Kaķu mūmiju ielenkumā Ēģiptē pirmo reizi atrastas divu lauvēnu mūmijas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Ēģiptes kapenēs, kas pilnas ar kaķu mūmijām un statujām arheologi arī atraduši divas 2600 gadu senas lauvēnu mūmijas.

Kā preses konferencē vēstīja Ēģiptes Senlietu ministrijas pārstāvji, šī ir pirmā reize, kad Ēģiptē ir atrasta pilnīgi saglabājusies lauvēna mūmija.

Pētnieki joprojām pēta atrastās mūmijas, tomēr jau tagad izskatās, ka lauvēni ir diezgan mazi – mazāk par metru garumā. Tas varētu liecināt, ka lauvēni nebija pilnīgi izauguši pirms savas nāves. Blakus lauvēnu mūmijām atradās arī trīs lielo kaķu mūmijas, kuru suga vēl nav noskaidrota. Zinātnieki domā, ka tās varētu būt leopardu, gepardu vai citu lielo kaķu mūmijas. Apkārt lauvēnu mūmijām atradās arī aptuveni 20 mazāku kaķu mūmijas.

FOTO: KAĶU KAPENES SAHĀRAS TUKSNESĪ

Kapenēs atradās arī aptuveni 100 statujas, no kurām daudzās bija attēloti kaķi. Statujas ir veidotas no akmens, koka un metāla (piemēram, bronzas). Daudzas no statujām ir izkrāsotas, dekorētas un pat inkrustētas ar zeltu.

Kapenēs atradās arī maza melnkoka dievietes Neitas statuja, kas pētniekiem palīdzēja noteikt kapeņu vecumu. Neita bija ūdens, jūras, medību un kara dieviete, kas tika pielūgta Ēģiptē 26. dinastijas laikā jeb pirms aptuveni 2600 gadiem.

Līdz ar kaķu un dievietes statujām kapenēs arheologi atrada arī 30 centimetrus diametrā lielu artefaktu skarabeja formā. Tamlīdzīgi artefakti tiek bieži atrasti Ēģiptē un tika izmantoti kā zīmogi, amuleti vai rotaslietas. Tieši šis artefakts varētu būt lielākais tāda priekšmeta piemērs, kas atrasts Ēģiptē.

Kaķu kapenes

Rajons Sahārā, kur tika atklātas kaķu kapenes, izskatās bija tāds kā kaķu “karstais punkts”, jo arī epriekšējos arheoloģiskajos izrakumos tika atklātas kaķu mūmijas un statujas. 2004. gadā franču pētnieku komanda tur atrada arī lauvas skeleta atliekas. Izskatās, ka pirms 2600 gadiem šī bija ēģiptiešu kaķu dievietes Bastetas (Bastas) pielūgšanas vieta.

Kamēr šajā Sahāras teritorijā kaķi dominē, tomēr tiem bija arī konkurenti, jo arheologi pirms tam šajā rajonā ir atraduši arī citu dzīvnieku, piemēram, putnu mūmijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu