ASV aicina Libānu steidzami izveidot jaunu valdību

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo otrdien aicināja Libānas politiskos līderus "steidzami" izveidot jaunu valdību pēc premjerministra Saada Hariri demisijas.

"Savienotās Valstis aicina Libānas politiskos līderus steidzami sekmēt jaunas valdības izveidošanu, kura spēj veidot stabilu, plaukstošu un drošu Libānu, kas ir atsaucīga savu pilsoņu vajadzībām," teikts Pompeo paziņojumā.

Hariri otrdien paziņoja, ka viņš, reaģējot uz 13 dienas ilgušajiem valdības pretinieku protestiem, iesniegs prezidentam Mišelam Aunam paziņojumu par atkāpšanos no amata.

"Mierīgās demonstrācijas un nacionālās vienotības izpausmes pēdējās 13 dienās ir paudušas skaidru vēstījumu. Libānas tauta grib lietderīgu un efektīvu valdību, ekonomikas reformu un beigas endēmiskai korupcijai," sacīja Pompeo.

"Jebkādu vardarbību vai provokatīvas darbības vajag apturēt, un mēs aicinām Libānas armiju un drošības spēkus turpināt nodrošināt protestētāju tiesības un drošību," viņš piebilda.

Libānā valdības veidošana bieži ir ilgusi vairākus mēnešus, bet Libānas atbalstītāji uzskata, ka šādu scenāriju valsts nevar atļauties. 

Libānā protesti notiek kopš 17.oktobra. Galvenie ceļi ir nobloķēti un valsts dzīve paralizēta.

Demonstranti valdību apsūdz nemākulīgā valsts vadīšanā, nodokļu maksātāju naudas šķērdēšanā un korupcijā.

Protesti aizsākās kā reakcija uz nepopulāro priekšlikumu ieviest nodokli ziņapmaiņas lietotnēm, tādām kā "WhatsApp", ar mērķi papildināt budžetu.

Lai gan politiskā elite izrādījusi gatavību pārkārtot valdību un veikt ekonomiskās reformas, tomēr protestētāji vēlas dziļākas sistēmiskas pārmaiņas.

Protestu kustību, kurai nav izteiktu līderu, organizē galvenokārt jauni cilvēki, kas dzimuši pēc 1975.-1990. gada pilsoņkara.

Libāna ir pakļauta Pasaules Bankas un Starptautiskā Valūtas fonda spiedienam īstenot taupības pasākumus apmaiņā pret finanšu palīdzību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu