Zatlers: Šis bijis normāls budžeta pieņemšanas process (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Eksprezidents Valdis Zatlers
Eksprezidents Valdis Zatlers Foto: Ieva Lūka/LETA

Šis bijis normāls budžeta pieņemšanas process, vērtējot politiķu veikumu, gatavojot 2020.gada budžetu, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" sacīja eksprezidents Valdis Zatlers.

Viņš uzsvēra, ka koalīcijas partijas ir panākušas kompromisu. Turklāt, ja šajā procesā bez piecām valdības partijām jāiesaista arī opozīcija, process kļūst vēl grūtāks, atzīmēja eksprezidents.

Viņš atzina, ka budžeta pieņemšanas laikā sevi ir parādījusi arī opozīcija, tomēr Saeimas sēdes pamešana, viņaprāt, parāda vājumu.

"Uz jautājumu, vai mēs dzīvojam labāk, es parasti atbildu - kad es balsoju par budžetu, viņš bija septiņi miljardi, tagad viņš ir desmit miljardi. Un tas nemaz nav tik sen - pirms pieciem, sešiem gadiem," sacīja Zatlers.

Runājot par papildu finansējumu veselības nozarei, eksprezidents, kurš pats strādājis šajā nozarē, prognozēja, ka tas ilgtermiņā neko nemainīs. Viņš uzskata, ka tas ir risinājums vienam vai diviem gadiem.

Zatlers gan uzskata, ka nauda šajā nozarē nav galvenais, bet svarīgāk ir sakārtot pakalpojumu sniedzēju struktūru un arī pajautāt pacientiem, ko viņi domā par medicīnu.

Viņa ieskatā, būtu nepieciešama arī valstiski vadīta pieeja medicīnas aparatūras iepirkšanā, jo šobrīd tas nereti notiek haotiski. Esot pat situācijas, kad pacientiem tiekot teikts, lai nenāk uz konkrēto iestādi, jo aparatūra ir ļoti novecojusi. Problēma nav tajā, ka iepirkumi netiek veikti, bet gan, ka tas tiek darīts haotiski, sacīja Zatlers.

Eksprezidents arī akcentēja, ka ārsts "neizaug" vienā dienā, bet gan desmit, 12 gados. "Ir jāsaprot, ka mums šie cilvēki ir jātur augstā vērtē," viņš uzsvēra, mudinot arī šajā rakursā vērtēt, kā tiek tērēta nauda, kā tiek sagatavotas medmāsas un jaunie ārsti, kāds stimuls viņiem tiek dots.

Zatlers arī sacīja, ka viņu patīkami pārsteigusi atvainošanās par nozarei dotā algu pieauguma solījuma nepildīšanu. "Tā ir zināma politiskās kultūras brieduma pazīme. [..] Atvainošanās ir pieklājīga, emocionālā savas vainas atzīšana, un vismuļķīgāk ir šo vainas atzīšanu nepieņemt - izturēties virsdegunīgi," rezumēja Zatlers.

Kā ziņots, Saeima ceturtdienas vakarā galīgajā lasījumā pieņēma 2020.gada valsts budžetu, nākamgad plānojot tērēt līdz šim lielāko naudas summu - 10,001 miljardu eiro.

Saeima budžeta paketē iekļautos likumprojektus deputāti sāka skatīt trešdien plkst.9, pirmo darba cēlienu noslēdzot tuvu pusnaktij. Ceturtdien sēde tāpat sākās plkst.9, un bija paredzēts, ka tajā plkst.23.30 varētu tikt izsludināts pārtraukums, lai piektdien no rīta turpinātu izskatīt budžeta projektu.

Budžeta izskatīšanas laikā divas reizes tika pieņemts lēmums saīsināt debašu laiku, un otrajā reizē, kad debašu laiks saīsināts līdz vienai minūtei, opozīcija pameta zāli, tur vairs neatgriežoties. Opozīcijas politiķi pauda, ka tā ir ņirgāšanās par demokrātiju un opozīciju un viņu turpmāka atrašanās sēdē vairs nav vajadzīga.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu