Vai viedpulkstenis var darboties divas nedēļas bez uzlādes? Var! (6)

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Huawei Watch GT2
Huawei Watch GT2 Foto: Jānis Škapars/TVNET

Lai pulkstenis darbotos, tam nepieciešama enerģija. Kur to ņemt? Kopš pirmsākumiem tā bija atsperē saglabāta mehāniskā enerģija, kas ik pa laikam bija jāatjauno, pulksteni uzvelkot. Ar laiku atsperu mehānismi kļuva mazāki un pulksteni jau varēja ne tikai aplūkot kamīnzāles stūrī, bet pat iebāzt kabatā vai valkāt uz plaukstas locītavas. Tad sekoja pulksteņi ar bateriju un elektronisku vai mehānisku ciparnīcu, bet aktuālākās neapšaubāmi ir ierīces, kas vizuāli atgādina laikrādi un, protams, pilda arī šo funkciju, taču patiesībā spēj daudz, daudz vairāk. 

Viedaproces un viedpulksteņi - kurš gan par tām mūsdienās nebūs dzirdējis. Tie ir daudz un dažādi, un ietilpst daudzu pasaules kompāniju produkcijas klāstā. Arī Ķīnas tehnoloģiju gigantam Huawei šajā kategorijā ja labu laiku ir, ko piedāvāt, un jaunākās no valkājamajām viedierīcēm ir pavisam nesen tirdzniecībā laistā Watch GT2 viedpulksteņu sērija. 

Foto: Huawei

Tā pārņēmusi pirms apmēram gada prezentētā Watch GT labākās tradīcijas, taču evolūcijas ceļā tikusi pie krietni vien plašāka funkciju klāsta, pie tam par tādu pašu cenu. Par jaunajām funkcijām un iespējām, tai skaitā Džeimsa Bonda režīmu jeb iespēju atbildēt uz zvanu un sarunāties ar zvanītāju, neizvelkot viedtālruni no kabatas vai somiņas, jo tagad iebūvēts mikrofons un skaļrunis*, iespēju caur Bluetooth savienojumu mūziku klausīties tieši no pulksteņa, kuram tagad ir 4GB iebūvētā atmiņa, kā arī papildināto fizisko aktivitāšu klāstu, rakstīts jau iepriekš. Tādēļ šoreiz uzmanību veltīsim Watch GT2 enerģijas avotam - baterijai.

Huawei Watch GT2 (46mm)
Huawei Watch GT2 (46mm) Foto: Jānis Škapars/TVNET

Jau Huawei Watch GT šajā jomā izcēlās ar izturību. Ja caurmērā viedpulkstenis ar vienu uzlādes reizi spēj darboties dienu, dažas dienas, varbūt nedēļu, tad Watch GT - divas nedēļas. Notiekot pulksteņu paaudžu maiņai, viedierīces ir kļuvušas gudrākas, spēj daudz vairāk, taču baterija aizvien “tur” tikpat ilgi.

Šeit tik lielu lomu nespēlē palielinātā baterija, kuras energoietilpība 46mm pulksteņa gadījumā kāpusi no 420 līdz 455 mAh, bet gan optimizētais enerģijas patēriņš. Tāpat kā jebkurā modernā, augsti tehnoloģiskā ierīcē, tās sirds ir procesors. Watch GT2 gadījumā tas ir pašu izstrādātais valkājamo ierīču čipsets Kirin A1, kas ietver ne tikai 200 MHz centrālo procesoru, bet arī operatīvo atmiņu un superātru Bluetooth 5.1 datu pārraides moduli. Starp citu, ražotājs norāda, ka Kirin A1, ko uzstāda arī jaunajās Huawei bezvadu austiņās FreeBuds 3, ir, piemēram, par 30 procentiem jaudīgāks un patērē par 50% mazāk enerģijas nekā mikročips Apple H1, kas darbina Apple AirPods.

Foto: Huawei

Par iespējami ilgu kalpošanas laiku ar vienu uzlādes reizi gādā arī jaunākais energoresursu pārvaldības algoritms. Un jāsaka, ka tas nudien darbojas lieliski. Ticams, ka, kādu laiku palietojot Watch GT2 un pienākot dienai, kad laiks to palādēt, nāksies padomāt, kur lādētājs noslēpts. Tā, starp citu, ir neliela magnētiska ripa, kas stingri pieķeras viedpulksteņa pamatnei. Uzlāde norit caur USB vadu no datora un ir pārsteidzoši ātra - daži desmiti minūšu un baterija no pustukšas kļūst par pilnu. Pietiek arī ar dažām minūtēm, lai tukšs Watch GT2 sasmeltos enerģiju darbam visai dienai.

Jāpiebilst, ka iepriekš rakstītais attiecas uz Watch GT2 ar 46mm diametra korpusu. Taču ir arī sievišķīgāka dizaina un nedaudz mazāks viedpulkstenis ar 42mm korpusu, un tam objektīvu apstākļu dēļ darbības laiks ar vienu uzlādi ir mazāks - mazāks korpuss, mazāka baterija un attiecīgi jārēķinās, ka starp uzlādēm paies aptuveni nedēļa.

Huawei Watch GT2 (42mm)
Huawei Watch GT2 (42mm) Foto: Huawei

Visbeidzot nobeigumā var piebilst, ka baterijas darbības laika novērtējumā Huawei vadījās pēc šādas metodoloģijas: 

Watch GT2 46mm pulkstenim: ja tas, tiek valkāts 24 stundas dienā: pastāvīgi ieslēgts pulsa un miega monitorings, fiziskas aktivitātes nedēļā ar ieslēgtu GPS ilgst 90 minūtes, ir ieslēgta paziņojumu saņemšana (dienā tiek saņemtas 50 īsziņas, 6 zvani, 3 atgādinājumi), ekrāns tiek ieslēgts 200 reizes dienā, 30 minūtes nedēļā pulkstenis tiek izmantots telefona sarunām un 30 minūtes tas atskaņo mūziku.

Watch GT2 42mm pulkstenim: ja tas tiek valkāts 24 stundas dienā: pastāvīgi ieslēgts pulsa un miega monitorings, fiziskas aktivitātes nedēļā ar ieslēgtu GPS ilgst 90 minūtes, ir ieslēgta paziņojumu saņemšana (dienā tiek saņemtas 50 īsziņas, 3 atgādinājumi), ekrāns tiek ieslēgts 200 reizes dienā un 30 minūtes tas atskaņo mūziku.

Ražotāja ieteiktā Huawei Watch GT2 mazumtirdzniecības cena Latvijā ir 249 eiro. 

Materiāls tapis sadarbībā ar Huawei

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu