Berlīnes mūra fragments un Barikāžu piemiņas bloki Rīgā (2)

Berlīnes mūra fragments Rīgā. Foto: Rolands Virks (TVNET)
Rolands Virks
, Vēstures un zinātnes ziņu redaktors
CopyLinkedIn Draugiem X

Pēc Berlīnes mūra krišanas tā fragments tika uzdāvināts Latvijai, kas apvienojumā ar 1991. gada Barikāžu laikā pie Saeimas ēkas uzceltās betona sienas fragmentu ir joprojām apskatāms Rīgā, Kronvalda parkā. Šodien aprit 30. gadi kopš Dzelzs priekškara krišanas – notikuma, kas nenovēršami veicināja arī mūsu pašu neatkarības atgūšanu.

Kad es pirmo reizi biju Berlīnē, Berlīnes mūra atliekas, protams, bija viens no obligātajiem apskates objektiem līdz ar Reihstāga ēku, Brandenburgas vārtiem un slaveno Mustafas kebabnīcu. Tomēr, vēl pirms es biju nonācis pie Dzelzs priekškara atliekām, mani pārsteidza visās malās par bargu naudu nopērkamie betona gabali – lielāki un mazāki Berlīnes mūra fragmenti. Sīkākie, iestiprināti ķēdītē, pilda atslēgas piekariņa funkciju, nedaudz lielākie iestiprināti stikla kastītēs un pilda smukuma funkciju, bet pavisam brangie, uzmontēti uz platformām, nepilda vispār nekādu funkciju. Arī es iegādājos pašu mazāko mūra gabaliņu un atvedu to uz Latviju, tikai pēc tam uzzinot, ka Kronvalda parkā jau stāv viens krietni lielāks “suvenīrs” - īsts Berlīnes mūra fragments apvienojumā ar 1991. gada Barikāžu betona sienas fragmentu.

Foto: Rolands Virks (TVNET)

Tieši šo objektu es atcerējos Berlīnes 30. gadadienas priekšvakarā un nolēmu doties uzmest tam aci, lai atzīmētu pasaules vēsturē tik nozīmīgā un simboliskā dzelzsbetona gabala nāvi.

Piemineklis ir atklāts 1992. gadā, tomēr Berlīnes mūra fragmentam tās nebija pirmās dienas Latvijā, proti, jau 1990. gadā tas tika eksponēts Austrumeiropas valstu politiskajai atmodai veltītajā izstādē Rīgā. Pēc tam mūra muzeja “Haus am Checkpoint Charlie” direktors to uzdāvināja Latvijas galvaspilsētai.

Kā vēstīts O. Spārīša grāmatā “Rīgas pieminekļi un dekoratīvā tēlniecība”, 1992. gadā to apvienoja vienā piemiņas ansamblī ar 1991. gada Barikāžu laikā pie Saeimas ēkas uzceltās betona sienas fragmentu, ierīkoja altāri ziedu nolikšanai, uz kura izveidoja veltījuma uzrakstu latviešu un vācu valodā:

„Pēc Berlīnes mūra muzeja Haus am Checkpoint Charlie izstādes Rīgā 1990. gada novembrī muzeja direktors Dr.Rainers Hildebrands šo mūra fragmentu uzdāvināja Latvijas galvaspilsētai.

Nach der Ausstellung des Berliner Museums „Haus am Checkpoint Charlie” im November 1990 in Riga hat der Direktor des Museums Dr.Rainer Hildebrand dieses Fragment der Mauer der Hauptstadt Lettlands geschenkt”.

Foto: Rolands Virks (TVNET)

Savukārt uz Barikāžu piemiņas blokiem latviešu un krievu valodā rakstīts:

„Berlīnes mūris nošķīra

Rīgas mūris mūs vieno

Tikai mīlēsim savu tuvāko

Un lūgsim dievu par ienaidnieku”

„Разъединяла стена Берлинская

Объединяет стена нас Рижская

Только за врага нашего помолимся

И любить будем своего ближнего”

Foto: Rolands Virks (TVNET)

2011. gadā piemineklis tika restaurēts un tam pievienota informatīva plāksnīte ar tekstu latviešu, vācu, angļu un krievu valodā.

Latvija nav vienīgā, kurā atrodas mūra fragmenti, proti, pēc tā krišanas fragmenti tika uzdāvināti daudzām pasaules lielākajām pilsētām, tomēr mūsu gadījumā unikāli ir Barikāžu piemiņas bloki, kas papildina pieminekli gan vizuāli gan simboliski.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu