izvēloties potenciālo darījuma partneri.

Gala lēmums par likuma grozījumiem būs jāpieņem Saeimai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu