Koalīcija apspriež termiņuzturēšanās atļauju sistēmas ierobežošanu (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš Foto: Ieva Leiniša/LETA

Valdības koalīcijas partijas apspriež termiņuzturēšanās atļauju (TUA) sistēmas ierobežošanu un, iespējams, tās pārveidošanu "ekonomiski izdevīgāku valstij", šodien pēc koalīcijas sanāksmes žurnālistiem pastāstīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Valdībai no jauna ir jāpārskata visa TUA piešķiršanas sistēma, lai to piekoriģētu valsts interesēm un ierobežotu pašreizējo sistēmu, kas rada iespaidu, ka ir iespējams iegādāties TUA par nosacītu nelielu naudas summu, izteicās Kariņš.

Sistēma jāpārveido tā, lai par ekonomisko darbību, kas tautsaimniecībai "tiešām nāk par labu", iespējams, varētu piešķirt TUA. Diskusija par šo jautājumu pašlaik notiek "ideju līmenī", skaidroja premjers.

Lūgts ierosinājumu izklāstīt sīkāk, Kariņš norādīja, ka vēsturiski iepriekš krīzes laikā tika izveidota diezgan liberāla iespēja saņemt TUA pēc diez gan nelielas summas ieguldīšanas. Tas tika darīts ar domu, lai varētu sildīt ekonomiku laikā, kad visa pasaule un Latvijas ekonomika samazinājās, pauda valdības vadītājs. Pašlaik šī TUA saņemšana par ieguldījumiem nav tik pieprasīta, jo pirms vairākiem gadiem tika paaugstināti nepieciešamie investīciju sliekšņi. 

Politiķis norādīja, ka tagad nepieciešams rast atbildi uz jautājumu, vai pašreizējā TUA sistēma ir vai nav izdevīga un ar kādiem nosacījumiem. Mērķis ir šo sistēmu sašaurināt un, iespējams, precizēt. Latviju interesē īpaši tādas investīcijas, kas sniedz "atkārtotu labumu" tautsaimniecībai, kas būtu, piemēram, uzņēmēju investīcijas, pauda Kariņš.

Viņš vērsa uzmanību, ka līdz šim uzņēmēju investīcijas nav bijušas tik lielas un lielākas naudas summas ir ienākušas nekustamā īpašuma tirgū, atsevišķos segmentos paaugstinot izmaksas par nekustamo īpašumu vietējiem iedzīvotājiem. Tuvākajā laikā tiks sagatavots likumprojekts izskatīšanai Saeimā, pavēstīja Kariņš, skaidrojot, ka tas arī mainīs "skatu priekšu", kādu vēlamies redzēt tautsaimniecību nākotnē.

Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) politiķis, Saeimas deputāts Jānis Iesalnieks norādīja, - kopš tika ieviesta TUA saņemšana par dažāda veida ieguldījumiem, pasaulē ir mainījies drošības situācija un arī tas, cik strikti Latvijā skatāmies, lai ekonomikā ieplūstu "tīra" nauda. Iesalnieks pauda, ka drošības iestādes ilgu laiku esot paudušas bažas par šīs  naudas izcelsmi, kā arī insitūciju kapacitāti to izkontrolēt.

VL-TB/LNNK ieskatā būtu jāiet uz TUA ieguldījumu programmas mērķtiecīgu izbeigšanu, varbūt vienīgi atstājot kaut ko nelielu, kas nes pienesumu ekonomikai, piebilda nacionālās apvienības politiķis.

Kā ziņots, TUA izsniegšana par nekustamā īpašuma iegādi un investīcijām pēdējos gados samazinājusies salīdzinājumā ar agrāku laika posmu.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu