Mākslīgajam intelektam ir piecas acis, kas skatās uz tevi (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
HUAWEI Nova 5T
HUAWEI Nova 5T Foto: publicitātes

Vēl pirms dažiem gadiem zināšanas par mākslīgo intelektu sabiedrībā robežojās vien ar zinātniskās fantastikas filmām un iztēlē uzburtām apokalipses ainām, kuru izraisījuši spriest spējīgi roboti. Tomēr jau kādu laiku mākslīgais intelekts ir izkāpis no iztēles un dažādās formās praktiski kalpo cilvēcei.

Tehnoloģiju straujā attīstība patiešām rada sajūtu, ka mēs ceļojam laikā. Vēl nesen pat prātā nevarēja ienākt, ka telefona aparāts varētu būt bez vada un ripas. Uzreiz, kā uz burvju mājien parādījās mobilie tālruņi. Tikai krāšņākajos iztēles sapņos cilvēks reiz varēja iedomāties, ka telefons varētu reizē kalpot kā foto un video kamera. Še tev – mobilais tālrunis ar foto un video kameru. Šķiet, vēl aizvakar vietu sabiedrības hierarhijā noteica cilvēkam piederošā tālruņa kameras megapikseļu skaits, kad lepnā 3,2 megapikseļu telefona foto kamera automātiski cilvēku ierindoja bagātniekos un viedokļa līderos. Un tagad? Tagad jebkuram ir pieejami viedtālruņi ar piecām (!) kamerām un mākslīgo intelektu. Lūk, dzīvojam varenā laikā.

Nākotnes viedtālrunis

Jaunais Huawei Nova 5T noteikti ir viens no spilgtākajiem tehnoloģiju straujās attīstības piemēriem. Bruņots ar četrām kamerām viedtālruņa aizmugurē un “selfijkameru” priekšpusē, aparāts kā acains zirneklis spēj uztvert un iemūžināt katru sīkāko detaļu vai kustību pat nakts melnumā. 32 megapikseļu priekšējā kamera, kas, kā jau minēts, aprīkota ar mākslīgo intelektu, ļaus tev uzņemt izcilu selfiju, neskatoties uz to, kāds ir apgaismojums vai laikapstākļi.

Foto: Publicitātes foto

Tomēr perfektais selfijs ir tikai viena no lietām, ko nodrošina viedtālrunis, kas aprīkots ar “prātu”. Mākslīgais intelekts pārvalda visas piecas Huawei viedtālruņa kameras, kas nav nekāda izšķērdība, bet gan nepieciešamība, lai viedtālruņa lietotājs varētu uzņemt augstas izšķirtspējas fotogrāfijas visdažādākajos scenārijos – sākot no dabas ainavām un beidzot ar portretiem un detaļām. 48 megapikseļu aizmugures kamera un pārējās trīs funkcionālās kameras neļaus obskūrā miglājā palikt pat ne sīkākajai detaļai.

Ar mākslīgo intelektu bruņotā ierīce

Mākslīgais intelekts (MI) ir viens no pēdējā laika nozīmīgākajiem sasniegumiem viedtālruņu jomā. Nav pat nepieciešamība īpaši sekot līdzi tehnoloģiju jaunumiem, lai zinātu, ka mākslīgais intelekts ir iekarojis cilvēku sadzīvi. Tomēr tas nav tāds mākslīgā intelekta karš un uzvara, kādu mēs varbūt iztēlojāmies pirms desmit gadiem, skatoties zinātniskās fantastikas filmas vai lasot antiutopisko literatūru. Gluži otrādāk – mākslīgais intelekts mums kalpo itin praktiskiem mērķiem, piemēram, augstas izšķirtspējas, kvalitatīvu fotogrāfiju uzņemšanai, nestiepjot līdzi smago spoguļkameru.

Attēls naktī, kas uzņemts ar HUAWEI Nova 5T
Attēls naktī, kas uzņemts ar HUAWEI Nova 5T Foto: Publicitātes foto

Kā nesenā intervijā skaidroja RTU Mākslīgā intelekta un sistēmu inženierijas katedras asociētais profesors Egons Lavendelis: “Viedtālruņu ražotāji ir ieinteresēti padarīt lietotāju dzīvi vieglāku un palīdzēt iepazīt MI priekšrocības. Piemēram, viena no MI inovācijām, kas pieejama Huawei ražotajos telefonos, ir īpaši veidots neironu procesors, kas atpazīst vidi, piemēram, saulainu dienu, un pielāgo atbilstošus kameras uzstādījumus. Šādi MI potenciāli palielina iespēju ar tālruni uzņemt kvalitatīvu attēlu un atbrīvo mūsu prātus no ikdienišķu lēmumu pieņemšanas, kas dažreiz aizņem pārāk daudz laika, lietojot parasto fotokameru.”

Foto: Publicitātes foto

Tas viss īpaši noderīgs, protams, ir jauniešiem, kas aktīvi izmanto sociālos tīklus un prot novērtēt augstas izšķirtspējas, kvalitatīvas fotogrāfijas, kā arī ērtības, tās uzņemot. Vairs nav jāuztraucas nedz par trīcošu roku, nedz nelāgu apgaismojumu. Fotografēšana ar viedtālruni ir kļuvusi ērtāka kā jebkad, turklāt rezultāts gandrīz neatšķiras no profesionālas spoguļkameras veikuma.

Tomēr fotografēšana un filmēšana nav vienīgais process, ko ievērojami uzlabojis mākslīgais intelekts. Arī videospēles viedtālrunī ir skāris mākslīgā prāta pirksts. Tas īpaši jūtams daudzu jauniešu iecienītajās pirmās personas šaušanas spēlēs, kad mākslīgais intelekts, spēlētājam nemanot, nodrošina spēles stabilitāti un kvalitatīvu grafiku.

Foto: Publicitātes foto

Lai arī mākslīgais intelekts bieži vien tiek stigmatizēts, tomēr jāatzīst, ka tā ir mūsu nākotne. Un ne tikai tādās triviālās lietās kā selfiji vai videospēles. Mākslīgais intelekts vislabākais palīgs var būt tieši informācijas meklēšanā, atlasē un analīzē. Tas var atvieglot mums ceļu uz zināšanām – spēcīgāko mūsdienu pasaules ieroci.

Materiāls tapis sadarbībā ar Huawei

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu