Lietuvā pret drošības naudu atbrīvo korupcijā apsūdzētu Ukrainas uzņēmēju

TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Viļņas apgabaltiesa nolēmusi atbrīvot pret drošības naudu Lietuvā šoruden aizturēto bijušo Ukrainas Valsts pārtikas un labības korporācijas valdes priekšsēdētāju Petro Vovčuku, kas savā valstī tiek turēts aizdomās par plaša mēroga korupciju un lūdzis Lietuvai politisko patvērumu.

Kā ziņu aģentūrai BNS pastāstījis viņa advokāts, tiesa lēmusi, ka Vovčukam jānodod dokumenti un reizi nedēļā jāreģistrējas policijas komisariātā, bet 50 000 eiro viņš jau samaksājis un tagad brīvībā gaidīs tiesas lēmumu attiecībā uz izdošanu Ukrainai.  

Jau ziņots, ka Vovčuks pēc Ukrainas tiesībsargājošo iestāžu lūguma Viļņā tika aizturēts pagājušajā mēnesī, un Viļņas pilsētas rajona tiesa 25.oktobrī viņam kā drošības līdzekli noteica apcietinājumu uz diviem mēnešiem.

Ukrainas Nacionālais korupcijas apkarošanas birojs (NABU) lēš, ka zaudējumi, ko Vovčuks ar koruptīvas shēmas palīdzību nodarījis korporācijai, pārsniedz 54 miljonus eiro.

Kā medijiem iepriekš stāstījusi otra Vovčuka advokāte, viņas klients dzīvojis Viļņā kopš 2016.gada un kārtojis dokumentus Lietuvas pilsonības saņemšanai.

Lietuvas prokuratūra šo izmeklēšanu nekomentē.

Kā liecina Ukrainas tiesībsargājošo iestāžu informācija, kāda starptautiska mēroga labības tirgotāja pārstāvis kopā ar Ukrainas Valsts pārtikas un labības korporācijas amatpersonām ar koruptīvas shēmas palīdzību šai kompānijai piederošo labību ar vairāku citu uzņēmumu starpniecību piegādājis Saūda Arābijai.

Piegādes veiktas ar atliktas apmaksas noteikumiem, kuri neatbilda tirgus noteikumiem, līdz ar to Ukrainas valsts korporācija cietusi zaudējumus vairāk nekā 54 miljonu eiro apmērā.

NABU izmeklēšanu šai lietā sāka 2016.gada jūlijā. Divas personas pēc vienošanās ar prokuroriem kompensējušas korporācijai nodarīto kaitējumu, attiecībā uz vēl divām personām - korporācijas valdes priekšsēdētāju un starptautiskā labības tirgotāja pārstāvi - lieta nodota tiesai, bet vēl viena persona tiek meklēta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu