Igaunijas "Nordica" turpinās pieprasīt parāda atmaksu no "Adria Airways", lai gan ir to jau norakstījusi

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Postimees.ee

Lai gan Igaunijas valstij piederošā lidsabiedrība "Nordic Aviation Group", kas strādā ar zīmolu "Nordica", turpinās pieprasīt septiņu miljonu eiro parāda atmaksu no bankrotu pieteikušās Slovēnijas nacionālās aviokompānijas "Adria Airways", "Nordica" parādu jau ir norakstījusi kā neatgūstamu.

Pirmajā darbības gadā "Nordica" izmantoja "Adria Airways" tirdzniecības platformu, tādēļ klientu maksājumi tika veikti caur Slovēnijas kompāniju. Parāda summu - gandrīz septiņus miljonus eiro -, veido daļa "Nordica" ieņēmumu, kurus "Adria Airways" 2016.gada rudenī nespēja atmaksāt Igaunijas kompānijai.

"Atbilstoši sadarbības līgumam rēķini tika nokārtoti par katru mēnesi. Kad 2016.gada vasarā "Adria" tika pārdota Vācijas investīciju kompānijai "4K", mums kļuva skaidrs, ka abu kompāniju intereses vairs nav līdzīgas un "Adria" ekonomiskā situācija pasliktinās," klāstīja "Nordica" komunikācijas direktors Tomass Uibo.

"Līdzīgi kā privātos uzņēmumos, arī valsts uzņēmumos dažreiz īstenojas uzņēmējdarbības riski. Diemžēl "Adria" parādi ir tieši tas - uzņēmējdarbības risku īstenošanās. Mēs noteikti turpināsim atprasīt parādu līdz pat bankrota procesa beigām," solīja Igaunijas uzņēmuma pārstāvis.

2016.gadā "Nordica" nolēma pārtraukt komerciālo sadarbību ar "Adria" un vienojās par Polijas nacionālās lidsabiedrības LOT platformas izmantošanu. Lai gan "Adria" bija pienākums pēc līguma izbeigšanas nekavējoties atmaksāt "Nordica" biļešu ieņēmumus, tas netika izdarīts.

Pēc garām sarunām tika sagatavots aizdevuma līgums un abas kompānijas vienojās par atmaksas grafiku. Tomēr 2017.gada finanšu pārskatos "Nordica" visu "Adria" parādu norakstīja kā neatgūstamu, tādēļ Igaunijas kompānijas pašreizējo finanšu situāciju neietekmē "Adria" bankrots.

Slovēnijas kompānija ir atmaksājusi gandrīz miljonu eiro no sava parāda "Nordica".

Jau vēstīts, ka Slovēnijas nacionālā aviokompānija "Adria Airways" pirmdien paziņoja, ka ir iesniegusi bankrota pieteikumu. Slovēnijas Civilās aviācijas aģentūra paziņoja, ka ir anulējusi aviokompānijas licenci un ka neviena no "Adria Airways" lidmašīnām nevar lidot.

Slovēnijas valdība pirmdien izslēdza iespēju finansiāli glābt šo aviokompāniju un paziņoja, ka "Adria Airways" finansiālais stāvoklis ir sliktāks, nekā bija gaidāms, un vienīgais variants ir bankrots

Slovēnijas valdība lidsabiedrību 2016.gadā pārdeva Vācijas investīciju fondam "4K Invest". Pirms desmit gadiem "Adria Airways" nonāca uz bankrota sliekšņa un valdībai nācās to rekapitalizēt. Aviokompānijas jaunais īpašnieks pārdeva visas lidmašīnas un noslēdza līgumus par to nomu.

Aviokompānija, kurā nodarbināti apmēram 500 cilvēku un kas apkalpoja reģionālos reisus starp Rietumbalkāniem un citām Eiropas daļām, bija nerentabla arī jaunā īpašnieka laikā.

 "Adria Airways" vadītājs kopš šā gada maija ir igaunis Svens Kukemelks, kurš agrāk bija "Nordica" valdes loceklis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu