PTAC: Iepērkoties internetā, iedzīvotāji neapzinās drošības riskus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Agnese Gulbe / LETA

Latvijā patērētājiem nav augstas zināšanas par drošību, iepērkoties internetā, un viņi neapzinās krāpšanas riskus, šodien diskusijā "Droši e-pirkumi" teica Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) direktore Baiba Vītoliņa.

"Mastercard" un Finanšu nozares asociācijas organizētajā diskusijā eksperti sprieda par drošu iepirkšanos interneta veikalos.

Finanšu nozares asociācijas informācijas tehnoloģijas (IT) drošības darba grupas vadītājs Oskars Blumbergs norādīja, ka Latvijā iedzīvotājiem ir pietiekami kritisks vērtējums, iepērkoties internetā. Arī informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas "Cert.lv" IT drošības eksperts Gints Mālkalnietis norādīja, ka jaunieši labi zina, ko darīt, iepērkoties internetā, bet neuzmanīgāki esot vecāka gada gājuma cilvēki. 

Savukārt Vītoliņa teica, ka patērētāju zināšanas par iepirkšanos internetā nevērtē īpaši augstu. "Tehniski viņi zina, kas jādara, bet neapzinās riskus. Un darbiņu, pārbaudot attiecīgo tirgotāju, pirms pirkumiem neizdara," teica Vītoliņa.

Blumbergs stāstīja, ka krāpšana internetā pamatā ir veids, kā izvilināt naudu, nesniedzot klientam pretī gaidīto preci. 

Kā norādīja Blumbergs, lai izvairītos no krāpšanas internetā, pircējam ieteicams izvērtēt izvēlēto tirgotāju, atrodot atsauksmes un citu cilvēku pieredzi. Tāpat jāizvērtē, vai izvēlētā ir oriģinālā tirgotāja mājaslapa, nevis krāpnieks, kas izveidojis jau eksistējošam tirgotājam līdzīgu mājaslapu.

Blumbergs arī aicināja cilvēkus pievērst uzmanību, kā tirgotājs pats izturas pret drošību, un ziņot bankai, ja kontā parādās kādi pirkumi, kuri nav veikti. 

Finanšu nozares asociācijas pārstāvis uzsvēra, ka jārūpējas arī par mobilo iekārtu drošību, neizmantojot ierīci, kurai programmatūras atjauninājumi nav veikti vairākus mēnešus. 

Savukārt Mālkalnietis stāstīja, ka par interneta vietnes drošību liecina digitālais sertifikāts, par kura esamību gan vairums cilvēku nav informēti, tāpēc to nepārbauda.

Viņš uzsvēra, ka samazināt krāpšanas iespējas var, izmantojot divpakāpju autentifikāciju bankas kontam, kas paredz, ka pirms maksājuma veikšanas internetā tas jāapstiprina arī mobilajā ierīcē vai ar kodu kalkulatoru. 

Savukārt Vītoliņa pauda, ka sūdzību pieaugums par pirkumiem internetā ir saistīts ar to, ka arvien vairāk cilvēku veic šādus pirkumus. Viņa skaidroja, ka PTAC vairāk problēmas saredz interneta veikalos, kuri neizmanto tipiskos maksājumus internetā, bet pārskaitījumu, jo tas nav tik droši. 

Viņa stāstīja, ka, iepērkoties internetā, patērētājam ir tādas pašas tiesības kā parastā veikalā - precei jābūt kvalitatīvai un atbilstošai aprakstam. Turklāt preci drīkst atgriezt 14 dienu laikā. 

PTAC aicina iedzīvotājus ziņot, ja ir kādas problēmas ar pirkumiem internetā, kā arī tad, ja ieraudzītas fiktīvas un melīgas reklāmas, kā arī nepatiesi piedāvājumi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu