Latvijas Ģimenes ārstu asociācija Viņķeles demisiju neprasīšot (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Mediķu protesta akcija "Viena diena bez medicīnas personāla"
Foto: Mediķu protesta akcija "Viena diena bez medicīnas personāla" Foto: Jānis Škapars/TVNET

Latvijas Ģimenes ārstu asociācija (LĢĀA) patlaban neprasa un, visticamāk, arī neprasīs ne valdības, ne Saeimas, ne arī veselības ministres Ilzes Viņķeles (AP) demisiju, tomēr vienlaikus ministres rīcībai vajadzētu būt pārdomātākai un ārstus atbalstošākai, intervijā laikrakstam "Neatkarīgā Rīta Avīze" norādījis LĢĀA valdes loceklis Pauls Princis.

Viņaprāt, veselības ministrei vajadzētu rūpīgāk izvērtēt, vai, veicot darbības medikamentu tirgus sašaurināšanas virzienā, medicīnas kvalitāte patiešām uzlabosies, un vai tādā veidā pacientu tiesības tiks ierobežotas samērīgi. "Viņķelei vajadzētu pārdomāt, vai viņas darbība atbilst kvalifikācijai," intervijā laikrakstam pauž Princis.

Viņš arī uzskata - ja jau ministre patiesi cīnās par nozari, viņai vajadzētu pārliecinoši stāties līdzās piketējošajiem mediķiem "un būt stingrai prasībās kopā ar mums". "Mediķi prasa tikai pildīt likumu. Jautājums, vai ministre ir par likuma pildīšanu vai nē?" vaicā ģimenes ārsts.

Uz jautājumu, vai Viņķele medicīnas nozarē ir izdarījusi arī kaut ko uzteicamu, Princis atbild, ka ģimenes ārstiem tika pielikts atalgojums par apmēram 5,5% vēl pirms piketiem un akcijām. "Kā suga mēs tikām ieraudzīti. Bet neuzskatu, ka, izdalot kādu sugu un nepieliekot pārējiem, var risināt problēmas. Rezidentiem ir grūta situācija, jo īpaši tiem, kam nav rezidentūras vietas, bet nevar arī viņiem iedot tādu koeficientu, kāds varbūt pat nav pieredzējušam ģimenes ārstam," norāda LĢĀA valdes loceklis.

Vienlaikus viņš atzīst, ka "LĢĀA šobrīd neprasa nedz valdības, nedz Saeimas, nedz veselības ministres demisiju un, visticamāk, arī neprasīs".

Kā ziņots, Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) 28.novembrī rīkos protesta akciju pie Saeimas, tās laikā prasot parlamenta atlaišanu, izsakot neuzticību veselības ministrei un lūdzot prezidentam atgriezt otrreizējai caurlūkošanai 2020.gada budžetu.

LVSADA priekšsēdētājs Valdis Keris jau iepriekš pauda, ja netiks veiktas medicīnas darbinieku prasītās izmaiņas valsts budžetā, tiks pieprasīta veselības ministres demisija, vākti paraksti par Saeimas atlaišanu un rīkots streiks.

Arī Latvijas Ārstu biedrības (LĀB) prezidente Ilze Aizsilniece aģentūrai LETA iepriekš sacīja, ja mediķu priekšlikumi tiks ignorēti, notiks medicīnas darbinieku streiks. Viņasprāt, budžeta izskatīšanas laikā mediķi tika ignorēti, un tika izmantotas dažādas metodes, lai budžets tiktu izskatīts pēc iespējas ātrāk un bez mediķu izvirzīto problēmu adresēšanas.

Saeima 14.novembrī galīgajā lasījumā pieņēma 2020.gada valsts budžetu, medicīnas darbinieku atalgojuma celšanai papildus piešķirot aptuveni 60 miljonus eiro. Pērn Saeimā pieņemtais lēmums mediķu algu celšanai 2020.gadā paredzēja 120 miljonus eiro, kas nozarē strādājošo algas ļautu pacelt par vidēji 20%. Taču, koalīcijai, atzīstot, ka šāda likuma pieņemšana esot bijusi kļūda, jo netika paredzēti finanšu resursi, mediķu algām izdevās rast vien aptuveni pusi nepieciešamās naudas.

Iepriekš rīkotā mediķu protesta akcija "Viena diena bez ārstniecības personāla" nenesa vēlamos rezultātus, un lai gan akcijā piedalījās aptuveni 4000 medicīnas darbinieku, studentu un iedzīvotāju, joprojām netika panākta garantija par atalgojuma prasību izpildi. Mediķi joprojām turpināja protestēt un visā Latvijā rīkoja akciju "Nolaid karogu, iededz sveci!" - no 8.novembra līdz 13.novembrim lielākajām slimnīcām, ģimenes ārstu praksēm un citiem aizdedzot sveces, kā arī pusmastā nolaižot valsts karogu.

Veselības ministre žurnālistiem otrdien norādīja, ka arī turpmāks mediķu spiediens ir nepieciešams, tomēr viņai neesot skaidrs LVSADA protesta vēstījums.

Viņķele skaidroja, ka budžeta veidošana nav veselības ministres, bet gan visas valdības atbildība. "Lai kā man gribētos, es nevaru viena nolemt par budžeta sadalījumu. Līdz ar to LVSADA protestu uzskatu vairāk par simbolisku rīcību, vai arī arodbiedrībai nebija dūšas prasīt visas valdības demisiju," sacīja Viņķele.

Lūgta vērtēt situāciju, ja Valsts prezidents atsauktos arodbiedrības prasībai un atgrieztu 2020.gada budžetu otrreizējai caurlūkošanai, veselības ministre skaidroja, ka LVSADA kā nacionālā trīspusējā dialoga partnerim vajadzētu būt "pietiekami zinošam" normatīvo aktu aprites regulējumā, kas skaidri un gaiši pasaka, ka budžetu, kas pieņemts steidzamības kārtā, nevar atgriezt izskatīšanai Saeimā.

Savukārt, atbildot uz jautājumu, vai ministre arī gaidāmajā protestā solidarizēsies ar mediķiem, kā to darīja iepriekšējā protesta akcijā, Viņķele atzina, ka šis ir jautājums par protesta vēstījumu.

"Man ir skaidrs, ar kādu vēstījumu startē Latvijas Ārstu biedrība un Latvijas Jauno ārstu asociācija, bet to pašu nevaru teikt par LVSADA prasībām. Tomēr, runājot par protestiem, spiediens joprojām ir nepieciešams, lai nākamgad, veidojot 2021.gada budžetu, mēs nenonāktu situācijā, kad ir vajadzības un solījumi, bet nav konkrēta finansējuma avota. Tāpēc būs kritiski svarīga mediķu klātbūtne 2021.gada budžeta un gaidāmās nodokļu politikas izstrādē," piebilda veselības ministre.

Foto: Mediķu protesta akcija "Viena diena bez medicīnas personāla"

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu