Pēc īpašā režīma izbeigšanas Jordānijas karalis apmeklē anklāvu pie Izraēlas robežas

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Izraēlas karogs. Ilustratīvs attēls.
Izraēlas karogs. Ilustratīvs attēls. Foto: Pixabay

Jordānijas karalis Abdulla pirmdien pirmo reizi apmeklēja anklāvu pie valsts ziemeļu robežas ar Izraēlu dienu pēc tam, kad beidzās 25 gadus ilgušais īpašais režīms, kas ļāva Izraēlas lauksaimniekiem piekļūt šai teritorijai, atklāja anonīmi avoti oficiālajās struktūrās. 

Karalis svētdien pasludināja vienošanās izbeigšanu. Vienošanos ar Izraēlu daudzi Jordānijas iedzīvotāji uzskatīja par pazemojošu, jo viņuprāt, šādi Izraēla okupējusi Jordānijas teritoriju. 

1994.gadā noslēgtais Jordānijas un Izraēlas miera līgums paredzēja, ka divas teritorijas robežreģionā nonāk Jordānijas pārvaldībā, bet tika paredzēti īpaši nosacījumi, ka Izraēlas lauksaimnieki šajās teritorijās drīkst apstrādāt zemi, taču viņiem nav nepieciešamas Jordānijas vīzas. 

Tomēr 2018.gadā Jordānija paziņoja, ka nevēlas atjaunot vienošanos, kas tika uztverts kā apliecinājums pieaugošajam saspīlējumam abu pušu starpā. 

Jordānija ir viena no divām arābu valstīm, kam ir noslēgts miera līgums ar Izraēlu. Abām kaimiņvalstīm ir ilgstošas ciešas attiecības drošības jomā. Tomēr miera līgums Jordānijā ir nepopulārs, jo valstī ir liels atbalsts palestīniešiem, kas vēlas veidot savu valsti Izraēlas okupētajā Jordānas upes rietumkrastā, kas robežojas ar Jordāniju. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu