Kā slavenības cīnās ar viedierīču lietošanu ģimenēs?

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Lai veicinātu vecāku un bērnu savstarpējo komunikāciju par digitālajām aktivitātēm, Samsung skola nākotnei sociālās iniciatīvas “Skolēna Digitālais IQ” ietvaros vēstneši - TV un radio raidījumu vadītājas Baibas Sipenieces-Gavares, ārstes Katrīnas Puriņas-Libertes un mūziķa Anša Klintsona ģimenes - piedalās izaicinājumā, kurā mēneša garumā cenšas ieviest veselīgus viedierīču lietošanas noteikumus un ar savu piemēru apliecināt, ka, izrunājot un vienojoties, iespējams uzlabot ģimenes digitālo veselību.

Par to, kāda ir ģimenes jaunā ikdiena, savās pārdomās dalās projekta vēstneši.

Mūziķis Ansis Klintsons: 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ansis Klintsons (@ansisklintsons) on

“Mūsu ģimenē ir notikušas pozitīvas pārmaiņas. Mēs sapratām, ka ļoti daudz ikdienā paļaujamies uz viedierīcēm, kas nenoliedzami ir noderīgas un atvieglo mūsu ikdienu, bet tajā pašā laikā spēj laupīt kopīgo ģimenes laiku.

Ja jāvērtē izstrādātā vienošanās, kopumā sastādītie noteikumi ir izpildāmi un lielākais mūsu ģimenes ieguvums ir mazāk ikdienišķu strīdu, sevišķi ar jaunāko paaudzi. Mēs esam kopīgi sarunājuši, izstrādājuši un parakstījuši šos noteikumus, tādējādi arī visi apņēmušies tos ievērot. Vienošanās uzlabo vispārējo ģimenes atmosfēru, jo nav vairs tā, ka vecāki kaut ko vienkārši aizliedz.

Iesaku visiem izmantot projektā izstrādātās vadlīnijas un testu, jo tas palīdzēja mūsu ģimenei saprast “no kura gala” ķerties klāt šīs vienošanās izveidē. “

Katrīna Puriņa - Liberte:

Foto: Publicitātes foto.

“Galvenā atziņa, ko es esmu guvusi ir, ka īstenībā bērni mūs labprāt klausa. Jaunajai paaudzei ar izaicinājuma ievērošanu veicas labāk nekā mums, vecākiem. Mūsu ģimenē viens no svarīgākajiem noteikumiem bija telefona nelietošana pirms miega. Bērniem viss izdodas, meitenes patiešām stundu pirms miega telefonu atstāj uz klavierēm.

Turpretī mums, vecākiem, ieraduma spēks ir diezgan pamatīgs un ir vēlme telefonā ielūkoties ikreiz, kad atnāk kāds paziņojums. Ar šo noteikumu man ir visgrūtāk sevi disciplinēt.

Ģimenes digitālā veselība prasa stingru disciplīnu un aktīvu “domāšanu līdzi”. Man šķiet, ka šis projekts ir tāds foršs impulss, lai par to sāktu domāt.”

Baiba Sipeniece - Gavare:

 - foto no Baibas Instagram profila.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Es un mana Hermīne. Jaunākā meita,kura piedzima laikmetā,kur viedierīces jau bija priekšā un viņu gaidīja.Es un mans vīrs tam absolūti nebijām gatavi,jo sākās nopietna konkurence starp mums vecākiem un visiem šiem verķiem.Izrādās,ka nav arī instrukcijas,bija tikai bailes,ka nav par ilgu pavadīts laiks,ka nezinam ko viņa tur īsti dara,ka tikai nenotiek kas traks... Strīdi,cīkstēšanās,jā arī draudi mums nebija(nav?)nekas svešs😫.Tajā dienā,kas #Samsung piedāvāja piedalīties 14 dienu izaicinājumā,kur vispirms jāizpilda #DigitalaisIQ ,es to pieņēmu pat ilgi neprātojot. Tā nu mēs ,es un Hermīne, noslēdzām 14.dienu vienošanos 🤳☝️par viedierīču lietošanu un kopā būšanu bez tām,jeb limitētu lietošanu. Šodien ir pirmā atskaites diena. Rezultāti?Nu es biju 10 dienas Kazahstānā,man laiks bija ļoti piesātināts,viedierīces lietoju tik,cik informētu mājāspalicējus par iespaidiem,tā kā esmu labiņā. Hermīne šķiet,aizdomājusies par laiku,kuru pavada ar ierīci un ģimeni. Pārbaudes laiks turpinās. Ziņošu par rezultātiem. Ja aizdomājāties arī ,tad www.skolanakotnei.lv visi noteikumi,ak jā,tur arī tiksiet ierauti konkursā ar ļoti foršām balvām(Londona🇬🇧,bezvadu austiņas,tumbas un kas tik vēl ne). Viņi izaug ātri,būtu stulbi,ja mēs šo brīdi neizbaudītu pa īstam kopā❤.

A post shared by Baiba Sipeniece-Gavare (@baiba.sipeniecegavare) on

“Pateicoties šim projektam mēs ģimenē esam sākuši runāt un aizdomāties par digitālo veselību. Es beidzot zinu, kuri ir tie sociālie tīkli un vietnes, kuras manai meitai patīk, kādi ir viņas mīļākie blogeri vai youtuberi. Mēs esam viens otram izstāstījušas, kas mums šķiet vērtīgs tajā digitālajā pasaulē.

Paredzu, ka vislielākās grūtības varētu sagādāt tas, kā to laiku pilnvērtīgi aizpildīt ar citām nodarbēm, jo man ir kaut kas jāpiedāvā vietā. Tas nozīmē, ka man arī ir jāmaina savi ieradumi, es nevaru nodoties tikai, piemēram, mājas solim, skaistumkopšanai, sevis izglītošanai. Man noteikti vairāk laiku vajadzēs iedalīt kopā būšanai ar meitu. Nav tā, ka mēs to jau nedarām, bet tas nozīmē, ka to laiku, ko es gribēšu viņai izkarot no tās ierīces ārā, man būs jāaizpilda ar citu aktivitāti.”

Ikviena Latvijas ģimene, kas izstrādājusi savus digitālās veselības noteikumus un parakstījusi vienošanos, var piedalīties konkursā. Plašāka informācija un noteikumi pieejami portālā www.skolanakotnei.lv konkursa sadaļā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu