Turcija apsolījusi ASV, ka tās klātbūtne Sīrijā būs īsa (1)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/LETA

Turcija ir apsolījusi ASV, ka tās "drošā zona" Sīrijas ziemeļos pastāvēs tikai īstermiņā un nenovedīs pie masveidīgas iedzīvotāju pārvietošanas, ceturtdien paziņoja ASV īpašais pārstāvis Sīrijas lietās Džeimss Džefrijs.

"Turki ir mums daudzreiz apliecinājuši, ka viņiem nav nodoma - it nekāda nodoma, kā šodien personīgi pateica prezidents Erdogans - ļoti ilgi palikt Sīrijā," Džefrijs sacīja reportieriem ASV valsts sekretāra Maika Pompeo lidmašīnā.

Džefrijs devās uz Izraēlu no Turcijas galvaspilsētas Ankaras, kur Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans bija apsolījis ASV viceprezidentam Maikam Pensam, ka Turcija uz piecām dienām apturēs savu militāro operāciju, lai kurdu spēki varētu pamest "drošo zonu" Sīrijas ziemeļaustrumos.

Turcija iecerējusi izveidot "drošo zonu" Sirijā 32 kilometrus platā joslā gar savu robežu. 

Lai gan Penss sacīja, ka kurdu grupējums "Tautas aizsardzības vienības" (YPG) jau ir sācis atkāpties no Turcijas robežas, Džefrijs atzina, ka kurdu kaujinieki nav apmierināti ar šo vienošanos.

"Nav šaubu, ka YPG vēlas, kaut varētu palikt šajos rajonos," teica Džefrijs.

Turcija apsolījusi, ka tā mēģinās panākt tikai YPG kaujinieku, nevis visu kurdu iedzīvotāju aiziešanu no šis zonas, sacīja Džefrijs. 

"Mēs ceram, ka nebūs nekādas masveidīgas cilvēku pārvietošanas. Mēs bijām ļoti stingri un ļoti uzstājīgi šajā jautājumā," sacīja ASV īpašais pārstāvis.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu