Francijā jauns vīrietis aizdedzinās; studenti iziet protestos pret ekonomisko nevienlīdzību

TVNET/EuroNews
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Flore Giraud/SIPA / Flore Giraud/SIPA

Piektdien pie augstskolas ēkas Lionā aizdedzinājās 22 gadus vecs vīrietis, dažas stundas pirms tam sociālajos tīklos aprakstot savas finansiālās grūtības. Solidarizējoties ar jaunieti, Francijā protestos izgājuši studenti, vēsta raidorganizācija "Euronews".

Jaunais vīrietis, kurš vairākos franču medijos identificēts kā Anass K., izdzīvoja, taču apdegumi klāj 90% viņa ķermeņa.

Viņš slimnīcā cīnās "starp dzīvību un nāvi".

Otrdien pie augstskolas sapulcējās apmēram tūkstoš cilvēku. Vairāki studenti skaļi lasīja jaunā vīrieša ziņas, kurās viņš aprakstīja savu smago finansiālo situāciju.

Parīzē vairāki simti cilvēku izgāja demonstrācijā pie studentu labklājības aģentūras CROUS ēkas, bet pēc tam turpināja ceļu uz tuvumā esošo Izglītības ministriju. Daži protestētāji sabojāja ministrijas vārtus un iegāja pagalmā; izskanēja prasības pēc ministra atkāpšanās.

Demonstrācijas notika vēl vairākās Francijas pilsētās, ieskaitot Lilli, Bordo, Tulūzu, Monpeljē, Nanti un studentu pilsētu Sentetjēnu.

Jaunais vīrietis savos sociālo tīklu ierakstos vainoja vairākus nesenos Francijas prezidentus, kā arī Eiropas Savienību. Viņš aicināja citus studentus cīnīties pret finansiālo nedrošību.

"Pat ja man pienāktos stipendija, vai ar 450 eiro mēnesī var izdzīvot?" rakstīja vīrietis. "Cik ilgi pēc studiju beigšanas mums vēl nāksies strādāt un maksāt nodokļus, lai saņemtu jēdzīgu pensiju? Vai musm masveida bezdarba apstākļos vispār būs iespēja saņemt pensiju?"

Viņš pieprasīja ieviest "studentu algu un lielākā mērogā - dzīves algu", lai cilvēki "nepazaudē visu savu dzīvi strādājot".

Lionas studentu apvienība norādījusi, ka studentam esot bijusi "ļoti nestabila finansiālā situācija, viņam tika liegta finansiālā palīdzība un viņš bija izmisis".

"Nedrošība sagrauj dzīves," uzsvēra apvienība, kura mudināja studentus iziet demonstrācijās.

Organizācijas pārstāve Leila Matiasa raidorganizācijai "Euronews" norādīja, ka maksimālā stipendija, uz ko studenti var pretendēt, ir 550 eiro mēnesī. "Studentiem ir jāēd... Bet, ja Lionā ar 550 eiro vari nosegt īri, tev jau ir paveicies," viņa stāsta.

Francijas sistēmā studenti zaudē stipendiju, ja neierodas uz kādu lekciju. Tomēr, kā norāda Matiasa, daudziem studijas nākas apvienot ar darbu. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu