Junkers un Džonsons paziņo par jaunu "Brexit" vienošanos (3)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Lielbritānijas premjers Boriss Džonsons
Lielbritānijas premjers Boriss Džonsons Foto: Reuters/ScanPix

Lielbritānijas un Eiropas Savienības (ES) delegācijas pirms ES samita sākuma Briselē vienojušās par jauniem izstāšanās noteikumiem, paziņojis britu premjers Boriss Džonsons. Drīz vien ar līdzīgu paziņojumu nāca klajā Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers.

Vienošanās jāapstiprina Eiropadomei, Eiropas Parlamentam (EP), kā arī britu parlamentam. Tas varētu izrādīties sarežģīts uzdevums, jo Džonsona valdību atbalstošā Ziemeļīrijas Demokrātiskā unionistu partija (DUP) ceturtdien paziņoja, ka neatbalstīs Džonsona "Brexit" vienošanos.

"Mums ir jauna, lieliska vienošanās, ar kuru atgūsim kontroli," tvītoja Džonsons.

Junkers vienošanos nodēvēja par "taisnīgu un līdzsvarotu".

Viņi aicinājuši EP un britu parlamentu apstiprināt vienošanos. 

Eiropadomes prezidentam Donaldam Tuskam adresētajā vēstulē Junkers norādījis, ka Džonsons "demonstrējis piekrišanu" saskaņotajam tekstam, kurā pārskatīta iepriekš noslēgtā "Brexit" vienošanās, ko trīskārt noraidījis Lielbritānijas parlaments.

Ja ES dalībvalstu līderi vienošanos apstiprinās, to vajadzēs vēl ratificēt Lielbritānijas parlamentam, kur Džonsonam nav vairākuma.

"Tagad parlamentam sestdien "Brexit" ir jāpabeidz, lai varam pievērsties citām prioritātēm - augošajai dzīves dārdzībai, vardarbīgajai noziedzībai un mūsu videi," uzsvēris Džonsons.

Tomēr balsojuma iznākums nav skaidrs.

Lielākās opozīcijā esošās partijas leiboristu līderis Džeremijs Korbins jau aicinājis noraidīt panākto "Brexit" vienošanos.

Viņš norādījis, ka vienošanās "neapvienos valsti un ir noraidāma".

Korbins piebildis, ka labākais ceļš, kā atrisināt "Brexit" problēmu, ir dot vēlreiz pilsoņiem iespēju sacīt savu galavārdu.

Arī Ziemeļīrijas Demokrātiskā unionistu partija (DUP), no kuras ir atkarīgs konservatīvo valdības vairākums parlamentā, atkārtoti paziņojusi, ka to neapmierina panāktā vienošanās.

DUP norādījusi, ka neatkāpjas no iepriekš partijas līderes Arlīnas Fosteres un viņas vietnieka Naidžela Dodsa izplatītā paziņojuma, kurā teikts, ka DUP nevar piekrist tam, ko vienošanās paredz muitas jautājumā, un tajā paredzētajām iespējām mainīt pagaidu izkārtojumu.

Bez desmit DUP deputātu atbalsta Džonsonam varētu rasties grūtības nodrošināt vienošanās akceptēšanai nepieciešamo parlamentāro vairākumu.

Jaunajā vienošanās vairs nav Īrijas Republikas un Ziemeļīrijas robežas pagaidu risinājuma, kas izstāšanās vienošanās iepriekšējā variantā bija paredzēts, lai izvairītos no fiziskas robežas izveidošanas Īrijas salā, kā arī garantēts, ka Lielbritānija pametīs muitas ūniju ar ES.

Pagaidu risinājuma dēļ "Brexit" sarunas ilgu laiku bija iestigušas.

Lielbritānijas opozīcijas partijas - leiboristi, liberāldemokrāti un Skotu Nacionālā partija (SNP) - ceturtdien norādīja, ka jauno vienošanos neatbalstīs.

Kā par jauno vienošanos skaidroja vecākais ES "Brexit" sarunvedējs Mišels Barnjē , tajā paredzēts, ka Ziemeļīrijai būs saistošs "ierobežots skaits" ES noteikumu, konkrēti - attiecībā uz precēm.

Pārbaudes tiks veiktas vietas, kur notiek iebraukšana Ziemeļīrijā, sacīja Barnjē.

"Cenšoties paveikt nepaveicamo", lai nodrošinātu, ka Ziemeļīrija atrodas Lielbritānijas muitas teritorijā, bet tā ir saistīta ar ES nodevām, tiks īstenots dubults muitas režīms atkarībā no tā, vai preces paliks Ziemeļīrijā vai arī tiks vestas uz ES, sacīja Barnjē.

Parlaments Ziemeļīrijā varēs regulāri balsot par to, vai turpināt šo noteikumu ievērošanu. Ar vienkāršu balsu vairākumu vienošanās termiņš tiks pagarināts uz četriem gadiem.

Atrisinātas arī pēdējā brīdī aktualizētās bažas par pievienotās vērtības nodokli, sacīja Barnjē.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu