LTRK būtu gatava piedalīties iepirkumā par Latvijas dalības nodrošināšanu "Expo 2020" Dubaijā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SIPA/Scanpix

Ja valdība lems, ka Latvijai ir jāpiedalās nākamgad Dubaijā gaidāmajā starptautiskajā izstādē "Expo 2020", Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) būtu gatava piedalīties iepirkumā par Latvijas dalības nodrošināšanu izstādē, pirmdien žurnālistiem atzina LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endizņš.

LETA jau vēstīja, ka 22.oktobrī jautājums par "Expo 2020 Dubai" tika skatīts valdības sēdes slēgtajā daļā. Valdība uzdeva Ekonomikas ministrijai (EM) vienoties ar LTRK par esošā līguma izbeigšanu, kas paredzēja, ka uzņēmēju biedrība rīko Latvijas dalību izstādē. Tāpat Ministru kabinets uzdeva EM atrast piemērotāko iepirkumu procedūru, lai nodrošinātu nākamā posma realizēšanu Latvijas dalībai "Expo 2020" Dubaijā.

Pirmdien šaurā žurnālistu un uzņēmēju lokā notika LTRK rīkota tikšanās ar izstādes "Expo 2020" Dubaijā stratēģiskās komunikācijas direktoru Deividu Bišopu, kurš stāstīja par priekšrocībām dalībai izstādē, kā arī uzsvēra, ka Latvija nav vienīgā valsts, kura vēl nav sākusi būvēt savu paviljonu, piebilstot, ka tam vēl esot laika.

Savukārt Endziņš informēja, ka Latvijas paviljona būvprojekts ir saskaņošanas pēdējā stadijā un paredzams, ka drīz tas tiks saskaņots pilnībā. 

"No būvniecības viedokļa Latvijas paviljons nav sarežģīts, un to var uzbūvēt sešu mēnešu laikā. Latvija var paspēt uzbūvēt paviljonu, bet šis ir pēdējais brīdis, jo jāplāno vēl arī paviljona pasākumu saturs," sacīja Endziņš.

Pēc Endziņa teiktā, ja valdība lems par Latvijas dalību izstādē, tiks izsludināts iepirkums par paviljona būvniecību un tā saturu. 

"LTRK ir gatava turpināt iesākto procesu. Ja uzvarēs kāds cits, tad lieliski," piebilda LTRK vadītājs.

Vaicāts, cik daudz Latvijas uzņēmumu varētu piedalīties "Expo 2020", Endziņš norādīja, ka patlaban precīzu skaitu nevar nosaukt, jo vēl tiek gaidīts valdības lēmums par Latvijas dalību starptautiskajā izstādē.

"Par dalību izstādē interesējas LTRK biedri. Interese par Apvienotajiem Arābu Emirātiem ir simtiem kameras biedru, bet nevar izslēgt arī interesi no uzņēmumiem, kuri nav LTRK biedri," piebilda Endziņš.

Savukārt SIA "Rīgas krēslu fabrika" līdzīpašnieks Aldis Circenis stāstīja, ka Latvijai ir jāpiedalās izstādē, tāpēc viņa vadītais uzņēmums ir lēmis ziedot paviljonam nepieciešamās mēbeles. Vienlaikus Circenis starptautisko izstādi salīdzināja ar olimpiskajām spēlēm, bet arhitektūras jomā. Viņa vērtējumā, Latvijas izstrādātā paviljona koncepcija ir veiksmīga un konkurētspējīga.

Latvijas Institūta direktore Vita Timermane-Moora uzsvēra, ka "Expo" izstādes var salīdzināt ar Disnejlendu, tikai pieaugušajiem, tāpēc gadījumā, ja Latvija piedalīsies šajā izstādē, valstij vajadzētu apzināties, ka tā piedalās atrakcijā, kam attiecīgi arī jāsagatavojas. Viņa arī piebilda, ka Latvijas paviljons uz izstādes laiku kļūs par sava veida valsts vēstniecību.

LETA jau vēstīja, ka ekonomikas ministra Ralfa Nemiro (KPV LV) ieskatā, Latvijai ir jāpiedalās nākamgad Dubaijā gaidāmajā izstādē, tomēr gala lēmumu par to decembrī pieņems Ministru kabinets. 

"Risinājumi joprojām tiek meklēti, un tie tiks piedāvāti valdībai. EM nostāja vienmēr bijusi, ka Latvijai ir jāpiedalās, bet ir jautājums par to, kādā apmērā un par kādiem līdzekļiem. Manuprāt, Latvijai ir jāpiedalās izstādē, jo tas dod papildus iespējas apgūt jaunus tirgus," uzsvēra Nemiro.

Iepriekš valdība lēma Latvijas dalībai starptautiskajā izstādē no budžeta veltīt nedaudz virs četriem miljoniem eiro. Ministrija LTRK projekta realizācijai bija pārskaitījusi valsts budžeta līdzekļus 499 373 eiro apmērā. Ministrija kopumā par 2018.gadā un šā gada pirmajā pusgadā veiktajiem uzdevumiem ir attiecinājusi izmaksas 222 598 eiro apmērā. Neiztērētie budžeta līdzekļi par gatavošanos dalībai izstādē tiks ieskaitīti EM kontā.

"Expo 2020" Dubaijā norisināsies no 2020.gada 20.oktobra līdz 2021.gada 10.aprīlim. Plānots, ka tajā piedalīsies 192 valstis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu