Makrons cildina NATO lēmumu par "pārdomu procesu" (2)

CopyLinkedIn Draugiem X
Emanuels Markons
Emanuels Markons Foto: LUDOVIC MARIN / AFP

Francijas prezidents Emanuels Makrons pauda gandarījumu par NATO līderu lēmumu sākt "pārdomu procesu" par militārās alianses politisko dimensiju.

Šim procesam ir jābūt skaidri noteiktam mandātam, lai tas spētu atbildēt "eksistenciālos jautājumus" par transatlantisko aliansi, sacīja Makrons.

Viņš norādīja uz nepieciešamību pēc "uzstājīga" dialoga ar Krieviju Eiropas drošības un stabilitātes jautājumā, arī par vienošanos, kas potenciāli varētu aizstāt Vidēja un tuva darbības rādiusa raķešu līgumu (INFT),

NATO arī ir jādefinē, kas šodien ir tās "mērķi un metodes", sacīja Makrons.

Kā norādīja Francijas prezidents, viņam nešķiet, ka "ap šo galdu visi" uzskatītu, ka Krievija ir "ienaidnieks", kā tas bija pirms 70 gadiem, kad alianse tika izveidota.

Pārdomu procesā vajadzētu arī paraudzīties uz "sabiedroto tiesībām un pienākumiem", sacīja Makrons.

Pienākums izturēties tā, kā pienākas sabiedrotajiem, arī nozīmē, ka sabiedrotos "nedrīkst nostādīt notikuša fakta priekšā", kā tas bija nesenajā gadījumā, kad ASV prezidents Donalds Tramps visus pārsteidza pilnīgi nesagatavotus ar lēmumu atvilkt ASV karaspēku no kurdu kontrolētajiem Sīrijas ziemeļaustrumiem, kas savukārt izraisīja Turcijas iebrukumu šajās teritorijās.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu