Gaisa piesārņojums varētu būt saistīts ar glaukomu (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Cilvēka acs.
Cilvēka acs. Foto: pixabay.com

Zinātnieki baidās, ka gaisa piesārņojums varētu dot savu artavu vienā no akluma populārākajām formām Lielbritānijā.

Šo baiļu pamatā ir jauns pētījums, kurā noskaidrots, ka glaukomas risks piesārņotās teritorijās ir lielāks.

Aptuveni pus miljons Lielbritānijas iedzīvotāju cieš no glaukomas, kas parādās tad, kad tiek bojāts redzes nervs, kas aci savieno ar smadzenēm. Tas parasti notiek šķidruma uzkrāšanās dēļ un var beigties ar pilnīgu redzes zudumu, ja vien laicīgi nav apmeklēts ārsts.

Aplēsts, ka Lielbritānijā vienam no 50 cilvēkiem pēc četrdesmit gadu vecuma ir glaukoma. Pēc 75 gadu vecuma tie jau ir gandrīz 10%.

Šis stāvoklis ir saistīts ar augstu asinsspiedienu un acs bojājumiem, tomēr jaunajā pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Investigative Ophthalmology & Visual Science”, izvirzīta teorija, ka sava loma glaukomas attīstībā ir arī gaisa piesārņojumam.

Cilvēkiem, kuri dzīvo rajonos ar augstāku gaisa piesārņojumu, ir sešus procentus lielāka iespēja sasirgt ar glaukomu nekā tiem, kuri dzīvo mazāk piesārņotās vietās.

Ļoti piesārņotās vietās matērijas daļiņu līmenis gaisā ir no 10,46 līdz 19,69 mikrogramiem uz katru kubikmetru gaisa. Mazāk piesārņotās vietās tas ir no 8,17 līdz 9,38 mikrogramiem uz kubikmetru.

Pasaules Veselības organizācijas vadlīnijas paredz – ja šis līmenis pārsniedz 10 mikrogramus uz kubikmetru, tad tas jau ir veselībai bīstams daudzums. Par spīti tam Lielbritānijas pilsētas šo līmeni regulāri pārsniedz.

“Mēs atklājām vēl vienu iemeslu, kāpēc gaisa piesārņojums būtu jāuztver kā publiskās veselības prioritāte. Acu un citu orgānu veselības labad tāpēc būtu jāizvairās no gaisa piesārņojuma avotiem. Pagaidām mēs vēl nevaram apstiprināt cēloņsakarību, tomēr nākotnē ceram pierādīt, ka gaisa piesārņojums patiešām veicina glaukomu, kā arī izstrādāt veidu, kā vislabāk no tā izvairīties,” komentēja pētījuma galvenais autors Pols Fosters.

Atklājums ir balstīts uz 111 370 Lielbritānijas biobankas pētījumu dalībniekiem, kuriem no 2006. līdz 2010. gadam tika veikti acu testi.

Iegūtie dati pēc tam tika saistīti ar gaisa piesārņojuma līmeņa mērījumiem no dalībnieku dzīvesvietas.

Lai arī šis ir tikai novērošanas pētījums, tomēr pētnieki saka, ka pastāv bioloģiski iemesli, kāpēc piesārņojuma daļiņas bojā redzi.

“Gaisa piesārņojums var izraisīt glaukomu asins sašaurināšanās dēļ. Tāpēc gaisa piesārņojums var kaitēt arī cilvēka sirds veselībai. Pastāv arī iespēja, ka piesārņojumam ir tiešs efekts uz nervu sistēmu un iekaisuma veidošanos,” komentēja pētniece Šerona Čua.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu