Nīderlandē top elektroauto ar saules baterijām (2)

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Jau tuvā nākotnē par realitāti kļūs elektroauto, kurus nevajadzēs pa nakti atstāt pie dzīvības uzturēšanas kabeļa vai par maksu lādēt uzlādes stacijā.

Nīderlandes kompānija Lightyear nupat prezentējusi prototipu Lightyear One, kas ar vienu uzlādes reizi spēj veikt līdz pat 725 kilometriem, turklāt papildus enerģiju smeļas no Saules. Ar to vien gan nepietiek, lai veiktu lielus attālumus, taču kompānijas iestrādes norāda uz gaidāmajām tendencēm autobūves industrijā.

Auto aizvien ir atkarīgs no tradicionālās elektroautomobiļu uzlādes infrastruktūras, taču tā jumtu un motora pārsegu papildus klāj 5 kvadrātmetri saules bateriju paneļu. Tos aizsargā augstas izturības stikls, pa kuru bez riska nodarīt bojājumus droši varot staigāt pat pieaudzis cilvēks. 

Ievērojamo autonomiju, kas sasniedzama pēc vienas bateriju uzlādes reizes, lielā mērā palīdz panākt mašīnas konstrukcija, kurā uzsvars ir uz minimālu svaru. Tā, piemēram, pēc nakts, kas pavadīta ar vadu pie visparastākās rozetes, auto spēj nobraukt 400 kilometrus. Savukārt saules bateriju uzlādes potenciāls ir līdz pat 12 kilometriem stundā.

Lightyear ir salīdzinoši jauna kompānija, kas izveidota vien 2016.gadā, taču tās dibinātājiem no Eindhovenas universitātes ir ievērojama pieredze ar saules enerģiju darbināmu auto radīšanā.

Foto: Ekrānuzņēmums no video

Proti, viņu saules bateriju automobilis Stella un tā pēcteči Stella Lux un Stella Vie kļuva par uzvarētājiem savā klasē Pasaules Saules bateriju automobiļu izaicinājuma sacensībās Austrālijā visas trīs reizes, kad piedalījās - 2013., 2015., kā arī 2017.gadā.

Kā vēsta amerikāņu Autoblog.com, Lightuyear One iecerēts kā Stella automobiļu lielāka un ikdienā lietojama versija, turklāt to jau tagad var rezervēt. Nepieciešamā naudas summa, gan ir visai ievērojama, un tie ir 119 tūkstoši eiro par pirmajiem 500 automobiļiem, kurus piegādāt paredzēts līdz 2021.gadam.

Foto: Ekrānuzņēmums no video
Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu