Vardarbības uzliesmojumā Indonēzijas Papua provincē bojāgājušo skaits pieaudzis līdz 32

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Vardarbības uzliesmojumā Indonēzijas Papua provincē bojāgājušo cilvēku skaits sasniedzis 32, otrdien paziņojušas amatpersonas.

Nekārtībās Vamenā dzīvību zaudējuši vismaz 28 cilvēki, no kuriem lielākā daļa nav papuasi. Vēl daudzi citi cilvēki tika ievainoti, atklāja provinces policijas preses pārstāvis.

Saniknoti cilvēku pūļi nodedzināja administrācijas ēkas un veikalus. Amatpersonas ziņoja, ka nekārtības izraisījušas nepatiesas baumas par kādu skolotāju, kas esot rasistiski izteicies par papuasiem.

Tikmēr sadursmēs starp policiju un protestējošiem studentiem Papua provinces galvaspilsētā Džajapurā pirmdien dzīvību zaudējuši četri cilvēki, tostarp viens karavīrs.

Protesti Papua un citviet valstī sākās augusta vidū pēc papuasu studentu aizturēšanas Surabajā. Papuasu aktīvisti apgalvoja, ka policisti apsaukājuši studentus par pērtiķiem un cūkām un veltījuši viņiem citus apvainojumus, kas bijuši rasistiski motivēti.

Protestētāji iestājas pret rasismu, izskanējuši arī saukļi pret valdību un aicinājumu uz reģiona pašnoteikšanos.

Valdība pirmdien noteica ierobežojumus Vamenā, lai nepieļautu nepatiesas informācijas izplatīšanos.

Policijas priekšnieks Tito Karnavians sacīja, ka 22 no Vamenā bojāgājušajiem cilvēkiem bijuši migranti, kas ieradušies no citurienes. Viņi tika iesprostoti degošās ēkās vai sadurti.

"Tie bija veikalu īpašnieki, restorānu apkalpotāji un motociklu taksometru šoferi," sacīja Karnavians.

Viņš apsūdzēja papuasu separātistus šīs vardarbības organizēšanā ar mērķi piesaistīt starptautisku uzmanību ANO Ģenerālās asamblejas laikā.

"Situācija tagad tiek kontrolēta, bet mēs nosodām vardarbīgās taktikas," paziņoja policijas priekšnieks, uzsverot, ka vardarbību nesāka drošības spēki, bet gan nemiernieki.

Papua provincē jau kopš pagājušā gadsimta sešdesmitajiem gadiem ik pa laikam aktivizējas nemiernieku kustība.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu