Ķīnā pirmo reizi radītas cūkas-pērtiķa himeras (7)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Tang Hai

Kas ir cūkas-pērtiķa himera? Radījums, kuram ir cūkas ķermenis, bet neliela daļa pērtiķa šūnu. Tieši tādus divus radījumus pirmo reizi vēsturē izveidojuši Ķīnas zinātnieki.

Pētnieku komanda cūkas-primāta radījumus radīja, injicējot pērtiķa cilmes šūnas apaugļotos cūku embrijos un tad implantējot tos sivēnmātēs, vēstīts zinātnes izdevumā “New Scientist”.

Divi no piedzimušajiem sivēniem attīstījās par starpsugu dzīvniekiem jeb himerām, kas nozīmē to, ka tiem ir divu atsevišķu sugu DNS – šajā gadījumā cūkas un pērtiķa.

Nākotnē pētnieki cer dzīvniekos audzēt cilvēku orgānus, kurus varētu izmantot transplantācijā. Pagaidām gan zinātnieki  pieturas pie pērtiķa šūnām, jo vēl jāatrisina virkne ētisku jautājumu, rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Protein & Cell”.

Lai eksperiments izdotos, zinātniekiem vispirms vajadzēja laboratorijā izaudzēt krabjēdājmakaku (Macaca fascicularis) šūnas. Pēc tam bija jāizmaina šūnu DNS, lai izveidotu fluorescējošu proteīnu, kas liek cilmes šūnām spilgti zaļi spīdēt. Šīs šūnas zinātnieki pēc tam injicēja iepriekš sagatavotos cūku embrijos. Šūnu spīdums ļāva pētniekiem tās novērot un izsekot laikā, kad no embrija attīstījās sivēns.

Kopumā pērtiķa šūnas tika injicētas 4000 embrijiem, kas vēlāk tika implantēti sivēnmātēm. Procedūras rezultātā sivēnmātes pasaulē laida 10 sivēnus, tomēr tikai diviem no tiem attīstījās cūkas un pērtiķa šūnas.

Meklējot fluorescējoši zaļo spīdumu, zinātnieki atklāja, ka pērtiķa šūnas ir izkaisījušās dažādos orgānos, tostarp sirdī, aknās, liesā, plaušās un ādā. Rezultātā cūkas-pērtiķa himeras bija nedaudz vairāk par 99% cūkas.

Lai arī tā joprojām ir zema attiecība, tomēr pērtiķa šūnu skaits cūkā krietni pārsniedza maksimālo cilvēka šūnu skaitu, kas jebkad izaudzētas cilvēka-dzīvnieka himerā. 2017. gadā zinātnieki radīja cilvēka-cūkas himeras. Tajās uz katriem 100 tūkstošiem šūnu bija tikai viena cilvēka šūna.

Starpsugu embrijiem ētisku iemeslu dēļ bija ļauts attīstīties tikai mēnesi, jo pētnieki baidījās, ka cilvēka šūnas varētu izveidoties himeras smadzenēs, piešķirot dzīvniekam cilvēkam līdzīgu apziņu.

Par spīti visiem ētiskajiem apsvērumiem tā pati zinātnieku komanda šā gada sākumā ķērās pie darba, lai radītu cilvēka-pērtiķa himeru. Tiesa, pēdējā eksperimenta rezultāti vēl nav publicēti, tomēr zinātnieki saka, ka nevienam cilvēka-primāta embrijam neļāva attīstīties ilgāk par dažām nedēļām.

Jāpiebilst, ka visi desmit sivēni, to skaitā arī abas himeras, īsi pēc savas dzimšanas gāja bojā. Nāves cēlonis pagaidām ir neskaidrs.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu