Jā, kaķi mēdz viebties, bet ne visi to spēj saskatīt

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Kaķis
Kaķis Foto: Unsplash

Zinātnieki beidzot apstiprinājuši to, par ko daudziem cilvēkiem aizdomas bija jau sen: kaķi ir noslēpumaini dzīvnieki, kuru uzvedība bieži vien nav izskaidrojama. Tomēr daži no mums ir iemācījušies uztvert un saprast to emociju pavedienus, piemēram, sejas izteiksmes un astes, ausu un ūsu stāvokli.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Animal Welfare”, sniegti jauni pierādījumi par to, kā kaķa sejas izteiksmēs ir lasāmas tā emocijas.

Kanādas universitātes pētnieku grupa savervēja 6329 dalībniekus, kuriem bija jāvēro 20 videoklipu sērija. Tajos bija redzami kaķi, kas reaģē uz dažādiem pozitīviem vai negatīviem notikumiem. Pozitīva uzvedība tika definēta kā kaķa pietuvošanās saimniekam pēc garduma vai arī paša saimnieka definēta pozitīva kaķa uzvedība, piemēram, došanās uz savu iemīļoto vietu telpā. Savukārt negatīva uzvedība bija, kad kaķis izrādīja acīm redzamu stresu, bēga vai ņaudēja (skaņas netika atskaņotas), saskaroties ar situāciju, no kuras tas gribēja izvairīties.

Lielākā daļa videoklipu tika ņemti no vietnes YouTube, bet vairākus iesniedza arī veterinārārsti un pētnieku universitātes kolēģi. Garspalvainu šķirņu kaķi, kuru sejas izteiksmes bija grūtāk pamanīt, netika izmantoti eksperimentos. 74 procenti pētījuma dalībnieku bija 18 līdz 44 gadu vecas kaķu saimnieces.

Izmantojot īsos videoklipus, pētnieki dalībniekiem lika klasificēt kaķus pozitīvas vai negatīvas uzvedības kategorijās. Lēmums bija jāpieņem tikai pēc kaķu sejas tuvplāna. Rezultātā dalībnieki 59% gadījumu kaķa emocijas noteica pareizi. Citiem vārdiem, vidēji pareizas atbildes bija 12 no 20 videoklipiem.

Rezultāti, šķiet, neliecina, ka kaķiem būtu kādas īpašas sejas izteiksmes, ko cilvēki varētu uztvert. Kāpēc tad pētnieki apgalvo pretējo?

Lūk, aptuveni 13% dalībnieku uzrādīja ļoti labus rezultātus, vismaz 15 no 20 jautājumiem atbildot pareizi. Lielākajai daļai no viņiem bija lielāka pieredze ar kaķiem ikdienā, proti, tie bija veterinārārsti. Tas lika pētniekiem secināt, ka cilvēki var pieredzes gaitā saprast kaķa sejas vaibstus un emocijas, kuras tas ar seju pauž.

Ja arī tu vēlies pārbaudīt savu spēju saprast kaķu emocijas pēc to sejas, tad, lūk, šeit ir pieejama eksperimenta video īsā versija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu