"Naftogaz" arī Latvijā cenšas panākt 2,56 miljardu dolāru piedziņu no "Gazprom" (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Ukrainas valsts naftas un gāzes kompānijas "Naftogaz" cenšas panākt, lai arī Latvijā tiesa atzīst un liek izpildīt Stokholmas šķīrējtiesas nolēmumu par 2,56 miljardu dolāru piedziņu no Krievijas valsts kontrolētā gāzes koncerna "Gazprom".

Ja Latvijas tiesa pieņemtu "Naftogaz" labvēlīgu lēmumu, piedziņu varētu vērst pret "Gazprom" piederošajiem aktīviem Latvijā - uzņēmumu akcijām un īpašumiem, tos arestējot un vēlāk, ja nepieciešams, izsolot.

Tomēr vienu no šiem aktīviem - 34,09911% Latvijas dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora "Conexus Baltic Grid" ("Conexus") akciju - "Gazprom" jau šomēnes plāno izsolīt pati, kamēr pirmā tiesas sēde "Naftogaz" prasībā paredzēta tikai nākampavasar.

Stokholmas arbitrāžas tiesa 2018.gada 28.februārī "Naftogaz" un "Gazprom" strīdā par gāzes tranzītu lēma par labu Ukrainas kompānijai un lika "Gazprom" samaksāt "Naftogaz" 2,56 miljardu dolāru kompensāciju par saistību nepildīšanu attiecībā uz tranzīta apjomu.

Tiesvedība Stokholmas arbitrāžas tiesā starp abām kompānijām par gāzes piegādēm Ukrainai un tranzītu ilgst kopš 2014.gada.

Viena no "Naftogaz" prasībām pret "Gazprom" bija par līgumā noteiktā minimālā gāzes tranzīta apjoma nesasniegšanu. Saskaņā ar līgumu minimālais apjoms, kas "Gazprom" jātransportē caur Ukrainu, ir 110 miljardi kubikmetru gāzes gadā, taču 2009.-2013.gadā ikgadējais apjoms bija aptuveni 94 miljardi kubikmetru gāzes.

Stokholmas arbitrāžas tiesa 2018.gada 28.februārī nosprieda, ka par nepietiekamajiem tranzīta apjomiem "Gazprom" jāmaksā "Naftogaz" kompensācija 4,63 miljardu dolāru apmērā. Ņemot vērā arbitrāžas tiesas apmierināto "Gazprom" pretprasību "Naftogaz" samaksāt parādu par piegādāto gāzi 2,019 miljardu dolāru apmērā, Krievijas kompānijai maksājamā kompensācija tika samazināta līdz 2,56 miljardiem dolāru.

"Gazprom" kompensāciju atteicies maksāt un arbitrāžas tiesas lēmumu pārsūdzējusi Stokholmas apelāciju tiesā, kur sēdes paredzētas nākamā gada septembrī-oktobrī.

Tikmēr "Naftogaz" cenšas panākt parāda piedziņu citu valstu tiesās un "Gazprom" aktīvu arestu Šveicē, Lielbritānijā, Nīderlandē un Luksemburgā. "Naftogaz" cer parāda piedziņu no "Gazprom" pabeigt līdz 2020.gada beigām.

Tagad uzņēmums vērsies arī Latvijas tiesā. Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa 2020.gada 29.aprīlī plkst.11 skatīs "Naftogaz" prasību par Stokholmas šķīrējtiesas nolēmuma atzīšanu un izpildīšanu, lasāms tiesu kalendārā. Lietu atklātā tiesas sēdē skatīs tiesnesis Svens Lorencs. 

"Gazprom" Latvijā pieder 34,1% "Conexus" akciju un 34% AS "Latvijas Gāze" akciju.

"Latvijas gāze" ir dabasgāzes tirgotājs, kam pieder arī sadales sistēmas operators AS "Gaso". Savukārt "Conexus" pārvalda Inčukalna pazemes gāzes krātuvi un maģistrālo dabasgāzes pārvades sistēmu, kas tieši savieno Latviju ar Krieviju, Lietuvu un Igauniju.

Lielākie "Latvijas gāzes" akcionāri ir "Gazprom" (34%), "Marguerite Gas II" (28,97%), "Uniper Ruhrgas International GmbH" (18,26%) un SIA "Itera Latvija" (16%).

Savukārt "Conexus" akcionāri ir valstij piederošais "Augstsprieguma tīkls" (34,36%), "Gazprom" (34,1%) un "Marguerite Gas I" (29,06%).

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) sertificējusi "Conexus" ar nosacījumu, ka no 2020.gada 1.janvāra "Gazprom" nav iespēju tieši vai netieši kontrolēt "Conexus", proti, Krievijas uzņēmumam ir jāpārdod tam piederošās "Conexus" akcijas.

Kā ziņots, "Gazprom" paziņojis, ka 30.decembrī rīkos tam piederošo "Conexus" akciju izsoli. Akciju paketes sākumcena izsolē būs 79 miljoni eiro, bet minimālā cena - 70 miljoni eiro. Izsoles lejupejošais solis būs viens miljons eiro, bet augšupejošais solis - 500 000 eiro.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu