Latvijā radīti tehnoloģiju palīgi darbinieku labsajūtas uzlabošanai (1)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Tehnoloģiju attīstība ir eksponenciāla, un tā ietekmē visas dzīves jomas gan privātajā, gan darba sfērā. Prognozes rāda, ka 2020.gadā darba vidē visā pasaulē būs vairāk nekā 75 miljoni valkājamo ierīču (wearables), kas jau šajā gadā ir kļuvis par galveno fitnesa industrijas trendu. Savukārt vairāk nekā puse uzņēmumu plāno saviem darbiniekiem piedāvāt tiešsaites kursus un treniņus veselīgākam dzīvesveidam.

Daudz radikālāka un pretrunīgi vērtēta ir futūristiskas filmas cienīga uzņēmumu prakse - mikro čipu implantēšana darbiniekiem. Arī bez pētījumiem redzam, ka gudrās tehnoloģijas un dažādi e-risinājumi arvien biežāk kļūst par ierastāku ikdienas sastāvdaļu.

Taču šajā rakstā runāsim mazāk par tehnoloģiju ēnas pusēm, bet vairāk par to, kā dažādi produkti un risinājumi spēj padarīt darba dzīvi ērtāku un veselīgāku.

Kādas tehnoloģijas veicina darbinieku labsajūtu un veselību?

Šeit mēs varam runāt par ļoti plašu palīgu loku – sākot no meditācijas aplikācijām līdz gudro biroju risinājumiem. Tās var būt gan e-platformas un aplikācijas darbinieku ērtībai un apmācībai, rīki darba laika un produktivitātes uzlabošanai, fiziskas ierīces kā viedpulksteņi vai gudrie apģērbi fizisko aktivitāšu un biometrisko datu nolasīšanai, kā arī dažādi ergonomikas risinājumi darba vietu ērtībai un kolēģu veselībai.

Kad gaisa kvalitāte ietekmē produktivitāti

Pētījumu dati apliecina ciešu korelāciju starp telpu gaisa kvalitāti un kognitīvajām spējām. Labi ventilētās, “zaļās” telpās eksperimenta dalībnieki uzrādīja divas reizes labākus rezultātus, nekā strādājot piesārņotā darba vidē. Diemžēl ofisa piesārņojuma avoti ir ļoti daudz – sākot no tehnikas līdz izgarojumiem no apdares materiāliem un, protams, pašu cilvēku izelpas.

Viens no galvenajiem gaisa kvalitātes rādītājiem ir CO2 koncentrācija. Ja iepriekš šādi mērījumi bija sarežģīti, saistīti ar dārgām tehnoloģijām vai laboratoriju piesaisti, tad šobrīd gaisa kvalitātes kontrole ir kļuvusi vienkārša.

Latvijā radītie gaisa kvalitātes monitori “Maple CO2 Monitor” ir ne vien ērti un finansiāli pieejami, bet arī estētiski un intuitīvi nolasāmi. Kamēr indikators - kļavas lapa ir zaļa, strādāt var droši!

Ne tikai industriālām vajadzībām, bet arī nelieliem ofisiem noderīgi būs “Aranet” risinājumi, kas piedāvā CO2, temperatūras, relatīvā gaisa mitruma un atmosfēras spiediena mērītājus, kas ērti apvienoti vienā mērierīcē.

Lai gaisa kvalitāte tiktu ne vien nomērīta, bet arī uzlabota, arvien plašāku ievērību darba devēju vidū gūst ideja par “zaļiem ofisiem”. Zinātnē balstītus un īpaši pielāgotus telpaugu risinājumus, kas kalpo iekštelpu gaisa attīrīšanai un uzlabošanai, piedāvā “Ko Tu Elpo”.

Spēļošanas instrumenti kolektīvā darba uzlabošanai

93% darba devēju uzskata, ka vesels darbinieks ir produktīvs darbinieks. Diemžēl mazkustīgs dzīvesveids ir kļuvis par vienu no galvenajiem cēloņiem sirds un asinsvadu saslimšanām, otrās grupas cukura diabētam un citām hroniskām slimībām, kas būtiski ietekmē cilvēka dzīvi arī darba vietā.

Vienlīdz būtiska ir arī garīgā veselība un labsajūta. “CV-Library” veiktais pētījums Lielbritānijā parādīja, ka vairāk nekā 60% vīriešu vēlētos pamest savu esošo darbu, jo tas negatīvi ietekmē viņu mentālo veselību.

Lai risinātu šos jautājumus un veidotu veselīgu darba kultūru, arvien biežāk uzņēmumi piedāvā veselības veicināšanas vai labbūtības pasākumus darba vietā. Viens no ilgtermiņa palīgiem darbinieku labsajūtas un produktivitātes uzlabošanā ir Latvijā radītā darbinieku izaugsmes platforma “Efectio”.

Ar kopīgiem un individuāliem izaicinājumiem un spēļošanas (gemifikācijas) elementiem “Efectio” dod zināšanas un attīsta prasmes ikdienā ieviest veselīgas dzīvesveida izvēles un saliedē kolektīvu. Izmantojot mikro-mācīšanā metodes, katru dienu darbiniekiem ir iespēja kļūt veselīgākam, vairāk kustoties, izvēloties veselīgāku uzturu un uzlabojot savu mentālo veselību.

Finanšu labsajūtas risinājumi

2018.gadā globāli veiktā pētījumā noskaidrots, ka darba devēji arvien lielāku uzmanību darbinieku labsajūtas programmās velta arī finanšu aspektam. Ņemot vērā, kā finansiālā nestabilitāte un finansiālais stress var nozīmīgi ietekmēt ne vien labsajūtu, bet arī darba produktivitāti (tā uzskata 52%), veicināt absentismu (47%) un nevēlamu darbinieku rotāciju (30%), darba devēji savās labsajūtas programmās ietvēruši tādus elementus kā finanšu vadības un budžetēšanas rīkus, finanšu veselības indikatorus un pensiju kalkulatorus.

Visiem brīvi pieejamus vairākus šādus risinājumus sniedz “Swedbank” Manas finanses, kas piedāvā gan algas, slimības laika apmaksas un saimniecisko darbības veidu kalkulatorus, gan blogā piedāvā vērtīgu informāciju par finanšu pratību.

Mūsdienīgu, bet manuālu risinājumu finanšu labsajūtai radījuši divi izaugsmes kouči - Arta Citko un Kristīne Vilcāne. Autores kopā izveidojušas “Personīgo finanšu špikeri”, kas noderēs, lai ikdienā ieviestu paradumus gudrākiem tēriņiem un uzkrāšanas iespējām.

Emocionālā inteliģence - veiksmīgiem darbiniekiem

Emocionālā inteliģence ir viens no galvenajiem prognozētājiem, cik veiksmīgs būs cilvēks. Kalifornijas universitātes Bērklijā 40 gadu ilga pētījuma rezultātā secināts, ka emocionālā inteliģence ir 4 reizes būtiskāks prognozētājs indivīda panākumiem profesionālā laukā, nekā intelektuālās attīstības koeficients (IQ).

Dati liecina, ka 90% darbinieki, kuriem ir augsts darba sniegums, uzrāda arī augstus emocionālās inteliģences rādītājus - pilnīgi pretēji tiem, kuru sniegums ir vājš.2

Labā ziņa ir tā, ka emocionālā inteliģence ir attīstāma kompetence. Savas un citu emocijas labāk apzināties un tās veiksmīgāk regulēt palīdzēs plašākas zināšanas par to nozīmi un regulāciju, taču visbūtiskākie ir praktiski vingrinājumi un mērķtiecīgs darbs pie sevis attīstīšanas.

E-mācību un interaktīvu uzdevumu platformu emocionālās inteliģences uzlabošanai, ko individuāli iespējams pielāgot uzņēmumu vajadzībām, piedāvā piedāvā “cilvekam.lv”.

Lai trenētu savu emocionālo inteliģenci un sarunas prasmes, izstrādāts gudrais balss atpazīšanās rīks – “Asya”. Mobilā aplikācija ne vien analizē Tavu balss toni un sarunas gaitu, bet palīdz kļūt arī par labāku klausītāju un vērot savu progresu.

Viens no būtiskiem emociju vadības stūrakmeņiem ir prasme ieklausīties sevī un rīkoties apzināti. “Miervidi “ mobilā lietotne dod iespēju attīstīt apzinātības prasmes un gūt emocionālo līdzsvaru caur dažādiem dzīves brīžiem pielāgotām meditācijām un relaksācijas tehnikām.

Raksta autors Artūrs Bernovskis ir viens no lektoriem “RIGA COMM 2019”. Jau 8. Baltijas biznesa tehnoloģiju izstāde un konference norisināsies Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā 10. un 11. oktobrī.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu