Valsts prezidents: Latvija ES līmenī ir ļoti aktīva klimata politikā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Valsts prezidents Egils Levits piedalās Lāčplēša dienai veltītajos pasākumos
Valsts prezidents Egils Levits piedalās Lāčplēša dienai veltītajos pasākumos Foto: Ilmārs Znotiņš/VPK

Latvijas sabiedrībai kopumā ir izpratne par cieņu pret dabu, un Eiropas Savienības (ES) līmenī esam ļoti aktīvi klimata politikā, darba vizītes laikā Francijā, piedaloties UNESCO Ģenerālās konferences 40.sesijas atklāšanā, sacīja Latvijas prezidents Egils Levits.

Prezidents piedalījās paneļdiskusijā, kurā bija uzaicināti gan valstu līderi un amatpersonas, gan jaunieši no dažādām pasaules vietām, kuri veicina būtiskas pārmaiņas, lai kopīgi apmainītos ar domām par svarīgiem mūsdienu pasaules izaicinājumiem - klimata pārmaiņām, izglītību, digitālo un tehnoloģisko izaugsmi. Šajā kontekstā Valsts prezidents iepazīstināja ar Latvijas ambīcijām šajā jomā, uzsverot, ka Latvija ir starp tām ES valstīm, kas vēlas visātrākās pārmaiņas, reaģējot uz pasaules klimata problemātiku.

"Latvijai ir laimējies būt tādā ģeogrāfiskā vietā, kur šobrīd vēl pārāk neizjūtam klimata katastrofas, taču Latvijas sabiedrībai kopumā ir izpratne par cieņu pret dabu, un ES līmenī esam ļoti aktīvi klimata politikā," teica Levits.

Levits arī akcentēja nepieciešamību rast kopīgas starptautiskas atbildes lielajām mūsdienu pasaules problēmām, kā arī uzsvēra jauniešu lomu šajā laukā. Pēc Valsts prezidenta domām, jaunatnes iesaiste ir ļoti nepieciešama šajā jomā, un prezidents atzinīgi novērtēja Latvijas Jauniešu Saeimas aktivitāti.

"Jaunieši rada politikai jaunu pieprasījumu "zaļajā politikā", un jaunieši arī var rādīt piemēru visai sabiedrībai, mainot ātrāk dzīvesveida paradumus un atsakoties no patērētāju domāšanas. Paradumi vēl nav tik dziļi iesēdušies jauniešos, tādēļ to maiņa ir iespējama ātrāk," pauda Levits.

Apspriežoties par digitālo tehnoloģiju attīstību, Valsts prezidents īpaši uzsvēra sabiedrības izglītošanas un medijpratības nozīmi. "Tehnoloģiju lietojums šodien pieprasa kritisku domāšanu. Tā kā digitālās tehnoloģijas mūsdienās ir balstītas personas datu vākšanā un lielo datu sistēmās – jūsu profila noteikšanā, tad ir pieļaujams, ka tur rodas telpa un iespējas manipulācijām," teica Levits. Pēc viņa sacītā, kritisks jauno tehnoloģiju lietojums pieprasa sociālo zinātņu prasmes, kam, kā un kad var savus datus iesniegt.

Tāpat Valsts prezidents sacīja, ka Latvijas skolās testa režīmā ir ieviesta medijpratība kā mācību viela, un tā ir ļoti būtiska, lai demokrātijās cilvēki nepakļautos apzinātai manipulācijai.

UNESCO ģenerāldirektore Odrija Azulē pateicās Levitam, ka viņš UNESCO diskusijā ir pievērsis uzmanību būtiskiem mūsdienu izaicinājumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu