Jaunais un nezināmais rada bailes - arī 5G (26)

Melu teorija
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens/LETA

Esam būtisku pārmaiņu priekšā. Jaunā 5G tehnoloģija daudzkārt paātrinās liela apjoma datu pārraidi. Bet jaunais un nezināmais cilvēkos rada aizdomas un bailes. Tas ļaus attīstīt attālināti vadāmās ierīces ceļu satiksmē, medicīnā, drošībā un citviet.

Tās rada augsni sazvērestības teorijām un tādas ir arī par 5G. 

5G raidītāji it kā nogalina dzīvniekus. Tā internetā klejo ziņas par Nīderlandē nomirušiem 337 strazdiem un diviem lauku baložiem. Mediji arī Latvijā pilnā nopietnībā raksta, ka 5G spēs kontrolēt cilvēku asinīs mītošos nanorobotus un tie ar īpaši sagrupētu neitronu ķēdi pārņems varu pār cilvēku smadzenēm.

Šiem un daudziem citiem konspirāciju stāstiem ir kopīgas iezīmes gan ar vakcinācijas pretinieku aktivitātēm, gan amerikāņu prātu ietekmēšanu pirms prezidenta vēlēšanām.

5G jeb piektās paaudzes mobilie sakari ir datu pārraides nākotne

Tā ļaus informāciju pārraidīt vismaz desmit reižu ātrāk. Tas paver milzīgas iespējas attīstīt autonomi strādājošas sistēmas. Automašīnas bez vadītājiem, zibenīga pašregulējoša satiksmes vadība un roboti-ķirurgi medicīnā.

Lai 5G darbotos, bāzes stacijām jābūt blīvā tīklā, daudz ciešāk nekā 4G, jo tās izmantos augstākas frekvences radio viļņus. Stacijas cita no citas atradīsies dažu simtu metru attālumā.

Tāpat kā viss jaunais un nezināmais, arī 5G rada bažas par ietekmi uz veselību.

5G izmanto elektromagnētiskā lauka starojumu, kas lielās devās ir kaitīgs. Vienkāršoti sakot, ja mikroviļņu krāsnī karsētu cilvēka smadzenes, nav jābūt fizikas doktoram, lai saprastu, ka bojājumi būs neatgriezeniski.

5G pretinieki apgalvo, ka jaunā tehnoloģija ja ne gluži, izceps smadzenes, tad noteikti izraisīs vēzi.

Elektromagnētiskā lauka starojums pēdējās desmitgadēs ir bijis iemesls viļņveidīgiem iebildumiem pret mikroviļņu krāsnīm, mobilajiem telefoniem, datoriem, policijas un militārajiem radariem.

Tagad kārta pienākusi 5G

Tieši pirms gada divu nedēļu laikā Hāgas parkā panikas izraisītā nāvē gāja bojā 330 strazdi. 5G pretinieki steidzās paziņot, ka putni gājuši bojā laikā, kad pilsētā izmēģināts 5G. 

Ziņa nokļuva sociālo mediju apritē, ar to dalījās miljoniem lietotāju. Patiesībā 5G testi bija notikuši četrus mēnešus pirms putnu apmiršanas un datu pārraidei ar šo notikumu nebija sakara. Viena no versijām, ka putnu nāvi izraisīja indīgas ogas.

Pret 5G aktīvi uzstājas Krievijas TV kanāls Russia Today. Tajā regulāri aicina uzstāties 5G pretiniekus.

Žurnālists: Ja šīm tehnoloģijām ir tik lieli veselības riski, kā detalizēti norādīts pētījumos, kāpēc tās tiek promotētas tik agresīvi, vai jūs pieļaujat, ka mēs, lietotāji, būsim jūras cūciņas izmēģinājumos?

Zinātnieks: Pilnībā piekrītu, tas nav pieļāvums. Tas ir pilnīgi skaidrs. Mēs esam izmēģinājumu jūrascūciņas!

Zinātnieks: Tas var būt vēzis, tās var būt mācīšanās grūtības, tas var būt deguna asiņošana. Mēs jau zinām, ka jau iepriekš bija skolēni, kas nevarēja apmeklēt skolu, jo nepanesa radiāciju. Industrija iet uz priekšu un palielina radiācijas līmeni. Ir skaidri redzams, kas tas ir nepareizs attīstības virziens.

Šos sižetus Russia Today pārraidīja ASV. New York times žurnālisti izpētījuši, ka

RT šo teoriju izplata mērķtiecīgi, lai izraisītu neuzticēšanos demokrātiski ievēlētajiem līderiem, sistēmai un politikai. Russia today tam izmantojusi anti vakcinācijas kampaņotājus un ģenētiski modificētas pārtikas pretiniekus.

Taču 5G gadījumā saskatīts arī precīzāks uzdevums - novilcināt tehnoloģiju ieviešanu. Tas dotu vairāk laika iepalikušajai Krievijai, kas 5G cenšas attīstīt sadarbībā ar ASV sāncensi 5G tehnoloģijās - Ķīnu.

Arī Latvijā netrūkst “speciālistu”, kas saskata 5G kaitējumu

Laikrakstā Neatkarīgā rīta avīze citēts Latvijas Juristu apvienības vadītājs Rihards Bunka, kurš satraucas par asinīs iepludinātiem nanorobotiem: “Asinsvados ieplūdinātie nanoroboti nespēj uztvert esošās mobilo operatoru frekvences, jo izstarojuma vilnim jābūt ar ļoti īsu amplitūdu, kas mums kļūst iespējams pēc 2,4GHz frekvences. Līdz ar ko ļaundari, uzlaužot telefonoperatoru tīklus, spēs izmantot tos dažādu komandu došanai mākslīgajām mikrobioloģiskajām sistēmām. Bet, ja nākotnē nanoroboti būs spējīgi veidot jaunas neironu saites smadzenēs, tad no šā mirkļa 5G tīkls var tikt izmantots arī kā apziņas ietekmēšanas rīks.”

Kamēr šāda iespējamība nav novērsta, 5G lietderība esot apšaubāma. Jāpiebilst, ka nanoroboti asinīs šobrīd ir zinātniskā fantastika un tuvāko desmit un divdesmit gadu laikā šādas tehnoloģijas, visticamāk, nebūs.

Facebook/ patiesība par 5G / 19.augusts

Pats sākums.

Sveiki mīļie cilvēki 5G antenas parādās Rīgas ielās un tas ir vienkārši šausmīgi. Man tika atsūtītas bildes, kur uz dažādām mājām Rīgas centrā atrodas šīs 5G antenas.

Nesaudzīgākie 5G pretinieki ir meklējami Feisbukā. Aktīvākie ir memory water dibinātājs un partijas KPV.LV atbalstītājs Jānis Pļaviņš un Andris Ciekurs, kurš savus sekotājus iedvesmo arī ar ezotēriku. Novembra beigās abi plāno iziet ārpus sociālajiem tīkliem un sarīkot piketu.

Abi runā aizrautīgi, izmanto daudz faktus un ignorē pretējus viedokļus.

Andris Ciekurs, 5G pretinieks, "Kā jūs to varat izskaidrot, ka ir tāds viedoklis, ka tā ir sazvērestības teorija, ka tiek uzkurināti cilvēku prāti? Kaut kādā veidā jūs jaucat vakcinācija iekšā ar 5G tēmu. Tā nav atbilstoša mūsu sarunai šobrīd. Fokusēsimies uz elektromagnētisko starojumu un 5G tieši. Un tas, vai tā ir sazvērstības teorija vai nav, to lai izvērtē citi cilvēki."

Paraugus saviem stāstiem viņiem ir viegli atrast, to citās valstīs iepriekš izmantojuši jau citi 5G pretinieki. Galvenā doma – industrija un valdības slēpj informāciju.

Ciekurs: "Kāpēc tā informācija tiek slēpta, visā pasaulē, tas jau nav tikai Latvijā, tas nozīmē, ka tik šausmīgi daudz valdības ir ieinteresētas noslēpt informāciju no cilvēkiem, patiesību, ka 5G ir tik šausmīgi kaitīgs, tur jābūt kaut kādam mērķim ir?

Es domāju, ka šeit ir divi mērķi vienlaicīgi. Pirmkārt, induistrijas mērķis ir uzturēt tīklu, tā viņi var ieviest lietu internetu un citas tehnoloģijas, kas industrijai atnesīs lielus labumus. Otra lieta, ka mēs nezinām, kas tajās stacijā ir iekšā. Pat veselības inspekcija, kuras pienākums ir rūpēties par mūsu veselību, nezina, kas šajās 5G stacijās ir iekšā. Cik liela jaudas saņem, ko potenciāli būtu spējīgi izdarīt. Pastāv iespēja, ka šīs 5G antenas kuras izvietos uz katra krustojuma, ik pēc 200 vai 70 metriem, varētu izmantot arī pūļa savaldīšanai, kaut kādiem militāriem mērķiem vai mērķiem, kas mums publiski netiek teikti."

Argumentācijā Ciekurs izmanto arī vispāratzītus pētījumus. Piemēram, ka liela mikroviļņu intensitāte žurku tēviņiem izraisa smadzeņu audzējus. Taču šie pētījumi ir veikti ar tādu frekvenci, kāda izmantota jau esošajās bāzes stacijās, nevis 5G. Lielāks risks iedzīvoties veselības problēmas ir no ilgas runāšanas pa mobilo telefonu vai skatīšanās tā ekrānā.

Zinātnieki ir diezgan pārliecināti, ka bažām par mobilo sakaru tehnoloģiju drošumu nav pamata.

Kristaps Bergfelds, Latvijas Universitātes Fizikas nodaļas pētnieks: "Ir tā, ka zinātne fundamentāli nespēj pierādīt, ka kaut kas nav kaitīgs. Mēs varam arvien turpināt un turpināt pētīt kaut ko, lai pārliecinātos, ka tas ir gana droši. Palielināt ticību, pārliecību, ka tas ir drošs. Mobilo sakaru tehnoloģiju ietvaros es teiktu, ka tā ir, ir veikti virkne pētījumu gadu gaitā par starojumu ietekmi uz dzīviem organismiem. Gan no klīniskajiem pētījumiem, kas apskata efektu, viņš ir vai nav, gan arī no vispārējiem fizikāliem apsvērumiem saprotot, ko tas starojums var vai nevar izdarīt, es teiktu, ka ir sasniegta tāda ticība, tāda iespējamība, kas tas ir drošs, ka to var lietot."

Komentāri (26)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu