Tramps un Džonsons. Divas krīzes (37)

Annija Vīnkalna
, Ārvalstu ziņu redaktore
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/Scanpix, TVNET

Aizvadītā nedēļa nav saudzējusi divus kolorītākos valstu līderus, kuri pašlaik atrodas uz politiskās skatuves, - ASV prezidentu Donaldu Trampu un Lielbritānijas premjerministru Borisu Džonsonu. Abus vienlaicīgi piemeklējušas nopietnas krīzes: Džonsona bezkompromisa "Brexit" plānus bloķē parlaments un tiesas, bet pret Trampu sākta impīčmenta izmeklēšana par iespējamu mēģinājumu ietekmēt Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski, lai ar viņa palīdzību sakompromitētu savu sāncensi vēlēšanās.

Tramps un Džonsons otrdien tikās ANO Ģenerālajā asamblejā Ņujorkā, kur arī kopīgi atbildēja uz žurnālistu jautājumiem. Lai gan šo atbilžu tonis bija visai jestrs un bezrūpīgs, pār viņu galvām savilkušies drūmi negaisa mākoņi - līdz šim smagākās krīzes abu amata termiņu laikā. 

Boriss Džonsons un Donalds Tramps ANO Ģenerālajā asamblejā
Boriss Džonsons un Donalds Tramps ANO Ģenerālajā asamblejā Foto: AP/Scanpix

Džonsons ne reizi vien solījis, ka apņēmies "Brexit" īstenot 31.oktobrī - vienalga, ar vienošanos par izstāšanās noteikumiem vai bez. Cenšoties izvairīties no haotiska bezvienošanās "Brexit", britu parlaments noraidījis Džonsona iniciatīvas un atbalstījis likumprojektu, kas aizliedz izstāšanos no Eiropas Savienības (ES) bez vienošanās. Netiekot galā ar traucējošo parlamentu, Džonsons vērsās pie Lielbritānijas karalienes Elizabetes II un lūdza apstiprināt parlamenta darba apstādināšanu līdz 14.oktobrim - nieka divas nedēļas pirms noliktā "Brexit" termiņa.

Tomēr arī šis Džonsona plāns cieta neveiksmi. Otrdien Lielbritānijas Augstākā tiesa lēma, ka Džonsona lēmums apturēt parlamenta darbu bija nelikumīgs. Nākamajā dienā deputāti atsāka strādāt, un "Brexit" perspektīvas joprojām ir miglā tītas mēnesi pirms iespējamās izstāšanās.

Trampa prezidentūru satricināja trauksmes cēlāja sūdzība par to, ka viņš 25.jūlijā notikušā telefonsarunā ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski esot mēģinājis izdarīt spiedienu, lai Ukraina veic izmeklēšanu, kas varētu mest ēnu uz Džo Baidenu, Trampa sāncensi no demokrātu partijas.

Abiem skandāliem pamatā ir viens un tas pats jautājums - vai tika pārkāptas amata pilnvaras?

Džonsona gadījumā Augstākā tiesa argumentēja, ka nesaskata nekādu iemeslu, "pat nerunājot par labu iemeslu, lai ieteiktu Viņas Majestātei apturēt parlamenta darbu uz piecām nedēļām", īpaši ņemot vērā, ka līdz patlaban noteiktajam "Brexit" termiņam palicis tik maz laika. Vairāki politikas komentētāji norādījuši - tiesas lēmums netieši apsūdz Džonsonu melošanā karalienei.

"Lēmums ieteikt Viņas Majestātei apturēt parlamenta darbu bija nelikumīgs, jo tas kavētu vai nepieļautu parlamenta spēju pildīt tā konstitucionālās funkcijas bez saprātīga pamatojuma," skaidroja Augstākās tiesas prezidente Brenda Heila.

Savukārt Savienotajās Valstīs Pārstāvju palātas spīkere Nensija Pelosi otrdien paziņoja par oficiālas impīčmenta izmeklēšanas sākšanu pret Trampu, sakot, ka viņš pārkāpis konstitūciju, mēģinot iesaistīt Ukrainu centienos kaitēt viņa politiskajam sāncensim Džo Baidenam. 

"Trampa prezidentūras darbības atklāja apkaunojošos faktus par prezidenta nodevību pret savu amata zvērestu, mūsu nacionālās drošības nodevību un mūsu vēlēšanu godīguma nodevību," sacīja Pelosi.

Volodimirs Zelenskis un Donalds Tramps
Volodimirs Zelenskis un Donalds Tramps Foto: AFP / Scanpix

Šonedēļ atklātībā nonāca gan Trampa un Zelenska telefonsarunas atreferējums, gan sarunai sekojošais trauksmes cēlāja ziņojums. Telefonsarunas atreferējums, ko portāls TVNET iztulkojis latviešu valodā, ir gana izklaidējošs - tas ļauj ieskatīties pasaules līderu neformālajā komunikācijā un Zelenska glaimos, kas dažbrīd izklausās teju pēc uzjautrināšanās. Taču tam ir arī satraucoši aspekti, kas saskaņā ar trauksmes cēlāja ziņojumu radījuši bažas ne vienā vien Baltā nama amatpersonā.

Trauksmes cēlājs apsūdz Trampu mēģinājumos izmantot savu amatu, lai piespiestu Ukrainu veikt izmeklēšanu saistībā ar viņa politisko sāncensi, kā arī atbalstīt versiju, ka Krievijas iejaukšanās ASV vēlēšanās esot cēlusies no Ukrainas. Tramps arī mēģinājis sarīkot Ukrainas valdības tikšanos ar savu advokātu Rūdiju Džuliāni un ASV ģenerālprokuroru Viljamu Baru, uzdodot viņus par saviem personīgajiem pārstāvjiem.

Gan Džonsonam, gan Trampam pārmestā rīcība iedragās viņu pozīcijas. Lielbritānijas Augstākās tiesas lēmums un tālākie parlamenta balsojumi varētu izjaukt Džonsona "Brexit" plānus - ja nav iespējams nedz īstenot bezvienošanās "Brexit", ne arī pārkāpt dotos solījumus nelūgt Briselei jaunu pagarinājumu, vienīgais ceļš varētu būt atkāpšanās. Pret Trampu sākta impīčmenta izmeklēšana, taču impīčments nenozīmē atstādināšanu no amata (un ir maz ticams, ka tas varētu notikt, jo prezidentu par vainīgu būtu jāatzīst divām trešdaļām no republikāņu kontrolētā Senāta). Neskatoties uz to, izmeklēšana varētu atstāt iespaidu uz Trampa izredzēm vēlēšanu cīņā, bet no otras puses - skandāls varētu kaitēt arī Baidenam.

Komentāri (37)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu