Korbins neatbalstīs pirmstermiņa vēlēšanas, kamēr nebūs novērsti bezvienošanās Brexit draudi

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Džeremijs Korbins
Džeremijs Korbins Foto: EPA/Scanpix

Opozīcijā esošās Leiboristu partijas līderis Džeremijs Korbins otrdien paziņojis, ka neatbalstīs pirmstermiņa parlamenta vēlēšanu izsludināšanu, kamēr nebūs novērsti bezvienošanās Brexit draudi.

Korbins leiboristu kongresā Braitonā norādīja, ka Lielbritānijas Augstākās tiesas lēmums parādījis, ka premjerministrs "nekad neslēgs mūsu demokrātiju".

Iedragājot premjerministra Borisa Džonsona autoritāti, Lielbritānijas Augstākā tiesa šodien atzina par nelikumīgu Džonsona lēmumu apturēt parlamenta darbu.

"Krīzi var atrisināt tikai ar parlamenta vēlēšanām," paziņoja Korbins.

Taču viņš uzsvēra, ka vispirms jālikvidē valdības radītie draudi, ka Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas Savienības (ES) varētu notikt bez vienošanās.

Korbins norādīja, ka izstāšanās no bloka bez vienošanās sadārdzinātu pārtiku, novestu pie medikamentu trūkuma un apdraudētu grūti panākto miera līgumu Ziemeļīrijā.

Korbins arī sacīja, ka Lielbritānija var attapties "ieslēgta" vienpusējā brīvās tirdzniecības līgumā ar ASV.

Lielbritānijas Pārstāvju palāta septembra sākumā atbalstīja likumprojektu, kas dos iespēju bloķēt bezvienošanās Brexit.

Likumprojekts ļaus uzdot premjerministram pieprasīt Eiropas Savienībai breksita atlikšanu līdz 31.janvārim, ja vien parlaments līdz 19.oktobrim nebūs apstiprinājis izstāšanās vienošanos vai arī atbalstījis bezvienošanās Brexit.

Korbins paziņoja, ka gadījumā, ja vēlēšanās uzvarētu leiboristi, trīs mēnešu laikā tiktu panākta jauna vienošanās ar Briseli un pēc tam tiktu sarīkots referendums, kurā vēlētājiem tiktu dota iespēja izvēlēties starp ticamu izstāšanās līgumu un palikšanu ES.

Leiboristu līderis savā runā partijas kongresā arī solīja cīnīties pret finanšu spekulācijām, nodokļu nemaksātājiem un lielajiem piesārņotājiem un sacīja, ka viņš būtu "citādāka veida premjerministrs".

Korbins arī paziņoja, ka, nākot pie varas, izveidotu valstij piederošu medikamentu ražotni, kas piegādātu lētākus medikamentus Nacionālajam Veselības dienestam, kā arī solīja nacionalizēt dzelzceļus, pasta dienestu un ūdens un elektroapgādes tīklus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu