Pieci ieteikumi, kā samazināt apkures izmaksas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Gada aukstajos mēnešos maksājums par apkuri veido būtisku daļu no ģimenes budžeta, īpaši šogad pēc tarifu kāpuma, tāpēc ir svarīgi izprast veidus, kā mēs katrs varam ietekmēt siltumenerģijas patēriņu, mainot savus paradumus. Ar pieredzi siltumenerģijas izmaksu ietaupīšanā dalās eksperts Egils Kampuss.

Apkures pielāgošana gadalaikam

Pēc karstās un nereti arī mitrās vasaras nāk vēsais un lietainais rudens, bieži var paiet laiks, līdz iedzīvotāji vai pašvaldība izlemj, ka ir īstais laiks pieslēgt centrālapkuri.

Sākot apkures sezonu, būtu prātīgi sākuma periodā (pirmās 7 – 14 dienas) palielināt ēkas vidējo telpas temperatūru, lai samazinātu mitrumu, kas sakrājies ēkas sienās un citās konstrukcijās.

Šāds solis samazinās apkures rēķinus ziemā, jo būs nepieciešams izmantot mazāk enerģijas, lai aukstajā laikā telpas uzturētu siltas.

Pareiza telpu vēdināšana

Svaigs gaiss telpā ir ļoti svarīgs pat ziemas periodā, kad termometra stabiņš aiz loga rāda mīnusus. Svarīgi telpu vēdināt regulāri, bet neilgi, jo svaigs gaiss sasilst ātrāk. Jāņem vērā arī: lai telpa pietiekami ātri uzsiltu pēc vēdināšanas, radiatoru laukumam jābūt brīvam.

Neaizklāti radiatori

Nav ieteicams radiatorus aizklāt ar slapju veļu, aizstumt tiem priekšā mēbeles vai aizklāt ar gariem un smagiem aizkariem. Bez tam slapja veļa rada nevajadzīgu mitrumu telpā, kas var izsaukt sēnītes rašanos.

Aizklāts radiators patērēs vairāk enerģijas, lai izžāvētu uz tā uzklāto veļu, nevis piepildītu telpu ar siltumu, kā rezultātā iegūsiet mitru un vēsu telpu.

Ēkas apkures sistēmas līdzsvarošana

Ne vienu vien reizi ir dzirdētas atsauksmes no patērētājiem, ka daudzdzīvokļu māju iedzīvotāji pirmajā un pēdējā stāvā salst, turpretim vidus stāvu iemītniekiem ir tik karsti, ka visu laiku jātur vaļā logi. Iemesli šādai situācijai galvenokārt saistīti mājas nepareizu hidraulisko balansu, kas vienkāršākiem vārdiem būtu vienmērīga siltuma sadalījums. Ja siltums tiek vienmērīgi sadalīts pa visām ēkas telpām, tad problēmas ar aukstumu, pārlieku lielu karstumu un neadekvāti augstiem apkures rēķiniem mazinās. Tehniski šo pakalpojumu piedāvā specializēti uzņēmumi, kas pārzina ēku apkures sistēmu hidraulikas principus.

Mājas renovācija

Nenosiltinātā mājā iedzīvotājiem nākas pārmaksāt par apkures rēķiniem, jo ēkā caur norobežojošajām konstrukcijām (jumtu, fasādi, pamatiem) veidojas siltuma zudumi, kā arī visos gadalaikos iedzīvotāji saskaras ar ventilācijas problēmām. Mājas renovācija ievērojami uzlabos ēkas klimata kontroles iespējas un pagarinās tās dzīvi. Bez šaubām, šis ieteikums prasa procentuāli lielāku laika un finanšu ieguldījumu, tomēr ilgtermiņā ēkas renovācija noteikti ir labākais risinājums, kā samazināt ikmēneša centrālapkures rēķinus.

Jāņem vērā, ka katra projekta izmaksas ir atkarīgas no konkrētās daudzdzīvokļu ēkas tehniskā stāvokļa – apkures sistēmas, ūdensapgādes, kanalizācijas sistēmas u.c. aspektiem.

Tāpēc pirmais solis ir ēkas energoaudits. Tāpat arī ir dažādi veidi, kā finansiāli izdevīgāk realizēt ēkas renovāciju, arī gadījumā, ja katram dzīvoklim ir savs saimnieks. Līdzfinansējumi var piesaistīt gan no Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu programmas “Daudzdzīvokļu dzīvojamo ēku energoefektivitātes paaugstināšana”, gan izmantot “Altum” piedāvātās iespējas. Rezultātā maksājumi par kredītu un apkuri kopā nav lielāki, kā iepriekš maksāts tikai par apkuri nenosiltinātā mājā. Savukārt ilgtermiņā kvalitatīvi nosiltinātā mājā ikmēneša centrālapkures rēķini var samazināties līdz pat 50-70%.

Katras daudzdzīvokļu ēkas siltumenerģijas patēriņš ir tieši atkarīgs no katra dzīvokļa īpašnieku paradumiem, jo daudzdzīvokļu mājai ir kopējs siltumenerģijas patēriņš.

Līdz ar to katram lietotājam ir svarīgi sākt pārdomāt savus ikdienas paradumus, lai samazinātu gan savas, gan ēkas kopējās izmaksas par apkuri.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu