Dāņi uz riteņiem uzliek 120 gadu vecu, 1000 tonnu smagu bāku un aizripina prom (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Dānijā no iegāšanās jūrā ar visai veiklu un episku paņēmienu izglābta 120 gadu sena bāka - tā tika burtiski uzlikta uz riteņiem un aizstumta tālāk drošībā.

Kad 23 metrus augstā bāka 1900. gadā pirmo reizi tika aizdegta, tā atradās aptuveni 200 metru no krasta. Līdz mūsdienās šis attālums bija sarucis līdz sešiem metriem.

Vietējais mērs Arne Bolts “The Guardian” pastāstīja, ka vairs nefunkcionējošās 1000 tonnu smagās ēkas pārvietošanas procesā daudz kas varēja noiet greizi. “Tomēr bija vērts uzņemties risku, jo alternatīva bija tikai viena – ēkas demontēšana,” teica Bolts.

FOTO: KĀ TIKA PĀRVIETOTA 1000 TONNU SMAGA BĀKA DĀNIJĀ

Lai no valsts budžeta sagādātu 670 tūkstošus eiro, kas bija vajadzīgi bākas pārvietošanai, Dānijas vides ministre Lea Vermelina to nosauca par nacionālo dārgumu. Tiesa, savu artavu sniedza arī Bolts un Hjerringas pilsēta.

Bija plānots, ka bākas pārvietošana ar sliežu un riteņu palīdzību ilgs 10 stundas, virzot to uz priekšu ar astoņus metrus stundā lielu ātrumu. Mērķis bija bāku aizgādāt tālāk no erozijas un brūkošajām smiltīm.

Bāka savu funkciju beidza 1968. gadā, kad smiltis lēnām apraka divas blakusesošās mājas. Pēc tam bāka tika uz īsu laiku pārveidota par muzeju, tomēr arī pēc muzeja slēgšanas bāka un tās apkārtne joprojām ik gadu piesaista vairāk nekā 250 tūkstošus apmeklētāju.

Visa operācija, kā raksta Dāņu laikraksti, bija atkarīga no laikapstākļiem, kas, par laimi, bija visai vēlīgi. 30 minūtes pēc pārvietošanas sākšanas bāka bija pavirzīta 1,4 metrus uz priekšu un beigu beigās nogādāta drošībā, 70 metru tālāk uz klints.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu