21. gadsimta aukstā kara ieroči – dati. Par Huawei un Kaspersky (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Dominic Lipinski / PA Wire/PA Images

Vairāku valstu drošības dienestiem radušās aizdomas, ka Krievijas un Ķīnas tehnoloģiju grandi Huawei un Kaspersky savu lietotāju datus nodod savas valsts iestādēm, kuras tos izmanto spiegošanā. Vai šo tehnoloģiju esība ir drauds Latvijas drošībai, jautā raidījums "Melu teorija"?

Šovasar Ķīnas tehnoloģiju uzņēmums Huawei nonāca Čehijas mediju virsrakstos, vēsta raidījums "Melu teorija". Divi bijušie Huawei darbinieki atklāja, ka regulāri vākuši datus par Čehijas amatpersonām. Dati saglabāti Huawei serverī Ķīnā, kur tie kļuvuši pieejami valdības struktūrām.

Aizdomas rada arī Huawei interneta maršrutētāji

 ASV vairāk kā gadu izmeklēja, vai interneta rūteros nav ieslēpti kaitīgi nodomi, taču tas nepierādījās. Izmeklētāji gan atklāja, ka Huawei produkti ir kļūdu pilni un viegli uzlaužami.

Huawei ir viens no galvenajiem 5G tehnoloģiju ieviesējiem. Skandāls kaitēja firmas reputācijai un ASV prezidents aizliedza turpmāk izmantot Huawei produktus. Arī citas valstis kļuvušas piesardzīgas pret šiem produktiem, no tiem atsakās Igaunijā, Vācijā un Nīderlandē.

Uzņēmums cīnās par savu reputāciju

5G ieviešana joprojām ir Huawei biznesa plānos. Šonedēļ Rīgā uzņēmuma pārstāvji centās pārliecināt, ka ar viņu produktiem problēmu nav.

Mika Laudhe, Huawei kiberdrošības viceprezidents: "Ja kāds saka, ka ir problēmas ar Huawei detaļām, es gribētu būt pirmais, kurš zina kāda ir problēma, lai to salabotu. Pašreiz mēs sadarbojamies ar septiņām valstīm. Un neviena, šo deviņu sadarbības gadu garumā nav teikusi, ka būtu problēmas ar mūsu programmatūru. Tam vajag nepārtrauktu attīstību, bet neviens nesaka, Lielbritānija, Vācija, neviens nenāk un nesaka, ka būtu problēmas."

Līdzīgi ir ar Krievijā radīto antivīrusa programmu Kaspersky Lab

 Tā ilgus gadus plaši izmantota pasaulē. Bet 2017. gadā ASV aizliedza Kaspersky savās valsts iestādēs. Bija aizdomas, ka antivīruss izmantots slepenu dokumentu iegūšanai no ASV izlūkdienesta.

Šis notikums atbalsojās arī Eiropā. Eiropas Parlaments rezolūcijā aicina Eiropas Savienības iestādes izvērtēt programmu drošību un atteikties no “Kaspersky Lab”.

Latvijas iekšlietu ministrija pagājušajā gadā savām vajadzībām iepirka Kaspersky produktus, bet pēc tam esot saņēmusi signālus, ka tos lietot tomēr nevajadzētu un programmas nolēma neizmantot.

Abi produkti bez ierobežojumiem pieejami Latvijā

Huawei ir viens no galvenajiem partneriem 5G ieviešanā. Datorprogrammas “Kaspersky Lab” ir brīvi nopērkamas veikalos.

Aizsardzības ministrija, kas ir atbildīga par kiberdrošību, neuzskata, ka drošības riskus varētu novērst konkrētu produktu aizliegšana.

Jānis Garisons, Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs: "Redziet, ierakstot vienu nosaukumu, tas nebūt neatrisina problēmu, tas, ko gribēju uzsvērt, mēs faktiski mēģinām radīt šos te kritērijus, teiksim, jo manuprāt, ir svarīgi, kur dati tiek glabāti un šis ir viens no kritērijiem, kad dati tiek glabāti mums zināmā vietā, jo arī pašlaik Aizsardzības ministrija, veicot savus iepirkumus, ir kritēriji, ka mums ir jābūt kontrolei pār datiem un daudzas citas lietas, kas ir uzņēmuma patiesies labuma guvējs konkrētajam uzņēmumam – vai tas ir ES balsts vai NATO valsts, vai tas ir kādas trešās valsts, un daudziem šādiem kritērijiem drīzāk mēģinot nospraust rāmi."

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu