"Mūsu bērni ir briesmās." Francijā satraukums par iespējamo ķimikāliju rūpnīcas ugunsgrēka seku slēpšanu

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Ķimikāliju rūpnīcā Francijas ziemeļu pilsētā Ruānā pagājušonedēļ nogranda sprādziens, pēc kura gaisā pacēlās biezs, melns dūmu mākonis. Amatpersonas apgalvo, ka dūmi nebija toksiski, taču dabas aizstāvji un aktīvisti apsūdz valdību "patiesības slēpšanā", vēsta raidorganizācija BBC.

ASV uzņēmuma "Lubrizol" rūpnīcā nodega vairāk nekā 5000 tonnas ķimikāliju un naftas.

Atbildīgās iestādes notikuma vietā veica analīzes, kuru rezultāti liecināja, ka dūmi neesot toksiski.

Tomēr otrdien vairākas pilsētas skolas tika slēgtas, jo bērni sūdzējās par nelabumu, kā arī kakla un acu sūrstēšanu, ziņo vietējie mediji.

Vēlāk vairāki simti iedzīvotāju izgāja demonstrācijā. Pūlī bija redzami plakāti ar uzrakstiem "Mūsu bērni ir briesmās" un "To nāksies izmeklēt mums pašiem".

Aktīvistu un NVO organizētā protesta akcija aicināja kārtīgi izmeklēt ķimikāliju rūpnīcā notikušo incidentu un publiskot informāciju par iespējamajiem draudiem iedzīvotāju veselībai.

"Lubrizol" caur mātesuzņēmumu "Berkshire Hathaway" pieder amerikāņu uzņēmējam un investoram Vorenam Bafetam.

"Lubrizol" dienu pēc incidenta paziņoja, ka drošības kameru ieraksti un aculiecinieku liecības norāda, ka ugunsgrēks sākās ārpus rūpnīcas. Taču vēlāk uguns izplatījusies uz rūpnīcu.

Policija vēl nav apstiprinājusi, kāds bija ugunsgrēka cēlonis.

Vietējās amatpersonas paziņojušas, ka ugunsgrēka rezultātā gaisā nonāca galvenokārt dabiskas un organiskas vielas un ka lielākā daļa gaisā nonākušo daļiņu drīz vien sodrēju veidā nogulsnējās uz zemes un citām virsmām. Tika pārbaudīta indīgu vielu - oglekļa monoksīda, sēra dioksīda un sērūdeņraža - klātbūtne.

Vietējie iedzīvotāji norādīja uz vēl citiem potenciāli bīstamiem apstākļiem, piemēram, azbestu saturošā rūpnīcas jumta sagrūšanu.

Amatpersonas norādījušas, ka ir droši dzert krāna ūdeni, taču pārtikā nevajadzētu lietot dārzā izaudzētos augļus un dārzeņus, ja uz tiem nogulsnējušies sodrēji.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu